2024. május 05. 01:14

KezdőlapF1Verstappen már a leintés előtt világbajnok lett, de a McLaren újoncát nem...

Verstappen már a leintés előtt világbajnok lett, de a McLaren újoncát nem tudta legyőzni a sprinten

-

Max Verstappen háromszoros világbajnok lett a Katari Nagydíj sprintfutamán, miután egy rossz rajtot követően a második helyig zárkózott fel, és csak a versenyt megnyerő Oscar Piastri tudta legyőzni. A holland pilóta lényegében már a futam közben bebiztosította újabb elsőségét, hiszen Esteban Ocon kiütötte Sergio Pérezt.

Max Verstappen abban a tudatban vágott neki a Katari Nagydíj sprintfutamának, hogy ha az első hatban végez, és/vagy ha Sergio Pérez nem az első háromban zár, akkor matematikailag is bebiztosítja a világbajnoki címet. A holland pilóta a harmadik helyről indult, miután a McLarenek legyőzték őt a sprintkvalifikáción Oscar Piastri-Lando Norris sorrendben. Az első három közepeseken, a következő három lágyakon versenyzett, összességében pedig szintén fele-fele arányban oszlott meg a két választás.

Hosszú idő után egy újonc indulhat az élről, a McLaren kisajátította az első sort a katari sprintre

Piastri jól jött el, ellentétben Norrisszal és Verstappennel, akiket George Russell és a Ferrarik is megelőztek. A címvédő egészen a hatodik helyig esett vissza, de aztán megelőzte a McLaren brit versenyzőjét. Liam Lawsonnak hamar véget ért a sprint, ugyanis a 2-es kanyarban kicsúszott a kavicságyba. Ennek következtében beküldték a biztonsági autót.

A Safety Car már a 2. körben  elhagyta a pályát. Az újraindítás után Fernando Alonso vívott nagy csatát Norrisszal, de csak ideiglenesen vette át a hatodik helyet, utána visszaesett Esteban Ocon mögé. A másik McLaren viszont nem tudta tartani a pozíciót, ugyanis Russell megelőzte őt, és átvette a vezetést. Nem sokkal később Logan Sargeant csúszott ki a sóderágyba, így ismét be kellett hívni a biztonsági autót.

Ezúttal tovább maradt a Safety Car, és csak a 6. körben ment ki a mezőny elől. Russell simán elment, Carlos Sainz viszont támadhatta Piastrit. Ennek következtében a brit versenyző elhúzott, de aztán a McLaren pilótája újra elkezdett közeledni hozzá. A 9. körben Verstappen megelőzte Charles Leclerc-t, míg Pérez Pierre Gaslyt utasította maga mögé a tizedik helyért.

A célegyenesben aztán a címvédő a másik Ferrari mellett is elment, így feljött a harmadik pozícióba. A kör végére Piastri utolérte Russellt, és a célegyenesben visszavette a vezetést. Norris a másik McLarennel szintén előrébb jött, miután elment Leclerc mellett. Nem sokkal később azonban végleg eldőlt a világbajnoki cím, ugyanis Esteban Ocon nekiment Nico Hülkenbergnek, majd elvesztette az irányítást, és nekicsúszott a mellettük lévő Péreznek. A Red Bull és az Alpine a kavicságyban kötött ki, így teljesen biztossá vált, hogy Verstappen az idei év világbajnoka. A balesetet a német versenyző sem úszta meg, csak ő éppen eljutott a bokszutcáig, de ott kiállt.

A versenyt a 14. kör végén indították újra harmadszor, és az élen nem történt változás, Leclerc viszont visszaelőzte Norrist. Verstappennek ezúttal a DRS sem kellett az előzéshez, és a 16. körben az 1-es kanyarban kifékezte Russellt. Piastri azonban ennyi idő alatt is 2,3 másodpercre növelte az előnyét, így a holland pilótának nehéz dolga volt. Norris mindeközben mindkét Ferrarit megelőzte, így feljött a negyedik pozícióba, Lewis Hamilton pedig Alonsót előzte a hetedik helyért.

Verstappennek nem volt esélye a győzelemre, miután nem volt gyorsabb Piastrinál, aki életében először nyert bármilyen jellegű futamot az F1-ben. Verstappen azonban a második hellyel is világbajnok lett, összességében és zsinórban is harmadszor. Az utolsó körben Norris megelőzte Russellt, így ő lett a harmadik, Hamilton pedig elhappolta az ötödik pozíciót Sainz és Leclerc elől. Az utolsó pontot az Alonsót megelőző Alexander Albon szerezte volna meg, ám aztán mindketten eggyel előrébb jöttek, a rangsorban, miután Leclerc-t pályaelhagyások miatt megbüntették.

A Katari Nagydíj sprintfutamának végeredménye

Friss