2024. május 02. 15:30

KezdőlapF1A Ferrari legyőzte Verstappent és megúszta a büntetést az elképesztően szoros monzai...

A Ferrari legyőzte Verstappent és megúszta a büntetést az elképesztően szoros monzai időmérőn

-

Carlos Sainz szerezte meg a pole pozíciót Max Verstappen és Charles Leclerc előtt az Olasz Nagydíj időmérőjén. A Ferrari pilótái egy ideig veszélyben érezhették magukat, de végül kiderült, hogy nem büntetik őket egy Q1-es incidensért.

A három szabadedzés után következett a Forma–1-es Olasz Nagydíj hétvégéjének tétre menő része, hiszen késő délután megrendezték az időmérőt. Ahogyan az a Hungaroringen is történt, ezúttal is a különleges kvalifikációs szabályok léptek életbe, vagyis a pilóták a Q1-ben kizárólag a kemény, a Q2-ben a közepes, míg a Q3-ban a lágy gumikat használhatták.

Elsőként Cunoda Juki hagyta el a bokszutcát, őt csapattársa, Liam Lawson, valamint a két Haas követte. Max Verstappen ezúttal szintén hamar pályára gördült, ahogyan Sergio Pérez és a Mercedesek is. A Ferrari azonban a többiekhez képest sokat várt, hasonlóan az Aston Martinhoz, illetve Esteban Oconhoz.

Az első próbálkozások után Alexander Albon állt az élre, a thai pilóta 25 ezreddel előzte meg George Russellt 1:22.123-as körével. Hozzá kell tenni, hogy a leggyorsabb Valójában Verstappen volt, de a címvédő 1:22.047 másodperces idejét pályaelhagyás miatt törölték. A Ferrari nem kezdett erősen, Carlos Sainz a negyedik, Charles Leclerc a hatodik helyen kezdett, közéjük Logan Sargeant ékelődött be. A monacói versenyzőt aztán Csou Kuan-jü és Lando Norris is megelőzte.

Pérez, akinek egyébként a harmadik szabadedzésen tapasztalt olajszivárgás után egy másik használt erőforrást szereltek be, átvette a vezetést, de csak ideiglenesen. Verstappen ugyanis három lila szektorral 1:21.573-at autózott, 338 ezreddel megelőzve csapattársát. Fernando Alonso szintén megelőzte Albont, míg Cunoda feljött az ötödik pozícióba.

5 perccel a vége előtt Pierre Gasly, Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon és Lance Stroll álltak kieső helyen, de Lewis Hamilton sem volt biztonságban a tizenharmadik pozícióban. A hétszeres világbajnok hamarosan javított, de 1:22.233-as ideje még mindig csak a tizedik helyre volt elég. A veszélyeztetettek közül a német, az ausztrál és a kanadai pilóta is javított, de csak előbbi kettő került ki a kiesőzónából, odataszítva Kevin Magnussent és Valtteri Bottast. Igaz, a dán versenyző csak ideiglenesen volt ott, mert Piastri körét érvénytelenítették.

Piastri másodszorra nem hibázott, ahogyan Bottas is továbbjutott, így Csou lett a tizenhatodik. Mögötte nagy meglepetésre a két Alpine zárt Gasly-Ocon sorrendben, utánuk következett Magnussen, Stroll pedig utolsóként búcsúzott. A pályára a Q1 végén már vissza sem térő Verstappen maradt az élen, mögé Albon érkezett meg 88 ezredes lemaradásban, majd Leclerc, Cunoda és Pérez lett az első öt sorrendje. Az időmérő első szakaszának krónikájához hozzátartozik, hogy a két Ferrarit a leintés után vizsgálni fogják, mert nem biztos, hogy betartották a versenyirányítás utasítását a maximális köridőre vonatkozóan.

A Q2-es első próbálkozások után Sainz állt az élre, aki 1:20.991 másodperces körének köszönhetően 44 ezreddel megelőzte Verstappent, és további 14 századdal Leclerc-t. Mögöttük Albon, Pérez, Alonso, Norris, Piastri, Cunoda, Hülkenberg, Lawson, Sargeant és Bottas volt a sorrend, míg a Mercedesek jóval később gurultak pályára. Russell aztán a hatodik, Hamilton viszont csak a tizenkettedik helyre jött fel. Utóbbi arra panaszkodott, hogy a bokszba igyekvő Pérez feltartotta, de a visszajátszás alapján nem tűnt súlyosnak az eset.

A végjátékra a két Williams érkezett meg először, majd szépen sorban követték őket a többiek. A szélárnyék kulcsfontosságú ezen a pályán, nem véletlen, hogy a grove-iaknál Albon adott a bajban lévő Sargeantnak. Az amerikai pilóta ezt olyannyira nem tudta kihasználni, hogy egyik szektorban sem javított, így az utolsó helyen esett ki. Előtte Cunoda, Lawson, Hülkenberg és Bottas végeztek, ők szintén búcsúztak a Q2-ben, melynek élén Verstappen 1:20.937-tel végzett, 4 századdal megelőzve Leclerc-t, míg Sainz nem javított.

Az első próbálkozások után Sainz állt az élre, aki 1:20.532-es körével 32 ezreddel előzte meg csapattársát, és további 99-cel a Roggiában apró hibát elkövető Verstappent. Mögöttük Russell, Albon, Pérez, Norris, Piastri, Hamilton és Alonso volt a sorrend, de természetesen ekkor még mindenkinek volt egy lehetősége a javításra.

A második próbálkozás során mindhárom esélyes javított, de végül Sainzé lett a pole. A spanyol pilóta 1:20.294-gyel szerezte meg a rajtelsőséget, mindössze 13 ezreddel megelőzve Verstappent, és további 54-gyel Leclerc-t. Mögöttük Russell, Pérez, Albon, Piastri, Hamilton, Norris és Alonso lett a sorrend. Ráadásul nem sokkal a leintés után újabb jó hírt kaptak, ugyanis kiderült, hogy nem lesz további vizsgálat a Q1-es incidens miatt.

Az Olasz Nagydíj időmérőjének végeredménye

Friss