2024. április 28. 00:53

KezdőlapF1Érthetetlen döntés miatt nem hozott még nagyobb meglepetést a mexikói időmérő?

Érthetetlen döntés miatt nem hozott még nagyobb meglepetést a mexikói időmérő?

-

Daniel Ricciardo még a negyedik helynél is előkelőbb pozíciót szerezhetett volna, ha csapattársa, Cunoda Juki a Q3-ban is ad neki szélárnyékot. Az AlphaTauri versenyzője először dühös volt magára, de a többiek eredményét látva megnyugodott.

Bár a Ferrari-első sor is váratlanul érte a közvéleményt a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén, a legnagyobb meglepetés ezzel együtt is Daniel Ricciardo nevéhez fűződik. Az ausztrál versenyző múlt héten tért vissza kéztöréséből, most pedig egészen a rajtrács negyedik helyéig repítette az AlphaTaurit. Ráadásul az előtte lévőktől sem volt messze, a pole pozíciót megszerző Charles Leclerc mögött csupán 216 ezred volt a lemaradása.

Meglepetés Ferrari-pole és Ricciardo-csoda Mexikóban, Verstappen és Hamilton is megúszta a büntetést

Az időmérő első két szakaszában az ausztrál versenyzőnek segítsége is volt csapattársa, Cunoda Juki személyében. A 23 éves pilótáról már korábban kiderült, hogy erőforráselemeket cserélnek az autójában, így mindenképpen a rajtrács végéről kezdi meg a futamot. Innentől kezdve neki nagyjából mindegy volt, hogy hányadik helyet szerzi meg a kvalifikáción.

Innentől kezdve pedig adta magát, hogy Cunoda szélárnyékkal segítse Ricciardót, és ezt a Q1-ben, majd a Q2-ben meg is tette. Ebből az is kiderül, hogy a kvalifikáció középső szakaszába ő maga is bejutott, ám ott már meg sem kísérelte, hogy az első tízbe kerüljön. A telemetriai adatok alapján pedig könnyen lehet, hogy mindez Ricciardo pole pozíciójába került.

Wéber Gábor a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy mekkora különbség volt a 34 éves versenyző Q2-es, szélárnyékos, illetve Q3-as, szélárnyék nélküli köre között, legalábbis ami a kör elejét, vagyis a célegyenes végéig tartó szakaszt illeti. Ricciardo a kérdéses pályarészen nem kevesebb mint 324 ezreddel volt lassabb korábbi önmagánál, vagyis ez alapján Cunoda pole pozícióhoz segíthette volna őt. Persze ehhez nemcsak az kellett volna, hogy a csapatnál másképp döntsenek, hanem az is, hogy a japán pilóta megfussa a szükséges köridőt. A nyolcszoros futamgyőztes persze így sem szomorkodik.

„Egész hétvégén nagyon jól éreztem magam, az autónk pedig bőven a legjobb tízben volt – nyilatkozta. – [A harmadik szabadedzésen] nem voltam elégedett a körömmel, tudtam, hogy ennél többet is tudunk mutatni, de az időmérőn sosem lehet tudni, nyilvánvalóan mindenki feljebb kapcsol. Ugyanakkor bíztam magamban, hogy ki tudok hozni még néhány tizedet a kocsiból. A Q1-ben és a Q2-ben Juki szélárnyékot adott, csak hogy biztosan bejussunk a Q3-ba. Ott viszont nem volt szélárnyékunk, és így is nagyon jó volt a tempónk.”

A szezon eddigi alakulása alapján Ricciardo negyedik rajthelye nagy meglepetésnek számít, de a szabadedzésekből kiindulva már kevésbé, hiszen az AlphaTauri már a gyakorlásokon is jól muzsikált. Az ausztrál pilóta ezzel együtt először dühös volt magára, de aztán látva, hogy a többiek is legfeljebb csak minimális mértékben tudtak javulni a második gyorskörükre, megnyugodott.

„Talán az a legmenőbb, hogy nem az volt, hogy »ó, megcsinálták, de csak azért, mert a szélárnyékkal nyertek pár tizedet« – fogalmazott. – Megvolt a nyers tempónk. Az utolsó körben, amikor áthaladtam a célvonalon, meglehetősen dühös voltam, mert nem javítottam. Az első szektorban gyorsabb voltam [az előző körömnél], aztán lassan elvesztettük [az előnyt], szóval úgy voltam vele, hogy »ezt eldobtam«. Ugyanakkor, ahogy hallottam, a végén senki nem javított a második lágy szettel, úgyhogy talán a pálya [állapota] romlott, ettől pedig kicsit jobban éreztem magam. Határozottan segít, amikor az ember jó első kört tud futni, és tudtam, hogy ez első jól sikerült, nehéz lesz sokkal többet kihozni belőle.”

„A negyedik hely elképesztő, és aztán az ember ránéz a pole [pozíciós időre], és [látja, hogy] két tizeddel maradt el – folytatta. – Nem az történt, hogy Max vagy valaki más hét-nyolc tizeddel nyert, szóval a különbség ugyanolyan menő, mint a pozíció, ha értitek, mire gondolok. Ki tudja, mit jelent ez a versenytempónkra nézve, de nem volt véletlen, erős tempónk volt. [Pénteken este] végigvettem a fejemben, hogy talán hatodikok vagy hetedikek lehetünk, ha minden jól megy.”

Friss