2024. április 28. 03:10

KezdőlapF1Meghatotta az F1 legendáját az 50 éve elhunyt barátjára emlékező pilóta gesztusa

Meghatotta az F1 legendáját az 50 éve elhunyt barátjára emlékező pilóta gesztusa

-

Jackie Stewart elérzékenyült, amikor Pierre Gasly a háromszoros világbajnok néhai csapattársát és egyben barátját, François Cevert-t idézte meg sisakján. Az Alpine pilótája felidézte, ahogyan az F1 legendája sztorizgatott neki.

Ahogyan a mezőny nagy része, úgy Pierre Gasly is különleges sisakfestéssel készült az USA Nagydíjra. Azonban, amíg a legtöbben valamilyen amerikai motívumot jelenítettek meg, addig a francia pilóta fejvédőjén látható mintázat csak közvetetten kapcsolódott az Egyesült Államokhoz. Ő ugyanis az 50 évvel ezelőtt elhunyt honfitársáról emlékezett meg.

François Cevert több szempontból is kötődik az országhoz. 1971-ben Watkins Glenben aratta pályafutása első és mint utóbb kiderült, egyetlen Forma–1-es futamgyőzelmét. Két évvel később pedig ugyanitt lelte halálát, miután az időmérőn balesetet szenvedett. A francia pilóta testét lényegében kettévágta a szalagkorlát, más pilótákat pedig egy életre traumatizált a látvány.

Az F1 egyik legborzalmasabb balesete volt – Jackie Stewartot a mai napig kísértik a történtek

Köztük volt Cevert csapattársa, Jackie Stewart is, aki pályafutása utolsó hétvégéjét teljesítette, de a történtek miatt a futamon már nem indult el, pedig az lett volna a századik versenye. A háromszoros világbajnok egyfajta mentora volt a francia versenyzőnek, és az évek során baráti viszonyba kerültek. Gasly elárulta, a 84 éves exversenyzőt meghatotta a sisak látványa.

„Nagyon érzelmes volt – nyilatkozta. – Igazából nagyon meglepett, hogy Jackie ennyire elérzékenyült, amikor kinyitottam a táskát, és meglátta a sisak dizájnját. Ez volt az első valódi beszélgetésem Sir Jackie Stewarttal.” A 27 éves pilóta azt is felidézte, hogy a 27-szeres F1-es futamgyőztes számos sztorit megosztott vele Cevert-rel kapcsolatban.

„Rengeteg nagyszerű történetet mesélt a François-val eltöltött időszakról, arról, hogyan tanította a Forma–1-ben való helytállásra, valamint az apró tanácsokról, amelyeket adott neki, hogy a legjobbat hozza ki magából – árulta el. – Határozottan jó beszélgetés volt, örülök, hogy sikerült összehoznunk, François családja miatt is. Szerintem egyértelműen értékelték a tiszteletadást, és ez megmutatja, hogy [Cevert] igazán nagy örökséget hagyott hátra a sportágunkban.”

Bár a francia autósport jó néhány, egészen pontosan nyolc többszörös F1-es futamgyőztese, vagyis Cevert-nél eredményesebb pilótája van, a köztudat a 29 évesen elhunyt pilótáról sem feledkezett meg. Jean-Éric Vergne például szintén előtte tisztelgett a 2013-as Monacói Nagydíjon, amikor Gaslyhoz hasonlóan őt idézte meg a sisakfestésével.

Ezt látni kell: 84 (!) évesen vezette világbajnok autóját a Forma-1 legendája

„Franciaországban határozottan nagy részét képezi a francia F1-es és motorsport-történelemnek – fogalmazott Cevert-ről az Alpine versenyzője. – Nagyon egyedi személyisége és jelleme volt, rövid idő alatt is rendkívül sikeres volt ahhoz képest, hogy hány nagydíjon vett részt, és nagyon fényes jövő állt előtte. Szóval szerintem fontos, hogy elismerjük ezeket a bajnokokat, és számomra is fontos volt, hogy ötven év után megtörténjen ez a tiszteletadás.”

Friss