2024. május 05. 13:40

KezdőlapF1Senna egyik legsötétebb húzására „buzdította” csapattársát a McLaren pilótája

Senna egyik legsötétebb húzására „buzdította” csapattársát a McLaren pilótája

-

Lando Norris Ayrton Senna és Alain Prost 1990-es szuzukai ütközésével viccelődött a Japán Nagydíj időmérője után. A McLaren pilótája úgy véli, Max Verstappen ellen csak egy jó rajttal lehet esélyük.

Ismét két autóval végzett az élmezőnyben a McLaren a Japán Nagydíj időmérőjén. A pole pozíciót hatalmas fölénnyel megszerző Max Verstappen mellől Oscar Piastri indulhat, aki pályafutása eddigi legjobb normál időmérős eredményét érte el, és a 2017-es monzai futam, illetve Lance Stroll óta ő lesz az első, aki újoncként az első sorból indulhat vasárnap.

Mellőle Lando Norris várhatja a rajtot, vagyis a McLaren kifejezetten optimistán készülhet a futamra. A brit versenyzőtől megkérdezték, hogy össze tudnak-e dolgozni csapattársával annak érdekében, hogy legalább az egyikük lerajtolja a címvédőt. A 23 éves versenyző szerint ez az egyetlen esélyük, és viccesen arra biztatta Piastrit, hogy végezze el a piszkos munkát.

„Meg fogjuk próbálni, de ha a kettes kanyarban ő vezet, akkor nem sokat tehetünk – nyilatkozta a kvalifikáció első három helyezettjének részvételével tartott sajtótájékoztatón. – Nem tudom… Oscar, ha le akarod utánozni [Ayrton] Senna [Alain] Prosttal [szembeni megmozdulását] az egyes kanyarba [menet], akkor megteheted. Nekem nagyon jó lenne.”

Norris ezzel az 1990-es Japán Nagydíjra utalt, amelynek első kanyarjában a brazil pilóta egyszerűen nekiment riválisának, és miután mindketten kiestek, megszerezte a világbajnoki címet. A történethez hozzátartozik, hogy az előző napon felcserélték a páratlan és a páros oldalt, ami feldühítette Sennát, mivel így hiába szerezte meg a pole-t, a pálya koszosabbik feléről kellett elrugaszkodnia. Miután Prost lerajtolta őt, az akkor 30 éves versenyző nemes egyszerűséggel nekiment ellenfelének, ami pályafutása egyik, ha nem a legpiszkosabb húzása volt.

A szenvedő pilóta újabb balesete után Verstappen erődemonstrációval tért vissza a pole pozícióba

Ami a mostani hétvégét illeti, valóban nehéz látni, hogy ki vagy mi foghatja meg Verstappent egy rossz rajton vagy egy technikai hibán kívül. Norris ugyan optimista, de ő sem lát túl sok esélyt a címvédő, illetve csapata ellen. „Szerintem elég jó a versenytempónk – fogalmazott. – Nem annyira jó, mint a Red Bullé, de mindent megteszünk, ami tőlünk telik.”

A McLaren a Brit Nagydíj óta nem várhatta ennyire jó pozícióból a vasárnapi viadalt. Akkor szintén a második, illetve a harmadik helyet szerezték meg Verstappen mögött, csak éppen fordított sorrendben. Piastri azonban úgy véli, a körülmények miatt a szuzukai futam más lesz, és sokkal nyíltabb lesz a harc a dobogós helyekért.

„Silverstone-ban mindent megpróbáltunk – jelentette ki. – Megpróbáljuk ugyanazt csinálni, de nyilvánvalóan nehéz lesz. Szerintem nehéz verseny lesz, ebből a szempontból nagyon más, mint Silverstone. Úgy vélem, tegnap és az egész hétvégén sokkal nagyobb volt a gumikopás, mint mondjuk Silverstone-ban. Egyértelműen azt mondanám, hogy a legtöbben egynél több bokszkiállásra számítanak. Ezen a téren más lesz a futam, mint Silverstone-ban, és azt hiszem, ha nagyobb a kopás [mértéke], és több a bokszkiállás, az növeli az esélyt a hibára, és próbára teszi az embert, hogy mennyire tudja kezelni a gumikat. Szóval nem olyan egyszerű, hogy annyira gyorsan megyünk, amennyire azt az autó lehetővé teszi.”

Friss