2024. április 30. 20:38

KezdőlapF1Úgy tűnt, 300-nál ájult el az F1-es pilóta, de a csapata megerősítette,...

Úgy tűnt, 300-nál ájult el az F1-es pilóta, de a csapata megerősítette, hogy nem ez történt

-

Első ránézésre elképesztő videó került elő Lance Strollról, a fedélzeti kamerás felvételen ugyanis látszik, hogy a kanadai pilóta mintha elvesztette volna az eszméletét a Katari Nagydíjon, de az Aston Martin végül megerősítette, hogy a felvételen nem ez szerepel. A pilóták borzasztó állapotát látva az FIA igyekszik mindent megtenni a hasonló helyzetek elkerüléséért.

Túlzás nélkül állítható, hogy az idei Katari Nagydíj minden idők legkeményebb Forma–1-es futamai között van. A magas hőmérsékletnek és a páratartalomnak köszönhetően ugyanis a versenyzők szélsőséges körülmények között találták magukat, és a pilótafülkében több mint 60 fok volt. A helyzetet súlyosbította, hogy az FIA óvintézkedése miatt legfeljebb 18 kört teljesíthettek egy gumiszettel, aminek következtében sokkal kevésbé kellett odafigyelniük a gumikezelésre, vagyis szinte végig a maximumon autóztak.

Ennek meg is lett az eredménye, és ezt már a dobogósoknál is láthattuk, de más versenyzők ennél is rosszabbul jártak. Logan Sargeant be sem tudta fejezni a versenyt, miután a kiszáradás jeleit mutatta, és ez utóbbi másoknál is jelentkezett. Alexander Albon alig tudott kiszállni az autójából, Esteban Ocon a sisakjába hányt, míg George Russell elárulta, hogy ájulásközeli állapotban volt. Lance Stroll-lal pedig konkrétan előfordult, hogy néhány pillanatra elvesztette az eszméletét.

Sisakba hányó, elájuló, mentőautóra boruló pilóták – a Katari Nagydíj maga volt a pokol

A kanadai pilótáról előkerült egy fedélzeti kamerás felvétel, amelyen az látszik, hogy Stroll feje a szokásos, rázkódás és menetszél miatti mozgásnál mintha nagyobb mértékben billenne oldalra a célegyenesben, ahol egyébként ő maga 335 km/h-s sebességet is produkált a mérési ponton. Illetve az is látszik, hogy mintha a jobb keze lecsúszott volna a kormányról, ami ennél a tempónál kifejezetten ijesztő látvány, és szintén arra utal, hogy egy pillanatra elveszítette az eszméletét.

A videó közzététele után egy nappal azonban frissítés jelent meg az azt posztoló oldalon, amely arról szól, hogy Stroll a kérdéses videón nem ájul el. „Lance Stroll coach-a megerősítette nekem, hogy Stroll csak a tükreit nézte itt, mert Gasly DRS-távolságban volt mögötte, és közeledett rá abban a körben. Azt mondta, hogy Lance sokat forgatja a fejét vezetés közben az F4-es korszaka óta, majd hozzátette, kemény verseny volt ez neki, de abban a körben nem voltak problémái az egyenesben.”

A coach tehát nem cáfolta Stroll azon állításait, hogy pillanatokra elvesztette az eszméletét a katari futam közben, de azt igen, hogy a közzétett videón ez szerepelne.

Az FIA is aggódik

A kivétel nélkül szenvedő pilóták számára jó hír, hogy ezt a helyzetet a fent említett két körülmény együttesen idézte elő, és mindkettő ellen lehet tenni. Ami a magas hőmérsékletet illeti, ez volt a nyárhoz legközelebbi futam a Közel-Keleten, jövőre viszont december 1-én rendezik meg a Katari Nagydíjat. Ebben az időszakban Abu-Dzabiban rendszeresen versenyeznek, de 2020-ban a két bahreini futamot is ekkor tartották, és a pilóták nem panaszkodtak a körülményekre. A gumikérdést szintén meg lehet oldani, de az FIA más módon is igyekszik segíteni a pilótákon.

Az FIA aggodalommal veszi tudomásul, hogy a 2023-as Forma–1-es Katari Nagydíj során tapasztalt szélsőséges hőmérséklet és páratartalom hatással volt a versenyzők közérzetére – olvasható a szövetség közleményében. – Bár élsportolókról van szó, nem várható el tőlük, hogy olyan körülmények között versenyezzenek, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket vagy a biztonságukat. Az autók biztonságos üzemeltetése mindig is a pilóták felelőssége, azonban a biztonsággal kapcsolatos egyéb kérdésekhez hasonlóan, mint például a pálya infrastruktúrája és az autók biztonsági követelményei, az FIA minden észszerű intézkedést megtesz annak érdekében, hogy elfogadható paramétereket hozzon létre, amelyekkel a futamokat megrendezik. Ennek megfelelően az FIA megkezdte a katari helyzet elemzését, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a jövőbeli szélsőséges időjárási helyzetekre.”

A lehetséges intézkedések közül jó néhányat meg fognak vitatni az orvosi bizottság közelgő párizsi ülésén. Ezek között szerepel a versenyzőknek szóló tanácsadás, a pilótafülkében lévő hatékonyabb légáramlással kapcsolatos kutatás, valamint a naptár módosítására vonatkozó ajánlások, bár ez utóbbira talán nem lesz szükség. A szervezet emellett más sorozatokat – például a szintén szélsőséges körülmények között megrendezett terepversenyek – is megvizsgál, hogy kiderítse, lehet-e alkalmazni egyes előírásokat a pályaversenyekre.

Friss