2024. május 03. 15:26

KezdőlapF1A drámai vereséget szenvedő Mercedes főnöke a Red Bull bukásának azért tud...

A drámai vereséget szenvedő Mercedes főnöke a Red Bull bukásának azért tud örülni

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke úgy véli, az, hogy a Red Bull nemhogy nem nyert, de még csak dobogón sem volt a Szingapúri Nagydíjon, felfrissülést jelent a Forma–1-nek. A bikásokat irányító Christian Horner szerint Max Verstappen tudja, hogy ez a hétvége anomália volt.

A Szingapúri Nagydíjon megszakadt a Red Bull és Max Verstappen nagy sorozata. Csapatszinten sorozatban 15 futamgyőzelemnél és ugyanennyi dobogónál álltak meg, miután a városállamban a címvédő az ötödik, míg Sergio Pérez a nyolcadik helyen ért célba. Mindez egyben azt is jelentette, hogy a holland versenyző megállt 10 diadalnál, a pódiumra pedig egyénileg is 15-ször állhatott fel egymás után.

Drámai befejezést hozott a Mercedes merész húzása, a Ferrari szakította meg a Red Bull győzelmi sorozatát

Bár utólag vizsgálva számukra szerencsés forgatókönyv esetén a bikások akár a gyenge időmérő után is nyerhettek volna, vagy legalább a dobogón ott lehettek volna, a rajt előtt leginkább az volt a kérdés, hogy melyik istálló fogja megszakítani a Red Bull nagy szériáját. Ez végül a Ferrari lett Carlos Sainz révén, miután George Russell nem tudta sikerre vinni a Mercedes merész stratégiáját, és az utolsó körben a falban kötött ki. Toto Wolff azonban, ha másnak nem, a Red Bull vereségének tudott örülni.

„Úgy gondolom, hogy nagyon erősek voltak, eddig minden futamot megnyertek idén – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szingapúri kivételes verseny, amely korábban, a domináns éveinkben számunkra [is] nehéz volt. Nincs kétségem afelől, hogy a hagyományos pályákon erősek lesznek. Némi felfrissülés, hogy más győztesünk van, nem voltak ott a dobogón, szóval a Red Bull egyeduralmának évében meg kell ragadni ezeket az apró pozitívumokat.”

A Red Bull számára valamelyest fájó lehet ez a verseny, hiszen ha behúzzák a Szingapúri Nagydíjat, akkor jó esélyük lehetett volna arra, hogy az idény összes futamát megnyerjék. Ugyanakkor bánkódni sincs okuk, hiszen valószínű, hogy ez a hétvége a kivétel volt, és nem az új szabály. Ezzel Christian Horner is tisztában van, aki méltatta Verstappent.

A Red Bull Szingapúrban is a győzelemért harcolt volna, ha nincs ekkora balszerencséje

„Max zsinórban tíz futamot nyert, vezeti a világbajnokságot majdnem kétszer annyi ponttal, mint amennyi bárki másnak van, és rengeteg oka van, hogy jelenleg elégedett legyen az életével – fogalmazott a Red Bull Racing első embere. – Tudja, hogy ez egy anomália volt, és [Japánban] remélhetőleg ismét versenyképesek lehetünk. Ő a legversenyképesebb pilóta, akivel valaha dolgoztunk. Ő ilyen, amikor beül egy autóba, száztíz százalékot nyújt, [a futamon] pedig pontosan ezt tette. Ő egy nagyon őszinte srác, nem rejti el az érzelmeit. [Az időmérő után] csalódott volt, ahogyan természetesen az egész csapat is, de leporolta magát, visszatért harcolni, és nagyszerűen vezetett.”

Verstappen jelenleg 151 ponttal vezet Pérez előtt, ami azt jelenti, hogy Szuzukában még biztosan nem lehet világbajnok. A Red Bull ellenben matematikailag is pontot tehet a konstruktőri küzdelem végére, és erre jó esélyük is van. Az energiaitalosoknak legalább két ponttal többet kell szerezniük a Mercedesnél, a Ferrari pedig legfeljebb 22 egységgel gyűjthet többet náluk ahhoz, hogy ez már ezen a hétvégén ünnepelhessenek.

Friss