2024. április 28. 09:36

KezdőlapF1Verstappen már Schumacherrel említhető egy lapon? - Alonso válaszolt

Verstappen már Schumacherrel említhető egy lapon? – Alonso válaszolt

-

A Katari Nagydíj előtt Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Lando Norris, Sergio Pérez és Pierre Gasly is méltatta a hamarosan háromszoros világbajnokká váló Max Verstappent, a spanyol veterán pedig megválaszolta, hogy lehet-e már a hollandot Michael Schumacherrel egy lapon emlegetni.

Max Verstappen a hétvégi Katari Nagydíjon bebiztosíthatja harmadik világbajnoki címét, de valószínűleg már akkor is világbajnok lenne az idén, ha most elmenne nyaralni, és több futamon nem is indulna el. Így nem csoda, hogy a riválisok agyba-főbe dicsérték a hollandot.

„Max hibátlan volt, ezt senki nem veheti el tőle. Elképesztő munkát végzett a rendelkezésére álló csomaggal. Ő és a csapata is fenomenális, megemelték a szintet” – méltatta őt Lewis Hamilton Katarban.

„Minden területen jól teljesít, ami olyasmi, amire nem minden pilóta képes. Nehéz mindig 100%-os teljesítményt nyújtani. Azt mondta, hogy nem túl nagy rajongója az utcai pályáknak, és általában Sergio [Pérez] ezeken a pályákon van közelebb hozzá, de azt mondanám, hogy nincs gyengéje. Csodálatos munkát végzett, ő és a Red Bull is megérdemli [a sikert]” – csatlakozott a méltatók sorához Lando Norris.

Halmozza a rekordokat az F1-ben, mégsem Verstappen a világ legjobb pályaversenyzője?

„Mindenekelőtt, Max elképesztő munkát végzett – jelentette ki Pérez az FIA sajtótájékoztatóján. – Nem szabad elvitatni az érdemeit. Szerintem mindenki máshoz képest más szinten vezetett, és ezt nagyon tisztelem. Ami engem illet, Barcelona fordulópont volt, onnantól a hétvégéim elkezdtek… Mindig csak üldöztem a hétvégéket. Olykor a dolgok sokkal természetesebben jönnek, és két-három lépéssel előrébb jársz, de Barcelona óta elkezdtem szenvedni és van némi lemaradásom az autóval.”

„Ez egy újabb rekordszezon, úgyhogy mint azt Sergio mondta, ő tudja a legjobb pozícióból értékelni és látni, hogy mit ér el Max az idén és az elmúlt néhány szezonban – vette át a szót Pierre Gasly, aki 2019-ben szintén megtapasztalhatta, milyen Verstappen csapattársának lenni. – Nagy gratuláció neki és a csapatának és ahhoz is, amilyen helyzetben van. Senkinek sem meglepetés, hogy mennyire tehetséges, a Red Bull-lal alkotott csapatuk pedig elképesztően magas szinten teljesít, illetve az is páratlan, hogy milyen keveset hibáznak. Csak tisztelni és elismerni lehet a munkájukat és az eredményeiket, de remélhetőleg a dominanciájuk inkább előbb ér véget, mint utóbb.”

Az idei szezon első harmadában Verstappen első számú kihívójának számító Fernando Alonso először nem akart belemenni Verstappen méltatásába, és csak annyit mondott, hogy ugyanazt gondolja, mint Gasly, de aztán unszolásra ő is válaszolt.

Verstappen “apósát” másolva érheti utol őt, Sennát, Laudát, Stewartot és Brabhamet

„Nagy gratuláció egy elképesztő szezonhoz, amelyben annyi rekordot döntött meg. Amikor ennyi futamot nyersz, és ezek nem voltak könnyű versenyek, hiszen olykor nehézzé tette őket az időjárás, júniusban és júliusban szerintem mindegyik versenyhétvégén esett szombaton és vasárnap, szóval amikor nem hibázol és minden vasárnap elvégzed a munkát, azért nagy tisztelet jár.”

Ezután felvetették a spanyolnak, hogy Michael Schumacher, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel ellen is csatázott már kerék a kerék ellen, úgyhogy a tapasztalatai alapján szerinte egy lapon lehet-e említeni velük Verstappent. Erre a spanyol meglepő módon azt felelte, hogy „Csak Michael-lel csatáztam kerék a kerék ellen”, ami nyilván nem így van, de Tom Clarkson annyiban hagyta a dolgot, és megkérdezte az Aston Martin veteránját, hogy akkor „Össze lehet hasonlítani Michael-lel?” Verstappent.

„Talán. Még várnunk kell. Szerintem a következő néhány év még jobb lesz Maxnak, további bajnoki címeket fog nyerni, úgyhogy a jövőben még jobban össze fogjuk tudni hasonlítani őket” – adott diplomatikus választ Alonso, aki korábban Schumachert nevezte meg pályafutása legnagyobb ellenfeleként.

Friss