2024. április 29. 08:30

KezdőlapF1A Ferrari dobhat mentőövet a Forma-1 lehetséges új csapatának?

A Ferrari dobhat mentőövet a Forma-1 lehetséges új csapatának?

-

Az Andretti egyelőre arra vár, hogy bebocsátást nyerjen a sportág kapuján, de közben egy igencsak égető kérdést is meg kell oldania. Lehet, hogy a Ferrari lesz a megoldás?

Jelenleg a Formula One Management térfelén pattog az FIA és Mohammed bin Szulajm elnök által odadobott labda az Andretti F1-es beszállásával kapcsolatban, és még egy ideig ott is pattoghat, hiszen várhatóan nem fogják elsietni a döntést arról, hogy zöld utat adjanak a Nemzetközi Automobil Szövetség által már elfogadott istállónak.

Időközben pedig hivatalossá vált, hogy az Andrettinek jelenleg nincs motorszállítói megállapodása, mert az Alpine/Renault-val kötött kontraktus az idén márciusban lejárt, és hiába áll mögöttük a General Motors a Cadillac márkanévvel, a világ legnagyobb autógyára egyelőre nem tervezi saját F1-es motor gyártását.

Hatalmas pofára esést mutat be a Forma-1, vagy lenyeli a békát, és beengedi az új csapatot?

Itt jön a képbe a Ferrari, amely 2025 végén elveszíti az egyik partnerét, hiszen a jelenleg Alfa Romeo néven futó Sauber 2026-tól az Audi gyári csapata lesz. Persze, a Renault-t kötelezhetik arra, hogy adjon motort az Andrettinek (mivel jelenleg egyedül nekik nincs partnercsapatuk), de az ilyesmit általában el akarja kerülni az FIA, és természetesen a legideálisabb az lenne, ha egy gyártó önként vállalná ezt.

A 2026-tól játékba lépő Red Bull Powertrains valószínűleg kezdetben nem fog tudni a bikások két csapatán kívül egy harmadikat is ellátni (a GM ráadásul a Ford közvetlen ellenfele), a Mercedes pedig most is ellenzi az amerikaiak érkezését. A Ferrari azonban viszonylag semleges maradt, a Sauber pótlása pedig azért is lenne fontos a számára, mert így visszaszerezhetne valamit az utóbbi években meggyengült politikai erejéből

Alonso, Verstappen és a többiek lavíroztak, Hamilton viszont beleállt az Andrettivel kapcsolatos kérdésbe

Az olasz Formu1a.uno szerint éppen ezért Maranellóban megfontolják, hogy összeálljanak az Andrettivel abban az esetben, ha az istálló 2025-től vagy 2026-tól a mezőny tagja lehet. Hogy a General Motorsszal és a Cadillac-kel érkező csapatot ez esetben miként hívhatják, az persze még a jövő zenéje, miként arra sincs semmilyen garancia, hogy tényleg a Ferrari lesz majd a motorpartnerük.

Friss