2024. május 03. 06:27

KezdőlapF1Az FIA döntése miatt esett vissza a Red Bull Szingapúrban? – a...

Az FIA döntése miatt esett vissza a Red Bull Szingapúrban? – a csapatfőnök válaszolt

-

Christian Horner reagált arra a feltételezésre, hogy a Red Bull az FIA technikai direktívája miatt gyengélkedett a Szingapúri Nagydíjon. A bikások csapatfőnöke visszafogott optimizmussal várja a következő fordulót.

Megszakadtak a Red Bull és Max Verstappen nagy sorozatai, miután a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén nem működött olyan hatékonyan az autó, mint amennyire az első tizennégy fordulóban. Az időmérőn a címvédő és Sergio Pérez se jutott be a Q3-ba, és bár a futamon javítottak, egyikük sem állhatott fel a dobogóra.

Többekben felmerült a gyanú, hogy a Red Bull gyengélkedésében jelentős szerepet játszik az FIA által nemrég kiadott technikai direktíva. A szövetség ebben pontosította a hajlékony elemekre, vagyis a szárnyakra és a padlólemezre vonatkozó előírásokat, és szigorúbb ellenőrzést vezetett be. Christian Horner azonban eloszlatta a kételyeket ezzel kapcsolatban.

„Ez mind mérnöki dolog – nyilatkozta az energiaitalosok csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Ebben a szakmában nincsenek csodafegyverek. Tudom, hogy mindenki a technikai direktívát szeretné okolni, de sajnos még arra sem foghatjuk, mert egyetlen alkatrész sem változott az autónkon. A pálya jellege itt más, és szerintem nem a megfelelő tartományban optimalizáltuk az autót, hogy a legtöbbet hozzuk ki a körből.”

A drámai vereséget szenvedő Mercedes főnöke a Red Bull bukásának azért tud örülni

A Horner száját elhagyó „sajnos” szó bizonyos szempontból érthető, más szempontból viszony már kevésbé. Nyilvánvalóan adott volna egyfajta megnyugvást a csapatnak, ha egy külső tényezőre mutogathatnának, hosszú távon viszont örülhetnek, hogy nem ez a helyzet. Bár az idei világbajnokságot jó eséllyel már Szuzukában megnyerik, de annak a következő szezonra is lehetne hatása, ha ez a változás negatívan érintené a teljesítményüket.

Ehelyett minden bizonnyal csupán arról van szó, hogy a Red Bullnak nagyon nem feküdt a szingapúri versenypálya. Horner ennek kapcsán elmondta, ő és Verstappen is tisztában van azzal, hogy ez csak anomália volt, és a közvélemény is arra számít, hogy Japánban visszatérnek az élre. A brit szakember azonban visszafogottan beszélt erről.

„Meglátjuk, hogy mindez pályaspecifikus-e – fogalmazott. – Ha a Ferrari első és második lesz a következő hétvégén Japánban, az jelentős ugrás. Azonban láttuk, hogy annyi formaingadozás volt idén, hogy mi magunk voltunk az egyetlenek, akik kiegyensúlyozottak voltak. Ezen a hétvégén mi voltunk azok, akik kissé formán kívül találták magukat.”

Friss