2024. április 29. 09:14

KezdőlapF1Massáék nem tágítanak, levelet küldtek a szándékos ütközést kifundáló korábbi csapatfőnöknek

Massáék nem tágítanak, levelet küldtek a szándékos ütközést kifundáló korábbi csapatfőnöknek

-

Felipe Massa ügyvédi csapata többek között Flavio Briatorét, a Ferrarit és az Alpine-t is felszólította a bizonyítékok megőrzésére a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történt csalással kapcsolatban.

Felipe Massa elhatározta, hogy jogi úton szerzi meg a 2008-as világbajnoki címet. Mindezt annak hatására tette, hogy Bernie Ecclestone, az F1 korábbi vezérigazgatója egy márciusiban megjelent interjúban kijelentette, hogy ő és Max Mosley, az FIA akkori elnöke már a szezonzáró előtt tudtak arról, hogy Nelson Piquet Jr szándékosan törte össze a Renault-t a Szingapúri Nagydíjon.

Massa szerint azt a futamot semmissé kéne tenni, hiszen szándékos csalás történt. Mivel azon a futamon a Ferrari emlékezetes bokszutcai bakija miatt nem szerzett pontot, miközben Hamilton harmadik lett, a végén pedig 1 pont választotta el őket, ez esetben Massa lett volna a világbajnok. Éppen ezért a brazil expilóta ügyvédi csapata augusztusban kereset benyújtása előtti tájékoztató levelet küldött Stefano Domenicalinak, a Forma–1 elnök-vezérigazgatójának, valamint Mohammed bin Szulajmnak, az FIA elnökének. A címzetteknek eredetileg szeptember elején kellett volna választ adniuk, de a határidőt azóta kitolták októberig.

Massa megindította a támadást, ügyvédei akcióba lendültek az elbukott 2008-as vb-cím miatt

Massáék azonban ez idő alatt sem tétlenkednek, és az ügyvédek tovább dolgoznak. A Motorsport.com brazil kiadása arról számolt be, hogy jó néhány akkori érintett kapott levelet tőlük, amelyben felszólították őket, hogy őrizzenek meg minden bizonyítékot a „crashgate” néven elhíresült ügyről, és tegyenek meg mindent annak esetleges megsemmisítése ellen.

A címzettek között szervezetek és személyek is voltak. A levelet többek között Massa akkori csapata, a Ferrari, az F1-es Renault jogutódjának számító Alpine, valamint az ING is megkapta. A holland pénzügyi szolgáltató azért érintett az ügyben, mert akkoriban ők voltak a Renault főszponzorai, ám ezt a szerződést az ügy kirobbanása után felbontották.

Ami az egyéneket illeti, az egész tervet kiagyaló Flavio Briatore, a Renault akkori csapatfőnöke is megkapta a dokumentumot. Amikor fény derült a csalásra, az olasz üzletembert örökre eltiltották a Forma–1-től, de ezt később öt évre mérsékelték. Mostanra pedig már olyannyira nem tekintenek rá ellenségként, hogy tavaly óta Massához hasonlóan az F1 nagyköveteként tevékenykedik.

Rajta kívül Pat Symondsnak, az akkori műszaki igazgatónak, valamint Steve Nielsennek, az akkori sportigazgatónak is elküldték a levelet. Velük kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy előbbi már az F1-nek, utóbbi az FIA-nak dolgozik technikai, illetve sportigazgatóként. Symondsot egyébként szintén öt évre tiltották el az ügyben vállalt szerepéért.

Massa ügyvédje reméli, Hamilton támogatni fogja őket, hogy elvegyék a vb-címét

És hogy pontosan milyen bizonyítékokat kell megőrizni? Nos, például minden olyan dokumentumot, amely kapcsolódik az ügyhöz, beleértve a szponzori szerződéseket, a záradékokat, a megújításokat, illetve a FOM-mal és az FIA-val folytatott kommunikáció lenyomatait. Emellett természetesen a Renault ellen folytatott vizsgálat anyagait és a Motorsport Világtanács jelentését sem lehet megsemmisíteni.

Friss