2024. május 04. 23:47

KezdőlapF1A Red Bull ajtaja nyitva áll az egyik legjobbnak tartott fiatal pilóta...

A Red Bull ajtaja nyitva áll az egyik legjobbnak tartott fiatal pilóta előtt?

-

Alexander Albon érdekes kijelentést tett Lando Norrisszal kapcsolatban. A Williams pilótája úgy tudja, hogy a Red Bull felajánlotta barátjának, hogy igazoljon hozzájuk, és csak rajta múlik, hogy csatlakozik-e a bikásokhoz.

Egy ideje már zajlanak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy Sergio Pérez meddig maradhat a Red Bullnál, és ki lesz az utódja, miután távozik. Ezzel kapcsolatban leginkább két név kerül szóba rendszeresen: Daniel Ricciardóé és Lando Norrisé. A legutóbbi hírek szerint az energiaitalosok az ausztrál versenyzőt favorizálják, ám korábbi pilótájuk szavai másra utalnak.

A Red Bull már eldöntötte, hogy kire váltja le Pérezt – sajtóhír

Köztudott, hogy a Red Bull már korábban is kiszemelte a McLaren pilótáját, ám Norris akkor nem akart átigazolni, hanem inkább hosszú távú szerződést írt alá a McLarennel. Azonban időről időre felröppennek olyan hírek, hogy előbb-utóbb ő lehet Max Verstappen csapattársa. Olyannyira, hogy Alexander Albon szerint lényegében csak rajta múlik, hogy meglépi-e ezt.

Szerintem ha akar, akkor igen – válaszolta az olasz Sky-nak arra a kérdésre, hogy Norris átigazolhat-e a Red Bullhoz. – Majd meglátjuk, mert szerintem senki sem élvezi, ha Max a csapattársa. Ez nehéz, nekem van tapasztalatom ezen a téren. Ugyanakkor, ha bízik magában, márpedig bíznia kell, az alapján, amit hallottam, az ajtó már egy ideje nyitva áll előtte. Nehéz most megmondani, mert, ahogyan nekem a Williamsszel, úgy Landónak a McLarennel nagyon erős a kapcsolata, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ok a változtatásra.”

Tény, hogy a szezon során a McLaren rengeteget fejlődött, és jó néhány futamon ők voltak a Red Bull, illetve Verstappen eéső számú kihívói, így lehetséges, hogy Norris kivár. A 23 éves versenyzőnek egyébként 2025-ig van szerződése, de elképzelhető, hogy szerepel benne valamilyen záradék, amely lehetővé teszi a korábbi távozást. Ugyanakkor, ha lehet hinni a Red Bull-vezetés kommunikációjának, a 2024-es évet még Pérezzel teljesítik.

Ezzel a döntéssel nyírta ki a Red Bull saját 2024-es világbajnoki esélyeit?

Albon és Norris egyébként ugyanabban az évben, 2019-ben mutatkoztak be a Forma–1-ben, ahogyan George Russell is. Azóta nagyon különböző utat jártak be: a thai pilóta hamar felkerült a Red Bullhoz, de ott csupán két dobogóig jutott, és nem bizonyult igazán alkalmasnak a szerepre, egy év kihagyás után viszont kivirágzott a Williamsnél. Norris azóta is a McLarennél versenyez, de soha nem kapott még olyan autót, amely normál körülmények között esélyes a győzelemre. Ahogyan Russell sem, pedig tavaly nagy reményekkel érkezett meg az előző korszakot uraló Mercedeshez, de csak Interlagosban tudott nyerni. Albontól megkérdezték, hogy szerinte melyikük érhet fel a leghamarabb a csúcsra, de kitérő választ adott.

Nagy érdeklődéssel figyelem a McLarent és Landót, mert szerintem sokat fejlődtek az elmúlt időszakban – jelentette ki. – Ez tényleg a csapatról és az autóról szól. Ha például a Red Bull a legjobb istálló, akkor sajnos Maxot fogjuk látni a legtöbbször az élen. Szerintem George egyértelműen a Mercedes új fiatal [reménysége], és nem tudom, hogy Lewis [Hamilton] meddig akarja még folytatni, de amint átadja a stafétát, George lesz [az első számú versenyző].”

Friss