back to top
2024. július 04. 18:47

KezdőlapF1A Mercedes nagykövete szerint Hamilton „siránkozása" valójában pszichológiai trükk

A Mercedes nagykövete szerint Hamilton „siránkozása” valójában pszichológiai trükk

-

Esteban Gutiérrez úgy véli, Lewis Hamilton sokszor valójában azért panaszkodik a rádióban, hogy a maximumot hozza ki az adott helyzetből. A hétszeres világbajnok ugyanakkor hangsúlyozta, mindez akár rosszul is elsülhet.

Lewis Hamilton rendszeresen szokott panaszkodni a futamok alatt a rádióban. Mindez persze nyilvánvalóan nem csak rá igaz, de az ő esetében ezt gyakran be is játsszák a közvetítésben. A hétszeres világbajnok esetében már mémmé vált, hogy kijelenti, szerinte a gumik nem fogják kibírni a verseny végéig, aztán gond nélkül célba ér. Egyes szurkolók, sőt, akár sajtótermékek szeretik ezt siránkozásnak láttatni, de általában valami egészen másról van szó.

A Mexikóvárosi Nagydíj is kiváló példa erre, amikor Hamilton a piros zászlós újraindítás után kifejezte aggályait a közepes abroncsok tartósságával kapcsolatban. Végül azonban gond nélkül beért a második helyen, sőt, az utolsó körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét. Esteban Gutiérrez szerint a hétszeres világbajnok ilyenkor pszichológiai trükköt vet be.

„Lewis nagyon erős az ilyen helyzetekben – jelentette ki a Mercedes tartalékpilótája és egyben nagykövete az F1 Nation podcastban. – Szerintem azért mond néhány dolgot, hogy kiadja magából, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt is gondolja, csak ki akarja adni magából. Ez olyan, mint egy pszichológiai folyamat, hogy az ember megpróbálja kihozni a maximumot a helyzetéből. Ezt már többször is megtette pályafutása során, amikor néha ad egy jelet, aztán pedig teljes mértékben az ellenkezőjét teszi. [ilyenkor] nagyszerű, megfutja a leggyorsabb köröket és hihetetlen etapokat teljesít. Szerintem ez a mostani jó példa erre.”

Drámai rajtot és kigyulladó autót hozott a mexikói futam, Verstappen utolérte Prostot

Hamilton már számtalanszor eljátszotta, hogy panaszkodott a gumikra, amit adott esetben az ellenfeleivel is közöltek, ám általában már ők sem hisznek neki. A legemlékezetesebb eset talán a 2019-es Monacói Nagydíj, amikor a futam nagy részét a kemény keverékeken kellett teljesítenie, és bár már az elején kifejezte aggályait, hogy nem fog tudni jó tempóban végigmenni, végül megnyerte a versenyt.

Hamilton tehát nem csupán arra használja mindezt, hogy kiadja magából a feszültséget, hanem arra is, hogy félrevezesse a riválisokat, akik szintén hallják az ő (és mindenki más) rádiózását. Ez jó néhányszor győzelemre vezette őt, amikor a csúcson volt, ám kiemelte, hogy ez kétélű fegyver, és vigyázni kell, nehogy a saját csapatát is rossz útra térítse.

„Néha az a legrosszabb, ha az ember a saját csapatának blöfföl – fogalmazott korábban a CrowdStrike nevű YouTube-csatornán közzétett videóban. – Szóval óvatosnak kell lenni. Korábban voltak olyan esetek, amikor ez jól sült el, de nagyon vékony a határvonal. A többi csapat figyel arra, amit az ember mond, így mindenki azt füleli, hogy ki mikor áll ki a bokszba.”

Friss