2024. április 27. 17:04

KezdőlapF1Halmozza a rekordokat az F1-ben, mégsem Verstappen a világ legjobb pályaversenyzője?

Halmozza a rekordokat az F1-ben, mégsem Verstappen a világ legjobb pályaversenyzője?

-

Az IndyCarban szereplő Agustín Canapino meglepő kijelentést tett: szerinte nem Max Verstappen, de még csak nem is egy másik F1-es pilóta a világ legjobb pályaversenyzője. Az argentin pilóta saját sorozatának idei bajnokát jelölte meg, és azt is elmondta, hogy miért.

Max Verstappen rekordot rekordra halmoz az idei szezonban. Csak hogy a legfontosabbakat említsük: szinte biztosan meg fogja dönteni az egy szezonban megszerzett győzelmek, dobogók és pontok számát. Emellett ráadásul a Miami és az Olasz Nagydíj között zsinórban tíz futamot nyert, amivel megjavította Sebastian Vettel (és bizonyos értelmezés szerint Alberto Ascari) vonatkozó csúcsát.

Ez alapján akár ki lehetne jelenteni, hogy jelenleg a holland pilóta a világ legjobb pályaversenyzője. Persze nyilvánvalóan kell neki a kiváló autó, de csapattársa, Sergio Pérez hétről hétre bizonyítja, hogy ez sem minden. Azonban nem mindenki gondolja így, sőt, azt sem, hogy ezt az embert a királykategóriának tartott Forma–1-ben kell keresni.

„[Álex] Palou kiemelkedő, véleményem szerint ő a világ legjobb versenyzője – nyilatkozta az IndyCarban szereplő Agustín Canapino az argentin Fox Sports-nak. – Ha nem is a legjobb, de a három legjobb között van. Szerintem Palou komplettebb Verstappennél. Amit Palou az IndyCarban csinál, az számomra tényleg olyan, mintha földönkívüli lenne. Ez azonban egy nagyon szubjektív vélemény. Verstappen egy másik földönkívüli.”

Merész kijelentés: Verstappen már most ott van minden idők hat legjobbja között?

Palou idén a pályán kívül a McLarennel történt szerződéssel kapcsolatos botrányára hívta fel magát a figyelmet, a pályán viszont kétségtelenül jó teljesítményt nyújtott. Öt győzelmével pályafutása során másodszor lett az IndyCar bajnoka, ráadásul úgy, hogy azt már egy fordulóval a vége előtt bebiztosította. Ilyesmire 17 éve nem volt példa a sorozatban. Kollégája pedig úgy véli, a széria kellően összetett ahhoz, hogy ha valaki ilyen teljesítményt nyújt, az kiérdemelje a világ legjobbja címet.

„Verstappen hívei ne kritizáljanak, de számomra az, hogy oválon [is] versenyeznek, az Indycar-pilótákat különbbé teszi, mert az ovál nagyon extrém, az F1-ben pedig nincs ilyen – magyarázta a 33 éves pilóta. – Ezért szerintem egy olyan pilóta, mint Palou, aki mindenféle pályán, mindenféle szakágban a mércét jelenti, földönkívüli.”

Az argentin versenyző kijelentése elsőre mindenképpen meglepőnek tűnik. Az mindenesetre biztos, hogy Verstappen és Palou teljesítményét nem érdemes számokkal összehasonlítani, mert az IndyCarban sokkal nehezebb dominálni, mint az F1-ben. Az viszont tény, hogy korábban Jim Clark és Graham Hill is úgy nyert Indy 500-at, hogy elsődlegesen az F1-re koncentrált, vagy ott van Emerson Fittipaldi, aki bőven az F1-es karrierje után, 42, illetve 46 esztendősen nyert a legendás futamon. Persze a fordítottja is többször megtörtént, hiszen Mario Andretti, Jacques Villeneuve és Juan Pablo Montoya is az F1-es debütálása előtt diadalmaskodott Indianapolisban.

Friss