2024. április 28. 01:57

KezdőlapF1Nehezen találta a szavakat az utolsó körben kieső Russell, szerinte nagyon kicsin...

Nehezen találta a szavakat az utolsó körben kieső Russell, szerinte nagyon kicsin múlt a győzelme

-

George Russell szerint fél autóhossznyira volt a Szingapúri Nagydíj megnyerésétől, mert ha Lando Norrist megelőzi, akkor Carlos Sainzot is maga mögé utasíthatta volna. A brit pilóta úgy érzi, drámai hibájával cserben hagyta a csapatot.

Drámai véget ért George Russell futama a Szingapúri Nagydíjon. A brit pilóta egyértelműen a győzelmet vette célba, és bár az utolsó körben legfeljebb a második hely tűnt reálisnak, keményen küzdött, hogy megtámadhassa Lando Norrist. A 10-es kanyar bejáratánál azonban túl szélesre ment, megcsípte a falat, onnantól kezdve pedig nem volt esélye bevenni a kanyart, és a szemközti falban kötött ki.

Drámai befejezést hozott a Mercedes merész húzása, a Ferrari szakította meg a Red Bull győzelmi sorozatát

Az egész csata onnan indult ki, hogy miután Esteban Ocon autója megállt, és virtuális biztonsági autó volt érvényben, a Mercedes kihozta a második helyen autózó Russellt, valamint a negyedik helyen lévő Lewis Hamiltont. A VSC-nek köszönhetően jóval kevesebbet vesztettek a kiállásokkal, mint normál esetben, és friss közepeseken támadhatták az élen autózó Carlos Sainzot, Norrist, illetve Charles Leclerc-t.

A monacói pilótának esélye sem volt a védekezésre, és az 59. körre az első két helyezettet is utolérték. A tempókülönbség alapján könnyen lehet, hogy külön-külön mindkettőjüket levadászták volna, ám Sainz tudatosan nem húzott el egykori csapattársától, hanem DRS-távolságon belül tartotta, egyfajta pajzsként maga mögött. Russellnek egyszer volt esélye honfitársa ellen, de akkor nem jött össze az előzés, majd jött az utolsó körös katasztrófa.

„Nincsenek szavak – nyilatkozta a Sky Sportsnak az időről időre nagyot fújtató 25 éves pilóta. – Hosszú és fizikailag kimerítő verseny volt, nehéz volt fenntartani a koncentrációt. Carlos nagyszerű munkát végzett azzal, hogy feltartotta a mezőnyt, és nem tette lehetővé számunkra az alternatív stratégiát. Szerintem fél autóhossznyira voltunk a győzelemtől, [mert] ha megelőztem volna Landót, úgy vélem, Carlos megelőzésére is lett volna esély. Utána jött az utolsó kör, minimálisan kihagyott a koncentráció, és vége volt. Bocsánatot kérek az egész csapattól.”

A hétvége nagy részében Russell gyorsabb volt Hamiltonnál, de az utolsó etapban fordult a kocka, és a hétszeres világbajnok fel is vetette, hogy mi lenne, ha helyet cserélnének, és ő próbálkozna Norris és Sainz ellen. Ez végül nem történt meg, de a Mercedes ifjabbik versenyzőjének hibája miatt így is ő állhatott fel a dobogóra, és 71 pontra növelte előnyét csapattársával szemben.

„Nagy erőpróbát jelentett ez a futam – fogalmazott Russell. – A gumik fogytak, az ember pedig a határon nyomja, ilyenkor benne van egy apró hiba. Szívfacsaró dolog, annyira jó hétvégénk volt. Remekül éreztem magam az autóban, az időmérő nagyszerűen sikerült. A futam is kiválóan alakult, a stratégiával merészek voltunk. Úgy érzem, cserben hagytam magamat és a csapatot, de ilyen a versenyzés, ennyire kemény. De vissza fogunk térni.”

Friss