back to top
2024. május 05. 19:06

KezdőlapF1Wolff szerint őket elgáncsolta az FIA, de nem akarja, hogy a Red...

Wolff szerint őket elgáncsolta az FIA, de nem akarja, hogy a Red Bull-lal is ezt tegyék

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem áll be azok táborába, akik szerint a Red Bullt szabályváltozással kellene visszafogni, még annak ellenére sem, hogy velük szemben sokan ezt tették.

A Red Bull fölénye már most történelmi méreteket ölt és könnyen lehet, hogy a Forma-1-ben soha nem látott dominanciát hoz, hiszen a bikások eséllyel pályáznak arra, hogy az idei összes, azaz mind a 22 futamot megnyerjék. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke pedig kénytelen végignézni, hogy 2021-es vereségük (ami az egyéni címet illeti, hiszen a konstruktőrit akkor még ők nyerték) után zsinórban második éve nem tudnak visszavágni az energiaitalos csapatnak.

Wolff két év távlatából is úgy véli, hogy a 2021-es szezonra megváltoztatott padlólemez-szabályokkal az FIA-nak egyetlen célja volt: hátráltatni őket, miután 2020-ban erődemonstrációt tartva dupláztak zsinórban hetedszer. Ezután kifejtette, hogy ő ennek ellenére nem szeretné, hogy a Red Bull fölényét is így, mesterséges módon – legalábbis szerinte, a hivatalos indoklás ugyanis a gumikra rótt terhelés veszélyes mértékű növekedésének elkerülését jelölte meg azután, hogy egy évvel elhalasztották az új generációs autók bevezetését, ami miatt egy évvel tovább maradtak az előző modellek – csökkentsék.

Wolff lesajnálóan nyilatkozott Verstappen rekordjáról: csak a Wikipédiára jó, amit senki nem olvas

„Számos ok miatt veszítettük el a 2021-es egyéni világbajnoki címet – idézi őt a Racefans. – Az egyik az utolsó verseny, de azért is veszítettünk, mert az arra az évre bevezetett szabályokat azért hozták, hogy csökkentsék az előnyünket. 2020 igazán domináns év volt a számunkra, szerintem a valaha volt legjobb autót építettük. Aztán a szezon vége felé megváltoztatták a szabályokat a padlólemez bevágásával.”

„Ezt azért tették, hogy megállítsanak minket, és láthattuk az eredményeket 2021-ben. Nem voltunk olyan versenyképesek, mint a Red Bull, de Silverstone-ban több, az autóban rejlő potenciált sikerült kiaknáznunk, és visszatértünk a bajnoki csatába. De akkoriban ezeket a szabályokat egyértelműen azért hozták, hogy újradefiniálják az erőviszonyokat.”

„Csapatfőnökként nem akarok beállni abba a sorba, amelybe a többiek a múltban, és azt mondani, hogy szabályt kell változtatnunk, mert nem dominálhat továbbra is egy csapat. Ha egy csapat úgy dominál, ahogy Max teszi azt a Red Bull-lal, akkor az így igazságos. Ez egy teljesítményelvű rendszer, és amíg megfelelsz a technikai, a sport és a pénzügyi szabályoknak, csak annyit kell mondanunk, hogy »szép volt.«”

Az „ellopott vb-cím” miatt szurkolnak ma többen Hamiltonnak és a Mercedesnek?

Wolff ezután elmondta, még akkor sem szeretné, hogy szabályváltozással fogják vissza a Red Bullt, ha még jó ideig nem tudják utolérni őket.

„Rajtunk múlik, hogy felzárkózzunk, és ha ez sok időbe telik, akkor sok időbe telik. Emlékszem, hogy az emberek csalást kiáltottak, amikor rajtunk volt a sor. A szórakoztatás a sport után következik, és nem fordítva. Nem lehetünk a WWE (World Wrestling Entertainment, a jelenlegi legnagyobb és legsikeresebb pankráció-promotercég – a szerk.) és írhatjuk meg előre a forgatókönyvet, mert nem akarunk ilyesmit” – szögezte le.

Friss