back to top
2024. május 08. 19:15

KezdőlapF1Ecclestone: Hamilton az, aki perelhetett volna, nem Massa

Ecclestone: Hamilton az, aki perelhetett volna, nem Massa

-

Bernie Ecclestone reagált arra, hogy Felipe Massa az ő interjúja alapján indított pert a Forma–1 és az FIA ellen. A sportág egykori vezére szerint a brazil expilóta és csapata csak a pénzt hajszolja, de nincs esélyük a sikerre.

Felipe Massának továbbra is feltett szándéka, hogy a zöld asztalnál megszerezze a 2008-as világbajnoki címet. A 42 éves expilóta mindezt azzal szeretné elérni, hogy törlik az az évi Szingapúri Nagydíj végeredményét, amelyen ő nem szerzett pontot, az őt az idény végén egy egységgel felülmúló Lewis Hamilton ellenben a harmadik lett. Mint ismert, a Renault azon a futamon úgy segítette győzelemhez Fernando Alonsót, hogy Nelson Piquet Jr-t arra utasították, hogy szándékosan törje össze az autót, de a csalásra csak szűk egy évvel később derült fény, legalábbis a nyilvánosság számára.

Massa ugyanis arra alapozza az egész akciót, hogy Bernie Ecclestone, a Forma–1 korábbi vezérigazgatója márciusban adott egy interjút, amelyben kijelentette, hogy ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley is tudott az ügyről, már jóval a szezonzáró előtt. A brit üzletember elmondta, az akkori szabályok szerint semmissé kellett volna tenni a futam végeredményét, ám ők inkább a hallgatás mellett döntöttek, hogy megőrizzék a sorozat hírnevét.

Megszólalt Massa egyik ügyvédje – ezért gondolják úgy, hogy elvehetik Hamilton 2008-as vb-címét

Azonban szintén az akkori előírások között szerepelt, hogy egy adott bajnokság végeredményén már semmilyen módon nem lehet megváltoztatni, miután lezajlott az FIA díjátadója. Ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy Massáék mégis mit várnak, hiszen gyakorlatilag semmi esély nincs rá, hogy utólag neki adják a világbajnoki címet. Ráadásul, ha lenne is, nyilvánvaló, hogy 15 évvel később már szinte semmit nem számít a jelenlegi életére nézve.

Sokakban felmerült, hogy arra megy ki a játék, hogy kártérítést csikarjanak ki az F1-től és az FIA-tól. Massa azonban már a legelején leszögezte, hogy nem a pénzért csinálja, hanem például a sportág tisztaságáért és a hazájáért. Ecclestone-nak azonban meggyőződése, hogy a 11-szeres futamgyőztes nem mond igazat.

„Minden a pénzről szól a Massa-klán számára – nyilatkozta a svájci Blicknek a 92 éves üzletember, aki egyébként nem emlékszik az egész ügy alapjául szolgáló megszólalására. – Ennek azonban zéró esélye van. Hamilton és a Mercedes indíthatott volna pert az FIA ellen a 2021-es abu-dzabi finálé után.” Ecclestone természetesen a két évvel ezelőtti szezonzáróra utalt, amelyet a hétszeres világbajnok meglehetősen ellentmondásos körülmények között vesztett el, és az FIA utólag elismerte, hogy a szabályoknak ellentmondó döntés született a biztonsági autós fázis végén. A Mercedesnek akkor valóban lett volna lehetősége a fellebbezésre, egy ideig úgy is tűnt, hogy meglépik, de végül elálltak ettől a joguktól.

Massáék nem tágítanak, levelet küldtek a szándékos ütközést kifundáló korábbi csapatfőnöknek

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Massa ügyvédi csapata nemrég több személynek és szervezetnek is elküldött egy levelet, amelyben arra szólították fel őket, hogy őrizzék meg a bizonyítékokat. Legalábbis erről számolt be a brazil sajtó, ám a RacingNews365.com megkeresésére az F1-es Renault jogutódjának számító Alpine szóvivője tagadta, hogy kaptak volna ilyesmit. A brit portál a Ferrarit és a Renault-t akkoriban főszponzorként támogató ING-t is megkereste a címzettek közül, de tőlük még nem érkezett válasz.

Friss