2024. április 30. 03:51

KezdőlapF1Profitált belőle, mégis bírálta az újabb fájó büntetést hozó szabályt Hamilton

Profitált belőle, mégis bírálta az újabb fájó büntetést hozó szabályt Hamilton

-

Lewis Hamilton ugyan két helyet is előrelépett a McLarenek körelvétele miatt, mégis kritizálta az erre vonatkozó szabályt, bár egyvalamit más pályákra is átvinne. Lando Norris azonban az autóból kiszállva is magát okolta.

Drámaian alakult a Katari Nagydíj időmérője a McLarenek számára. Lando Norris és Oscar Piastri összesen négy mért köréből hármat elvettek pályaelhagyás miatt, így előbbi érvényes kör híján a tizedik, míg utóbbi a hatodik helyről kezdi meg a vasárnapi futamot. Pedig a tempójuk megvolt, hiszen a brit pilóta a második, az ausztrál a negyedik leggyorsabb volt a pályán.

Az eredetileg közvetlenül Piastri mögött végző Lewis Hamilton két pozíciót is nyert a körök törlésének következtében, így az ötödik helyett a harmadik helyről várhatja majd a piros lámpák kialvását. A hétszeres világbajnok tehát profitált a jelenleg érvényben lévő szabályokból, ennek ellenére kritizálta az előírásokat, és megvédte honfitársát.

Verstappen hibája ellenére is a pole-ban; kétszer is változott utólag a katari időmérő eredménye

Amikor túlmegyünk a rázókő legmagasabb pontján, időt veszítünk, így nem vagyok benne biztos, hogy itt szükség van a pályahatárokra [vonatkozó szabályokra] – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Ezt a sportfelügyelők hozták be pár éve, Landónak pedig itt kellene lennie. Talán elvihetjük ezeket a kerékvetőket egy csomó más pályára is, mert a MotoGP-nek nyilvánvalóan megfelelnek, és például Ausztriában is lehet ilyen. Ahogyan mondtam, amikor az ember átmegy rajtuk, azt a lehető legnagyobb mértékben ki kell tudni használnia. [Itt] viszont időt veszít, amikor átmegy rajta, így nem lenne szükség a fehér vonalra [mint pályahatár].”

Hamilton tehát magát a szabályt nem tartja jónak, a rázóköveket viszont bizonyos szempontból igen. Könnyen lehet, hogy ilyen típusú kerékvetőkkel el lehet kerülni azt a bohózatot, ami Spielbergben történt, ahol órákkal a futam után osztottak ki büntetéseket a pályahatárok többszöri átlépése miatt. Mások viszont korábban azért aggódtak, hogy a magas rázókő miatt könnyebben megsérülhet az autó.

Ami Norrist illeti, a McLaren versenyzője már az autóban is magára volt dühös, és kijelentette, hogy „néha ostoba” tud lenni. Valóban van oka a bosszúságra, hiszen bár Max Verstappen ellen nem volt esélye, a második helyet simán megszerezhette volna mindkét körével. „Csak korrigáltam túlkormányzottság miatt, és lementem [a pályáról] – fogalmazott. – A csapat jó munkát végzett, egyszerűen elrontottam.”

A 23 éves pilótának szombaton újabb lehetősége lesz a jó időmérős eredményre, hiszen magyar idő szerint délután 3-kor rendezik a sprintkvalifikációt. Norris azonban egyelőre csak az eldobott első sorra tud koncentrálni. „Nem tudok így gondolkodni, csak arra feladatra gondolok, amelyet el kellett volna végeznem: jó köröket fussak és ne hibázzak, de megtettem. [Ez] nem volt egy jó nap számomra.”

Piastri egyébként látszólag sokkal könnyebben dolgozta fel, hogy hiába vett részt a leintés utáni interjúkon, végül nem a harmadik, hanem a hatodik helyről kell indulnia. Az ausztrál pilóta előbb a már mémmé vált arckifejezésével reagált a McLaren X-bejegyzésére, miszerint megszerezte a harmadik pozíciót, majd közzétett egy képet, amelyen Verstappennel és George Russell-lel szerepel. Ez utóbbihoz annyit fűzött hozzá, hogy „az első, a második és a hatodik helyezett”.

Friss