back to top
2024. május 05. 23:39

KezdőlapF1Felháborító csalás, hitvány eltussolás - Massa most is az igazságtalanság elképesztő érzésével...

Felháborító csalás, hitvány eltussolás – Massa most is az igazságtalanság elképesztő érzésével él

-

A közelgő Brazil Nagydíj kapcsán írt levelet magáról a The Players’ Tribune-ba Felipe Massa, aki visszatekintett a teljes karrierjére onnantól kezdve, hogy Sao Paulóban felnőve megfertőzte őt a benzingőz. A 2008-as világbajnoki címet jogi úton megszerezni igyekvő brazil expilóta természetesen kitért a 15 évvel ezelőtt történtekre is, és ezen a platformon is elmondta, hogy mekkora igazságtalanság érte őt.

„Két évvel később az F1-es utazásom csúcspontján tértem vissza Interlagosba – fogott bele 2006-os brazíliai győzelme taglalása után a 2008-as történések felidézésébe. – Világbajnokká válhattam, és néhány másodpercig az is voltam. A szezon során fej-fej mellett haladtunk Hamiltonnal, neki és nekem is öt győzelmem volt a mindent eldöntő Brazil Nagydíj előtt.”

Megszólalt Massa egyik ügyvédje – ezért gondolják úgy, hogy elvehetik Hamilton 2008-as vb-címét

„De ő 94 ponttal vezetett, én pedig 87 ponttal második voltam. Hogy megnyerjem a címet, nyernem kellett, reménykedve abban, hogy Hamilton ötödiknél rosszabb helyen végez. Aggódtam a Magyarországon elveszített pontok miatt, ahol a motorom három körrel a vége előtt füstölt el, miközben vezettem a versenyt. De tettem, amit kellett.”

„Interlagos álmaim tökéletes Interlagosa volt. A varázslatos Interlagos, ami kristálytisztán élt a gyerekkori emlékeimben, sötétszürke égbolttal, perzselő forrósággal és viharos előrejelzéssel. Viszont a játékautóba képzelt apukám helyett én voltam, aki nyert aznap. Amikor átszeltem a célvonalat, Hamilton a hetedik helyen állt, én voltam a világbajnok! De még át sem mentem az első kanyaron [a levezető körben], amikor jött az üzenet a rádióban: Hamilton megelőzte Vettelt, átvette a hatodik helyet, és ezzel egy ponttal ő a bajnok.”

Nem Massa és nem is Hamilton volt a 2008-as szezon legjobbja

„Hogy éreztem magam? Frusztráltan, a francba! Ilyenkor a főnöködnek, a családodnak, a barátaidnak és a szeretteidnek nincs értelme azt mondaniuk, hogy »Minden rendben, a legjobbadat nyújtottad, jövőre próbáld meg újra!« Tényleg mindent beleadtam, de hogyan nem lehetnék csalódott attól, hogy nem lettem világbajnok a városomban, a hálószobámban, a rajongóim előtt? Annyit álmodtam erről. Nehéz jól érezni magad ezek után. Ó, mennyire kemény volt…”

A pontokat abban az évben nemcsak műszaki hiba, hanem vezetői hibák miatt is bőséggel hullajtó Massa itt kanyarodott rá a 2008-as szingapúri ütközésbotrány taglalására.

„Ez a majdnem világbajnoki cím Interlagosban a mai napig mélyen érint, kivéve, hogy a frusztráció utat engedett az igazságtalanság brutális érzésének. Tudják, miről beszélek, a szingapúri botrányról. A trükk az, hogy valójában az ott történtek, és nem az interlagosi eredmény vette el tőlem a 2008-as világbajnoki címet. Történelmi mérföldkőnek kellett volna lennie az F1-ben, a 800. futam, az első Szingapúrban és az első az éjszakában, mesterséges megvilágításnál. De végül szégyenfolt lett.”

„Megpróbálom összefoglalni, hogy mi történt. A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore megszervezte, hogy Nelson Piquet Jr. szándékosan törje össze az autóját, hogy ebből a másik pilótája, Fernando Alonso profitáljon. A kamu baleset miatt beküldték a biztonsági autót, és én, aki megszereztem a pole pozíciót és akkor vezettem a versenyt, bementem a bokszba. Megkaptam a zöld jelzést, hogy visszatérjek a pályára, mielőtt leszedték volna a tankolócsövet. Rengeteg pozíciót veszítettem, és pont nélkül zártam a versenyt.”

Alonso is benne volt az F1 egyik legnagyobb csalásában, és csak mellébeszél Massa szerint

„Mind nagyon furcsának találtuk a történteket, de valójában csak egy évvel később derült fény a manipulációra. Az idei év elején pedig Bernie Ecclestone, a Forma-1 akkori vezetője bevallotta egy interjúban, hogy mindenről tudott, de nem tett semmit, mert »védeni akarta a sportágat és megakadályozni egy óriási botrányt.«”

„Az egyetlen kérdés, amit fel kell tennem, és amit az ügyvédeim jelenleg feltesznek: ha a Szingapúri Nagydíjat manipulálták, nem kellene törölni annak az eredményét?”

„Felháborító, hogy csalással győztek le, és hitvány dolog volt a szőnyeg alá söpörni ezt. A sport világának válaszra van szüksége és jóvátételt érdemel. Ami engem illet, elmondhatom, hogy továbbra is az igazságtalanság elképesztő érzésével élek együtt.”

Massa ügyvédei jelenleg a FOM és az F1 válaszára várnak, és addig nem indítják meg a jogi procedúrát, amelynek elmondásuk szerint egyetlen célja van: Massát ismerjék el a 2008-as szezon jogos világbajnokának.

Totális káosz lenne az F1-ből, ha Massának adnák Hamilton első vb-címét?

Friss