2023. december 06. 06:35
KezdőlapF1Massa szerint az FIA elnöke hazudik; akár két világbajnoka is lehet a...

Massa szerint az FIA elnöke hazudik; akár két világbajnoka is lehet a 2008-as szezonnak?

-

A 2008-as világbajnoki trófeát magának követelő Felipe Massa kategorikusan cáfolta Mohammed bin Szulajm FIA-elnök kijelentéseit, majd többek között beszélt arról, hogy egy, a Forma-1-ben eddig soha nem látott forgatókönyvet is el tud képzelni arra, hogy világbajnok lehessen, illetve elárulta, beszélt-e már a 2008-as vb-t megnyerő Lewis Hamiltonnal a folyamatban levő ügyről.

Egyelőre a 2008-as Szingapúri Nagydíj eredményét töröltetni szándékozó Felipe Massa és ügyvédi csapata arra vár, hogy a Formula One Management és a Nemzetközi Automobil Szövetség jogi választ küldjön a felvetéseikre, ugyanis ez még mindig nem történt meg. Eközben Mohammed bin Szulajm FIA-elnök a Reuters-nek azt nyilatkozta, beszélt Massával.

Mohammed bin Szulajm
Az FIA elnöke olyasmit állított, ami meg sem történt? / Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

„Azt válaszoltam neki, hogy »Tőled függ, tedd, ami szerinted jó neked, de az FIA-nak meg kell védenie magát. Megvannak a szabályaink, a törvényeink, amelyek kimondják, hogy bizonyos időszak elteltével nem tehetsz semmit… de az emberek megkérdőjelezhetik ezt. Nem Isten könyvéről beszélünk” – mondta a sportvezető, csakhogy ezek az állítások Massa szerint nem fedik a valóságot, ugyanis még csak nem is beszéltek.

„Kicsit meglepett, mert nem folytattam le vele ezt a beszélgetést – nyilatkozta Massa az Autosportnak. – Soha nem beszéltünk az ügyről. Véső soron nem is beszéltem vele. Küldtem neki egy üzenetet, amiben elmagyaráztam az ügyet, és közöltem vele, hogy elérhető vagyok, hogy beszéljünk, de soha nem reagált. Soha nem folytattuk le ezt a beszélgetést. Remélem és hiszem, hogy az FIA-nak a sportot kell védenie, ami nem arról szól, hogy saját magát védi, hanem azt, ami igazságos és helyes a sportnak összességében. Szerintem ez a legfontosabb.”

Felháborító csalás, hitvány eltussolás – Massa most is az igazságtalanság elképesztő érzésével él

Arra a kijelentésre, hogy az FIA szabályai nem olyanok, mint „Isten könyve”, Massa csak annyit mondott: „Az ügyvédeink tudják ezt, ez minden, amit mondanom kell.”

A brazil expilóta továbbra is bízik abban, hogy az FIA és a FOM mostani vezetése más, mint az, amelyik 2008-ban volt hatalmon. „Értjük, hogy ugyanazok a cégek, de más emberekkel, mint akkoriban. Remélem, hogy a mostani emberek megmutatják, hogy a dolgok mások, és remélem, hogy azok, akik pozícióban vannak most, mind az FIA-ban és a FOM-ban, látják, hogy az efféle helyzet elfogadhatatlan, és nem fordíthatnak hátat egy ilyen esetnek. Igazán remélem, hogy feltakarítják.”

Megosztott cím?

Massa és ügyvédei korábban is világossá tették, hogy nem pénzt akarnak, hanem azt, hogy a Szingapúri Nagydíj eredményének törlésével változtassák meg a 2008-as szezon végkimenetelét. Annak ugyanakkor továbbra is kicsi az esélye, hogy Hamiltont megfosztanák a címtől, így felmerült egy olyan opció, hogy megosszák azt, és kiáltsák ki Massát is világbajnoknak a brit versenyző mellett.

„Nekünk a legfontosabb, hogy a megfelelő módon szolgáltassanak igazságot. A korrekt dolog az lenne, ha törölnék [a szingapúri] versenyt. Értem, hogy 15 évvel ezelőtt volt, de megfelelő módon kell igazságot tenni, és mi ezért harcolunk. Ha igazságot szolgáltatnak és azt gondoljuk, hogy [a megosztott cím] valóban a helyes dolog, különösen, mert más sportágakban is megtörtént, akkor ezt ki kell elemezni. De az igazságot és a trófeát akarjuk, ez a legfontosabb”  – szögezte le Massa, aki elárulta, hogy beszélt-e erről Hamiltonnal az ügy kirobbanása óta.

Totális káosz lenne az F1-ből, ha Massának adnák Hamilton első vb-címét?

„Soha nem beszéltem Hamiltonnal erről, és azt látom, hogy az emberek félnek véleményt nyilvánítani az ügyben. De rengeteg támogatást kapok sok embertől, akik nem beszélhetnek, illetve az utca emberétől, a saját országomból és más országokból is.”

A Ferrari volt pilótája végül elmondta a véleményét arról is, hogy amennyiben neki adnak igazat, az teret adna többek között a 2021-es szezon végeredményének felülvizsgálatához, de ő úgy véli, a két eset nagyon más. „Az egyik a sport manipulációja volt, a másik pedig egy hiba, nem igaz? Olyan, mint amikor egy futballbíró hülyeséget csinál. Az én esetem 2008-ból és a 2021-es eset két teljesen különböző dolog.”

Friss