back to top
2024. május 07. 06:50

KezdőlapF1Saját lányát is megizzasztotta Verstappen újabban rallyzó apja, akinek egyvalami nagyon hiányzik

Saját lányát is megizzasztotta Verstappen újabban rallyzó apja, akinek egyvalami nagyon hiányzik

-

Jos Verstappen részletesen mesélt legújabb hobbijáról, a ralizásról. Max Verstappen édesapja elárulta, hogyan szeretett bele a sportágba, és mit szólt ehhez a családja, valamint arról is beszélt, hogy paradox, de érthető módon tapasztalatlannak érzi magát.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, nem csak Max nyert a hétvégén a Verstappen-családból. Amellett, hogy a lassan háromszoros F1-es világbajnok diadalmaskodott a Japán Nagydíjon, édesapja is első lett a Kelet-belga Rallyn. Az 51 éves pilóta győzelme után részletesen beszámolt legújabb szenvedélyéről, a ralizásról.

Max Verstappen mellett édesapjának is sikerült történelmet írnia idén

Az idősebbik Verstappen két éve vesz részt futamokon ebben a szakágban. A holland versenyző Németországban ismerkedett meg közelebbről a sportággal, akkor egy régi BMW-vel driftelt egy weezei bemutatón. „Azt mondtam, hogy »adjatok egy rendes autót, az sokkal szórakoztatóbbnak tűnik – nyilatkozta a holland Formule1.nl-nek. – Aztán egy egész napon át csináltam. Ki merem jelenteni, hogy attól a pillanattól kezdve függő lettem.”

A kétszeres F1-es dobogós azóta több mint tíz ralit teljesített saját csapata, a Verstappen.com Racing színeiben, a Red Bull és a Wevers Sport támogatásával. Első győzelmét május elején, egy Škoda Fabia RS volánja mögött szerezte meg a belgiumi Monteberg Rallyn. A holland versenyző elárulta, lényegében minden aspektusát szereti a sportágnak, egyetlen kivétellel, ez pedig a feljegyzések készítése. Számára ez túlságosan monoton munka, de hozzátette, rendkívül fontos ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

Azzal, hogy új szenvedélyt talált magának, Jos Verstappen bizonyos szempontból paradox helyzetbe került. 51 évesen finoman szólva sem mondható fiatalnak az autósportban, és 106 F1-es futammal a háta mögött tapasztalatlannak sem, ráadásul ezalatt többek között Michael Schumacher csapattársa is volt. Ennek ellenére érthető módon rutintalannak érzi magát.

„Slickekkel murván versenyezni olyasmi, amit a közelmúltig soha nem csináltam, és még mindig el kell sajátítanom – fogalmazott. – Az igazi ralis srácok mindenhol levágják [a kanyart], és egyre többet szemetelnek a pályára. Ha másodszor megyünk, akkor ezt figyelembe kell venni. Emellett a gumiválasztás is fontos. Végső soron minden a tapasztalaton múlik. A Forma–1-ben az ember mindig ugyanazokon a pályákon vezet, és egy bizonyos ponton megszokja azokat. Az év elején egy olyan ralin vezettem, ahol már egy évvel korábban is mentem. Ez sokkal könnyebbé tette a dolgokat. Az ember ilyenkor felismeri a szakaszokat a korábbi alkalomról. A tapasztalat az, ami nekem nagyon hiányzik.”

És hogy mi az, amit Verstappen a leginkább élvez? „Természetesen maga a versenyzés – felelte. – Emellett minden újdonság, ez váltotta ki belőlem a legtöbb [ingert]. Mindent újra kell tanulni, és teljesen másképp kell dolgozni, mint ahogyan az ember eddig megszokta. Kommunikálni kell egy navigátorral, jegyzetelni kell, olyan terepre megyünk, ahol még soha nem versenyeztünk. Az ilyen dolgok teszik szórakoztatóvá és kihívássá.”

Fotó: kroon-oil-brc.be

Persze hozzá kell tenni, hogy a ralizás nem a legveszélytelenebb szakág az autósportban, elég csak Craig Breen tragédiájára gondolni a közelmúltból. Verstappennek pedig az öt gyerekéből csupán az első házasságából származó Max és Victoria érte már el a felnőttkort, a másik három még a tizedik életévét sem töltötte be. Mindezek ellenére családja nem tartja őt vissza.

„»Érezd jól magad« – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit mondtak, amikor közölte velük, hogy ralizni kezd. – Arra biztattak, hogy legyek különösen óvatos? Nem, ezt még soha nem hallottam. Lehet, hogy hamarosan meg akarnak szabadulni tőlem [nevet]. Komolyra fordítva, persze, hogy tudják, mennyire benne vagyok, és mennyire élvezem. Azt akarják, hogy vigyázzak, de azt is szeretnék, hogy azt csináljam, amit szeretek.”

Verstappen azt is elárulta, hogy jelenlegi felesége, Sandy még nem ült be mellé az autóba, ellentétben legidősebb lányával. „Nem, ő nincs ott, de Victoria néha eljött – árulta el, majd hozzátette, megmutatta neki, hogy hogyan megy a kocsi. – Akkor adtam egy kis gázt. Élvezte, de amikor kiszállt, le volt izzadva a keze.”

Jos Verstappen köztudottan arra nevelte a fiát, hogy mindenáron a győzelem legyen a cél, és Max valóban sokszor nem ismert megalkuvást, amikor szorult helyzetbe került, különösen 2021-ben. Azt gondolhatnánk, hogy édesapja hasonló mentalitással száll autóba, de erről szó sincs: leszögezte, hogy bár a munkát lelkiismeretesen elvégzi, elsősorban hobbiként tekint új szenvedélyére.

„Szórakoztató kell hogy legyen – hangsúlyozta. – Profin állunk hozzá, a többi része pedig megfelel nekem. Akár harmadik, akár első vagyok, nem igazán számít nekem mindaddig, amíg jól érezzük magunkat. Minden ralira azért megyek, hogy a legjobbat hozzam ki magamból, és a lehető leggyorsabban menjek, ez mindig is így lesz. Ugyanakkor, ha az ember nem nyer, azt el kell fogadnia.”

Friss