2024. április 29. 09:15

KezdőlapF1Merész kijelentés: Verstappen már most ott van minden idők hat legjobbja között?

Merész kijelentés: Verstappen már most ott van minden idők hat legjobbja között?

-

Bernie Ecclestone és Karun Chandhok is méltatta Max Verstappent, és történelmileg is a legnagyobb pilóták sorába helyezte. A brit üzletember odáig ment, hogy a címvédőt tartja minden idők legjobbjának, míg az indiai expilóta „csak” a hat legnagyszerűbb versenyző között emlegette.

Max Verstappen jó eséllyel jövő hét szombattól kezdve háromszoros világbajnoknak mondhatja magát, de legkésőbb vasárnap szinte biztosan pontot tesz a már amúgy sem létező bajnoki csata végére. A Red Bull versenyzője ezzel olyasmit ér el, ami előtte csupán tizenegy versenyzőnek sikerült: legalább háromszor a tabella élén végezni.

Ennélfogva hiába lesz szombaton csupán 26 éves, most már elkerülhetetlen, hogy a sportág történetének legnagyobbjai között emlegessük. Persze hogy hányadik helyen áll ebben a rangsorban, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre az ún. GOAT-vitába (a GOAT az angol greatest of all time rövidítése, ami magyarul minden idők legnagyszerűbbjét jelenti) a legtöbben aligha hoznák be, legalábbis egyelőre. Bernie Ecclestone azonban a kisebbséghez tartozik ebben a tekintetben, és kijelentette, Verstappen minden idők legnagyobbja.

„Max a valaha volt legjobb versenyző, semmi kétség – nyilatkozta a Daly Mailnek az F1 egykori vezérigazgatója. – Régebben azt mondtam, hogy Alain Prost, most azt mondanám, hogy Max. Ő a legnagyobb. Ő a legkiválóbb abban, hogyan hozza ki a legjobbat az autóból. Nem szórakozik, rögtön teljesít. Az én listámon Lewis Hamilton felett áll. Lewis nyilvánvalóan elképesztően tehetséges. Lewis megérti az embereket és kihozza belőlük a legjobbat, míg Max az autóból hozza ki a legjobbat. Nagyon eltér Maxtól.”

Nem Ecclestone az egyetlen, aki már most a közvetlen elitben emlegeti Verstappent. A korábban az F1-ben is versenyző, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Karun Chandhok annyira messzire nem merészkedett, mint a brit üzletember, ő „csupán” minden idők hat legjobbja közé sorolta. „Úgy vélem, Max a nyers tehetséget tekintve ott van a sportág valaha volt legjobbjai között Ayrton Senna, Jim Clark, Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Alain Prost mellett – mondta az OLBG-nek.

Még csak 25 éves, de Verstappen már most minden idők legnagyobbjai közé tartozik?

Ezen a listán nincs rajta például az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio, ellentétben a két bajnoki címmel rendelkező Clarkkal. A néhai brit kiválóság azonban jóval többször is felérhetett volna a csúcsra, de 1962-ben és 1964-ben az utolsó futamon volt óriási peche, máskor egész szezonon át hátráltatta a Lotus megbízhatatlansága, 1968-ban pedig egy Forma–2-es versenyen életét vesztette. Ennélfogva Sennához hasonlóan nála is ott van egy ilyen jellegű kérdőjel. Éppen ezért Chandhok úgy véli, ebben a kérdésben nem szerencsés pusztán a számokra hagyatkozni.

„Nem igazán rajongok azért, hogy statisztikai adatokat felhasználva meséljünk el egy történetet, ez az egyenlet egyik része – jelentette ki. – Clark egy veszélyes korszakban versenyzett, két bajnoki címet nyert, és soha nem volt esélye a folytatásra. Senna ugyanígy nem kapta meg a lehetőséget, hogy befejezze a ’94-es szezont. Max Verstappen kétségtelenül azon az úton van, hogy minden idők egyik legnagyobbja legyen.”

Hogy a közvélemény mekkora része sorolja Verstappent például minden idők tíz legjobbja közé, azt nehéz megsaccolni, mindenesetre ha nyer még pár vb-címet, akkor nem lehet kérdés. Sokak szerint a következő két idényben minden esélye meg is van, látva a Red Bull fölényét, és figyelembe véve, hogy addig nem várhatóak komoly szabályváltozások. Chandhok szerint azonban van esély, hogy a többiek jövőre utolérjék a Red Bullt.

„Az új szabályok a szélcsatornát érintő korlátozással és a költségplafonnal lehetőséget teremtenek más csapatok számára, hogy felzárkózzanak a Red Bullhoz, és növeljék az autóik teljesítményét – fogalmazott. – Úgy tűnik, hogy a Ferrari, a Mercedes és a McLaren nagyot lépett előre. Az Aston Martin a jelek szerint nem tudta ugyanúgy tartani a fejlesztési ütemet. Meglátjuk, mit hoz a jövő év.”

Friss