2024. április 28. 05:52

KezdőlapF1Hamilton odaszúrt a Red Bullnak: ha neki mondaná azt a főnöke, amit...

Hamilton odaszúrt a Red Bullnak: ha neki mondaná azt a főnöke, amit Péreznek, azt elég rosszul viselné

-

Lewis Hamilton védelmébe vette a szerinte nagyon nehéz környezetben dolgozó, egy bizonyos személy által nem támogatott Sergio Pérezt, mondván, ő is tudja, milyen kemény a Forma-1 mentális oldala.

Sergio Pérez az idei szezon nagy részében óriási nyomás alatt versenyez, hiszen a szezon eleji jó teljesítménye után jókora lejtmenetbe került, az utóbbi hetekben/hónapokban pedig már rendszeresen azt találgatja a közvélemény, hogy a Red Bull kirúgja-e őt a szerződése lejárta előtt. Valószínűleg nem segített a mentális gödörbe kerülő mexikói versenyzőnek, hogy Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója sokáig rendszeresen kritizálta őt nyilvánosan, aminek a csúcspontja az volt, hogy a származását is felhozta, mint Pérezt hátráltató tényezőt.

A 80 esztendős osztrák emiatt később írásos megrovást kapott az FIA-tól, illetve bocsánatot kért Péreztől, azóta pedig nem hallottunk tőle igazán kritikus nyilatkozatot Lewis Hamilton a Mexikói Nagydíj csütörtöki sajtónapján mindenesetre kiemelte, hogy Marko szavai biztosan nem tettek jót a versenyzőtársának, és ha Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke róla nyilatkozna hasonlókat, az nagyon rosszul érintené.

Sajtóhír: A Red Bull sztárpilótát környékezett meg Verstappen mellé

„Nem voltam pontosan ugyanolyan helyzetben, mint Checo, de versenyzőként megértem, milyen pszichológiai és mentális nyomással kell szembenézni, és hogy ezek annyira nagy súllyal nehezednek rád, hogy azt nehéz elmagyarázni vagy szavakba önteni – nyilatkozta Hamilton a Fox Sports-nak. – Nagyszerűen támogatják, nagyon jól tartja magát. Nem gondolom, hogy a csapata túl támogató lett volna vele. Illetve, nem mondanám, hogy a csapata, mert sok ember alkot egy csapatot, de kimondottan az egyik szóvivő nem volt valami nagyszerű és nem segített pszichológiai szempontból. Ha én hallanám azt, hogy Toto [Wolff] negatívan nyilatkozik rólam egy hétvége során, az elég keményen érintene.”

Hamilton elmondta, hogy a szezon elején neki is üdítő volt látni, hogy Pérez két versenyt is nyert, és úgy tűnt, az idén megszorongathatja Max Verstappent.

„Nehéz környezetben van, de szerintem a legjobb tudása szerint birkózott meg ezzel. Annyira izgatott voltam miatta az év elején, mert annyira jól vezetett, azt hiszem, vezette is a bajnokságot (valójában nem, de Szaúd-Arábia után csak egy pontra volt ettől – a szerk.). Akkor azt éreztem, hogy »Wow, végre látjuk Checo legjobbját.« De ez egy igazán hosszú év és hosszú idény, és ez a sport követeli meg a legtöbbet. A legjobb dolog Checóban, hogy mindig feláll, folytatja a próbálkozást, és egy dolog biztos, a mexikóiak itt lesznek miatta a hétvégén. Amikor én Silverstone-ban vagyok, a drukkerek miatt gyorsabb leszek, és biztos vagyok benne, hogy vele is ez lesz a helyzet.”

Forma-1, Helmut Marko, Sergio Pérez, Holland Nagydíj 2023, szombat
Marko többször is keményen beleszállt Pérezbe / Fotó: Getty Images/Red Bull Content Pool

Miami jelentette a törést

A Red Bull tagadja, hogy Péreznek ultimátumot adtak volna, de jól érzékelteti a mexikói helyzetét, hogy a hírek szerint a bikások készek lettek volna Lando Norrist kivásárolni a mclarenes szerződéséből, hogy 2024-re Pérez helyére ültessék. Nyilvánosan ugyanakkor egyelőre Christian Horner csapatfőnök türelmes Pérezzel, és minden segítséget igyekszik megadni neki, hogy a szezon hátralevő futamain a lehető legjobban teljesítsen.

A brit szakember nemrég pedig arról beszélt, hogy a Verstappen és Pérez közötti 226 pontos hátrány nagyrészt mentális gondokra vezethető vissza utóbbi pilótája részéről, amit a szezon ötödik futamán, a Miami Nagydíjon történtek válthattak ki.

„Szerintem ez a nagy egész jelentős részét kiteszi, és mint minden sportolónál, a mentális erőnek mindig kulcsfontosságú a szerepe – idézi Hornert az Express. – Szerintem volt egy döntő momentum az idén, ami valószínűleg Miamiban jött el, ahol Checónak ziccere volt. Nyert két futamot Azerbajdzsánban és Szaúd-Arábiában, és látszott rajta, hogy nagyon magabiztos. Max megnyerte a miami versenyt, miután az időmérőn kibabrált vele a piros zászló és a 9. helyről indult, majd nagyon rövid idő alatt átvette a vezetést [Péreztől]. Szerintem Checónak mentálisan ezzel eléggé brutális volt megbirkóznia. Mindennek tetejébe jött Monaco (ott Pérez az időmérőn törte össze az autót – a szerk.), talán pont az azutáni versenyen, a dolgok pedig összekeverednek. Max pedig könyörtelen, és onnantól kezdve zsinórban kezdte ütni az ászokat.”

Pérez az év eleji két győzelméhez azóta nem tett hozzá, Verstappen pedig már 15 sikernél jár, és a Katari Nagydíjon bebiztosította harmadik világbajnoki címét.

Friss