2024. április 29. 04:23

KezdőlapF1Cselekvésre szólította fel fiát idősebb Sainz, szerinte kérdőre kell vonnia a Ferrarit

Cselekvésre szólította fel fiát idősebb Sainz, szerinte kérdőre kell vonnia a Ferrarit

-

Idősebb Carlos Sainz elégedett fia monzai teljesítményével, ugyanakkor egyvalamit nem ért. Úgy véli, a Ferrari pilótájának tisztáznia kell a csapattal, hogy ő és csapattársa, Charles Leclerc mikor mit engedhetnek meg maguknak egymással szemben.

Az Olasz Nagydíjon ifjabb Carlos Sainz megszerezte idei első dobogós helyezését, miután a két Red Bull megelőzte őt a futamon, Charles Leclerc-t viszont sikerült maga mögött tartania. Ezzel alighanem kihozta a maximumot a hétvégéjéből, amivel édesapja is elégedett, ám a kétszeres ralivilágbajnok legendát egyvalami nem hagyja nyugodni.

A 29. születésnapját múlt hét pénteken ünneplő versenyző a pole pozícióból rajtolt, és bár egy ideig mindkét Red Bullt maga mögött tartotta, végül Max Verstappen és Sergio Pérez is érvényesítette az RB19-es sokkal jobb versenytempóját. Idősebb Carlos Sainzot mindez nem érte váratlanul, az viszont igen, hogy az utolsó körökben Leclerc mindent megtett a dobogó megszerzése érdekében.

„Többé-kevésbé tudtam, milyen lesz a forgatókönyv, kivéve talán az utolsó néhány kört, amire nem számítottam – nyilatkozta a DAZN műsorában a háromszoros Dakar-győztes. – Tudtam, hogy a két Red Bull nagyon erős lesz, és Charles-lal együtt ő is ott lesz. Ez egy olyan hétvége volt, amellyel nagyon elégedett lehet. Az első perctől kezdve ott volt [az élmezőnyben], és a Ferrarival Monzában dobogót szerezni nagyon jó eredmény.”

Nem sokkal a vége előtt az ifjabbik Sainz arra kérte a csapatot, hogy biztonságosan hozzák be a két autót a harmadik, illetve a negyedik helyen, vagyis azt szerette volna elérni, hogy Leclerc ne támadhassa. A csapat ennek nem tett eleget, pedig máskor, akár rosszabb pozíciókban is sokszor alkalmaztak csapatutasítást, adott esetben a spanyol pilóta kárára. Édesapja szerint fiának tisztáznia kell ezeket a kérdéseket.

A nyílt utcán rabolták ki Sainzot az Olasz Nagydíj után, de elkapta a tolvajokat

„Ez furcsa – fogalmazott. – Néha meghoznak bizonyos döntéseket, néha pedig másmilyeneket. Ő az, akinek meg kell kérdeznie és meg kell értenie a [különböző] stratégiákat, hogy néha miért támadhatják egymást, máskor pedig miért nem. Elfogadom az eredményt és a harmadik helyet. Most, miután lezajlott, jobban tetszik így, mindenféle csapatsorrend vagy bármi nélkül. Gratulálok!”

A jó helyezéseknek köszönhetően a Ferrari megelőzte az Aston Martint a konstruktőri bajnokságban, bár hozzá kell tenni, hogy vélhetően az egész versenynaptárban a monzai pálya feküdt nekik a legjobban. Ami pedig az egyéni sorrendet illeti, Fernando Alonsótól és Lewis Hamiltontól továbbra is messze van Sainz, de Leclerc-rel és Russell-lel szemben növelte előnyét az összetettben, még ha csak minimális mértékben is.

„Tovább kell küzdeni és fejlődni, erre van szükség – fogalmazott édesapja. – Nemcsak itt, Monzában, hanem a többi futamon is. Nehéz, az biztos, de úgy gondolom, hogy ez egy különleges hétvége volt a sportolói karrierjében amiatt, ahogyan alakultak a dolgok. Ezeket a hétvégéket szeretem, ilyenkor mondom azt, hogy pozitív üzenetet küldött.”

Friss