2024. április 29. 21:31

KezdőlapF1Ron Dennis emberi arca: Nem volt homofób; nemi erőszakkal vádolt képviselőtől sem...

Ron Dennis emberi arca: Nem volt homofób; nemi erőszakkal vádolt képviselőtől sem fordult el

-

Matt Bishop, a McLaren egykori kommunikációs igazgatója úgy döntött, egyszer és mindenkorra leszámol a csapat volt vezérét, Ron Dennist időről időre érő homofób vádakkal, és három, eddig nem publikált történettel mutatja be, milyen ember a volt főnöke.

Elévülhetetlen érdemei mellett a McLarent közel 30 éven át irányító, a csapatot a sikertelenségből kirángatva ismét a Forma-1 meghatározó erőjévé formáló Ron Dennisszel kapcsolatban gyakran felmerülnek kétes, vezetési módszereit és az alkalmazottaival való bánásmódot bíráló vélemények. Azon túl, hogy természetesen senki sem tökéletes, ezen vádak egy része Matt Bishop, a McLaren korábbi kommunikációs igazgatója szerint teljesen alaptalanok, vagy legalábbis torz képet festenek Dennisről.

„Ülj rá ba**d meg és forogjál” – mondta Hamilton a főnökének, de aztán a csapat letagadta az egészet

A legutóbb az Aston Martin F1-es csapatánál kommunikációs vezetőként dolgozó, jelenleg egyetlen Forma-1-es csapat által sem alkalmazott Bishop rendszeresen ír a Motor Sport Magazine-ba, amelyben legutóbb Dennisről mesélt eddig nem hallott történeteket, igyekezve bemutatni, hogy bár kívülről ez a legtöbbször másként látszott, a most 76 éves üzletember a kollégáival nem feltétlenül volt az a rideg főnök, mint amilyennek sokan beállították.

„Én egy meleg férfi vagyok. Amikor jó 30 évvel ezelőtt megérkeztem a Forma-1-be az F1 Racing magazin szerkesztőjeként, szó szerint én voltam az egyetlen LMBTQ+ ember a sportban. Továbbra is nagyon ritkák vagyunk, de már nem én vagyok »az egyetlen meleg a Forma-1-es faluban«, ahogy az F1-es paddockokban széleskörben becéztek, miután a meleg komikus, színész és író, Matt Lucas eljátszotta nagysikerű, „Angolkák” című tévésorozatában Daffyd Thomas karakterét, aki rendszeresen úgy utalt magára, mint »az egyetlen meleg a faluban.« Hogy miért mondom el mindezt? Mert az F1-ben újságíróként és szerkesztőként töltött nagyjából első 15 évem után, 2008-ban csatlakoztam a McLarenhez kommunikációs és PR főnökként.”

„Nem sokkal ezután pedig az emberek elkezdtek arról kérdezgetni, hogy Ron Dennis, a McLaren elnöke homofób-e. Elég sokszor megkaptam ezt a kérdést az évek során, talán nemcsak azért, mert Dennis fáradhatatlan heteroszexuális, hanem azért is, mert a fényűzés mellett, amit hatalmas vagyona miatt megengedhet magának, nagyon konvencionális is. Nos, mint kiderült, egyáltalán nem homofób, és mivel ez a kérdés mindig felbosszantott, amikor megkérdezték tőlem, jó ötletnek tűnt tisztába tenni ezt a dolgot” – írta Bishop.

Bishop (jobbra) legutóbb az Aston Martin kommunikációs igazgatójaként vállalt munkát a Forma-1-ben

Tiszteletben tartotta a melegházasságot

Ezután Bishop korábban nem ismert történeteken keresztül mutatta be, vagy inkább bizonyította, hogy Dennis nem az alapján ítélte meg az embereket, hogy milyen a nemi hovatartozásuk, vagy hogy éppen mivel vádolják őket. Elsőként elmesélte, hogy amikor 2018 januárjában a londoni Royal Albert Hallban rendezett hatalmas búcsubulit 3500 korábbi kollégájának, Dennis nemcsak őt (Bishopot), hanem férjét, Angel Bautistát is meghívta úgy, hogy külön meghívót küldött neki Angel Bishop néven.

„Nem, még ha 2015 augusztusában – amikor már az Egyesült Királyság törvényei engedélyezték az azonos neműek házasságát – össze is házasodtunk, Angel soha nem vette fel a vezetéknevem, mint ahogy én sem az övét, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy Ron meg akarta mutatni, hogy emlékszik rá, hogy én és Angel összeházasodtunk, és az, hogy ily módon két külön meghívót küldött, az ő csendes kifejezésmódja volt arra, hogy tiszteli a kapcsolatunkat. Valójában mindig is ezt tette, mint ahogyan mindig barátságos és csevegő volt Angel-lel, akármikor is találkoztak, és ahogyan még mindig barátságos és csevegő volt vele, amikor mindössze három héttel ezelőtt az Angel által menedzselt Lilienblum étteremben evett.”

Bishop ezután kitért arra is, hogy a Cirque du Soleil privát bemutatójával színesített partin sokkal fényűzőbb helyet kaptak, mint számos, náluk sokkal prominensebb személy, majd a mindössze 300 fős afterpartira is hivatalosak voltak.

Embed from Getty Images

Ron Dennisről nem feltétlenül az a kép alakult ki, hogy szociálisan érzékeny, beosztottaival minden esetben törődő vezető 

A kirúgott „meleg” komornyik

A második történet egy jóval mocskosabb ügyhöz kapcsolódik, Dennist ugyanis egyszer beperelte és bíróság előtt próbálta megalázni a volt alkalmazottja. Peter Boland a McLaren-vezér magángépén dolgozott komornyikként, majd miután Dennis menesztette őt, a férfi bírósághoz fordult, mondván volt főnöke azért rúgta őt ki, mert azt hitte, hogy meleg, miközben ő heteró. Ezután a bíróságon saját magát képviselő Boland mindent megtett, hogy homofóbnak és rasszistának állítsa be Dennist, aki ezt érthető módon elég rosszul viselte.

„A kétnapos, olykor nyugtalanító, máskor mulatságos meghallgatásra egy kicsi és piszkos tárgyalóteremben került sor Southamptonban – írta Bishop, aki ott volt Dennisszel a bíróságon. – Különösen akkor volt mulatságos, amikor Boland akadozva és hozzá nem értő módon tett fel keresztkérdéseket Dennisnek, mindenkit meglepve azzal, hogy rasszizmussal és homofóbiával vádolta őt. Egyik állítást sem tudta alátámasztani, Ron pedig annyira megalázónak és dühítőnek találta ezt, hogy a bírónak időnként rendre kellett utasítania őt, amiért nem tudott megfelelő mértékű tiszteletet tanúsítani. Ezeket a figyelmeztetéseket az F1 legendája nem élvezte.”

„Mindkét meghallgatási napon ott voltam, a bíróságra és onnan el is Ron mellett ültem a sofőrje által vezetett S-osztályú Mercedes hátsó ülésén. Végig tudtuk, hogy nyerni fog, és nemcsak azért, mert én nyíltan meleg vagyok – ami már önmagában győzelmet ér –, hanem azért, mert a homofóbiától vagy rasszizmustól teljesen eltérő okok miatt kirúgott Boland helyére felvett komornyik, Jamie Siggs is az volt.”

Végül Boland visszavonta a keresetét, az ügynek így vége lett, Bishop pedig kiadott egy, Dennis szavait tartalmazó közleményt, amelyben leírta, hogy Boland elfogadja, hogy Dennisnek soha nem volt semmilyen rasszista vagy homofób megnyilvánulása az irányába, sőt, igyekezett úgy intézni a menesztését, hogy annak a lehető legkisebb hatása legyen a férfi karrierjére és szakmai megbecsültségére, és ha nem döntött volna úgy, hogy perre megy, akkor ez meg is valósult volna.

Embed from Getty Images

A nemi erőszakkal vádolt képviselő

A harmadik történet 2013-ból datálódik, amikor az akkorra már a McLaren Racinget, a McLaren Automotive-ot és a McLaren Applied Technologies-t is magában foglaló McLaren Groupot népszerűsíteni szándékozó Bishopnak az az ötlete támadt, hogy meghív az összpárti Motor Group-ból néhány parlamenti képviselőt. „Ron megkért, hogy hadd vizsgálja meg a listát, mielőtt kiküldöm a meghívókat. Ahogy átfutotta, megakadt a szeme Nigel Evans-en. »Ő nem jelent némi gondot?«, kérdezte. Számítottam erre. »Igen, Ron, de igen. Az idén letartóztatták néhány férfi ellen elkövetett nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával. De ne felejtsük el, hogy ebben az országban, nagyon helyesen, egy ember ártatlan, amíg bűnösnek nem bizonyítják. Továbbá Evans még mindig kéviselő és az összpárti Motor Group tagja, úgyhogy szerintem helytelen lenne kizárni őt a tárgyalása előtt.«”

„Ron egy ideig nem szólt semmit, majd amikor visszaadta nekem a listát, azt mondta, »Igen, rendben van, hívd meg.«”

„A látogatásra késő októberben került sor, Evans pedig a meghívottak között volt. Csendes volt és ideges, keveset beszélt. A következő áprilisban minden vád alól felmentették, miközben élete összes megtakarítása ráment a perköltségre. Sajnáltam őt, és annak ellenére, hogy szinte teljesen ellentétesek a politikai nézeteink, meghívtam őt vacsorázni a Bob Bob Ricardba, a Golden Square mellé a Sohóba, ami akkorra a kedvenc londoni étkezdém lett. Remek vacsorát töltöttünk együtt nem kevés vörös Burgundyval. »Amikor a tárgyalásra készültem, minden meghívásomat visszamondták, egyet kivéve«, mondta nekem a második üveg bor közben, könnyeivel küszködve. »Az egyetlen kivétel a McLaren volt. Megkérdezhetem, hogy Ron Dennis tisztában volt vele, hogy én is rajta vagyok a listán?«”

„»Nagyon is tisztában volt«, feleltem. Evans megtörölte a szemét, mosolygott, majd alig hallhatóan azt suttogta, »Kérlek, mondd meg neki, mennyire hálás voltam ezért, és a mai napig az vagyok. Pokolian sokat jelentett egy elképesztően nehéz időszakban. Hogy őszinte legyek, meglepett, amikor nem mondták vissza a meghívásomat, de kellemes meglepetés volt.”

Friss