back to top
2024. május 08. 01:22

KezdőlapF1A szenzációs előzés, amit nem láthattunk: így cselezte ki Hamilton Sainzot az...

A szenzációs előzés, amit nem láthattunk: így cselezte ki Hamilton Sainzot az utolsó körben (videó)

-

Az egyéb történések miatt a televíziós rendező lemaradt Lewis Hamilton utolsó körös előzéseiről a Katari Nagydíj sprintjén, pedig az, ahogyan a hétszeres világbajnok Carlos Sainzot hintába ültette, megér egy misét.

Míg a vezetést a Katari Nagydíj sprintjének elején átvevő George Russell a folytatásban folyamatosan csúszott vissza a lágy gumikon, és végül a 4. helyen végzett, addig a 12. helyről rajtoló Lewis Hamilton a közepes gumis taktika előnyeit kihasználva egészen az 5. helyig kapaszkodott fel úgy, hogy mindkét Ferrarit az utolsó körben előzte meg.

Mivel miközben Hamilton DRS-sel támadta Charles Leclerc-t a célegyenesben, éppen Lando Norris is előzött a 3. helyért, a hétszeres világbajnok egyik utolsó körös előzését sem láthattuk. Pedig a Carlos Sainz elleni manővere igencsak szépre sikeredett, noha az sem volt csúnya, ahogy a monacóit az egyes kanyar féktávján a külső íven körbeautózta.

Mivel a katari pályán csak a célegyenesben lehet nyitni a DRS-t, Hamiltonnak a kanyargós szakaszokon kellett valahogy átverekednie magát a spanyolon, ha meg akarta kaparintani az ötödik helyet. A Mercedes pilótája már rögtön Leclerc megelőzése után, a kettes kanyarban támadta Sainzot, majd a négyes kanyar felé vezető padlógázas szakaszon nem tudott elég közel kerülni hozzá az előzéshez. A hatos kanyar féktávján viszont nagyon ráesett a Ferrarira, majd jobb kigyorsítással támadási pozícióba került a hetes előtt. Ekkor beijesztett a féktávon, Sainz pedig kénytelen volt védekezni, amitől szélesre sodródott, az őt hintába ültető Hamilton pedig elsurrant mellette a belső íven.

Hamilton fedélzeti kamerájából az előzés:

A befutó után Hamilton azzal nyugtázta a történteket, hogy „nincs vége a futamnak, amíg le nem intik”, majd megkérdezte, hogy a McLaren nyert-e, és „csodálatosnak” és „lenyűgözőnek” nevezte Oscar Piastri és egykori csapatának teljesítményét.

„Boldogan rajtoltam a közepes gumikon, mert nem gondoltam, hogy a lágy végigbírja, és nem is bírta, de egyértelműen nehéz volt felmelegíteni a közepes keveréket – nyilatkozta már később a Sky Sports-nak. – A vége egyértelműen szórakoztató volt, noha a biztonsági autós fázisok alatt azon tűnődtem, hogy mennyire csökkenti majd ez a lágy gumi hátrányát, de szerencsére a végén felzárkóztunk és vívtam néhány klassz csatát.”

Ami a nagydíjat illeti, Hamilton szerint „csodálatos lenne” ha meg tudná tartani a 3. helyet, ahonnan rajtol. „A Red Bullt nehéz lesz megverni, de a cél, hogy magunk mögött tartsuk a Ferrarikat, és ha van rá bármilyen mód, akkor a McLareneket is. Hosszú verseny lesz” – tekintett előre.

Friss