2024. április 29. 02:56

KezdőlapF1Sokak által megvetett formátummal javítana a sprintfutamok színvonalán a Red Bull főnöke

Sokak által megvetett formátummal javítana a sprintfutamok színvonalán a Red Bull főnöke

-

Christian Horner úgy véli, a sprintfutam koncepciója nem elvetendő, ám a megvalósításon javítani kell. A Red Bull csapatfőnöke elő is állt egy ötlettel, de az aligha fog nagy népszerűségnek örvendeni a csapatok, illetve pilóták körében.

Ezen a hétvégén rendezték meg az idei ötödik, összességében pedig a tizenegyedik sprintfutamot az F1-ben. Bár a formátum már harmadik éve része a sportág versenynaptárának, sokan még mindig nincsenek kibékülve vele. Az USA Nagydíj sprintje pedig aligha szerzett támogatókat a formátumnak, hiszen viszonylag eseménytelenül telt el a 19 kör.

Úgy tűnt, Hamilton megkergetheti Verstappent, de a holland simán nyerte az austini sprintet

A versenyt megnyerő Max Verstappen például nem először ekézte a lebonyolítást a sajtótájékoztatón. A címvédő szerint mivel itt általában egyértelműen kiderülnek az erőviszonyok a versenytempót illetően, a vasárnapi viadalra elveszik a bizonytalanság jelentette izgalom. Christian Horner abban a tekintetben egyetért pilótájával, hogy változtatni kell az ilyen hétvégék menetrendjén, és egy konkrét ötlettel is előállt.

Verstappen ismét beleállt a sprintformátumba, de Hamilton szerint csak unatkozik

„Szerintem kicsit több kockázatot kell belevinnünk – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke. – Akár az első tíz [sorrendjének megfordítása], akár valami más, és kellően sok [megszerezhető] pont kell ahhoz, hogy a pilótáknak tényleg megérje próbálkozni. Továbbra sem érzem igazán [különlegesnek] egy sprintfutam megnyerését. Nyilvánvalóan nem jelent olyan sokat, mint egy nagydíj, de azt gondolom, hogy egy olyan folyamatban vagyunk, ahol nyitottnak kell lennünk a változásokra és a fejlődésre. Úgy vélem, a koncepció rendben van, de a kivitelezés lehetne jobb is, hogy izgalmasabbá tegyük a nézők számára.”

Ami a fordított rajtrácsot illeti, pár éve viszonylag komolyan felmerült a gondolat, hogy a más sorozatokból ismert módszert valamilyen módon a Forma–1-be is vigyék be. A versenyzők és a csapatfőnökök többsége azonban ellenállt az ötletnek, mondván, mindez teljesen szembemegy a sorozat DNS-ével. Ráadásul Verstappent ismerve ő szintén aligha lenne lelkes támogatója a gondolat megvalósításának.

Az USA Nagydíj helyszínéül szolgáló Circuit of the Americas elnöke, Bobby Epstein a hétvégén arról számolt be, hogy a sprintfutam nem javított a jegyeladásokon tavalyhoz képest – az előző évben még normál módon bonyolították le az itteni hétvégét. Sőt, szombaton voltak üres székek a lelátón, ám Horner szerint ez nem a sprintnek szólt.

Kiderült, mennyire befolyásolta a sprintfutam az USA Nagydíj jegyeladásait

„Szerintem továbbra is jó a sprint koncepciója, csupán a kivitelezést tekintve van lehetőség arra, hogy valamit másképp csináljunk – magyarázta az 50. születésnapját szűk egy hónap múlva ünneplő brit szakember. – Úgy vélem, még mindig van mit tennünk. Nem is tudom, még át kell gondolni, hogy finomítsunk rajta.”

Friss