back to top
2024. május 08. 00:15

KezdőlapF1Alonsót felbosszantották a Red Bull-os pletykák, már fenyegetőzik

Alonsót felbosszantották a Red Bull-os pletykák, már fenyegetőzik

-

Fernando Alonso egyáltalán nem örül, hogy elterjedt a pletyka, miszerint a Red Bullhoz igazol. A kétszeres F1-es világbajnok szerint az Aston Martin helyzete nem olyan drámai, mint ahogyan azt az előző két hétvége mutatja.

A hét első fele Fernando Alonso esetleges csapatváltásától volt hangos a Forma–1-es világsajtóban. A spanyol pilótával kapcsolatban felröppent a pletyka, miszerint nem tölti ki a szerződését az Aston Martinnal, és a Red Bullhoz igazol. A bikásoknál ez esetben a mostanában gyengén teljesítő Sergio Pérez helyét venné át, és Max Verstappen csapattársaként folytatná pályafutását.

A híresztelést azóta az érintettekre hivatkozva több neves szakportál is igyekezett cáfolni, ez alapján úgy tűnik, hogy a pletyka alaptalan. A hétvégén esedékes São Pauló-i Nagydíj sajtónapján természetesen a 42 éves versenyzőt is megkérdezték a témáról. Alonso pedig egyáltalán nem volt elragadtatva attól, hogy mindez idáig fajult.

Ismét megszólalt az újságíró, aki lényegében elindította az Alonso-Red Bull pletykát

„Az normális, hogy vannak paddockbeli pletykák, de az emberek odakint megpróbálnak szórakozni ezzel, hogy követőket szerezzenek, meg ilyenek – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Én viszont nem vagyok benne ebben a játékban. Nem élvezem a pletykákat, mert értékelem, hogy mindannyian újságírók vagytok, profi emberek, akik már sok éve a Forma–1-ben vannak, és kivívták a tiszteletet. Ennek pedig így kellene működnie. A pletykák olyan emberektől származnak, akik nincsenek itt ebben a teremben, és csak szórakozni akarnak, ami szerintem nem vicces. Az a dolog, amit [megkérdőjeleznek, a lojalitásom], de gondoskodni fogok arról, hogy ennek következményei legyenek.”

Adódik a logikus kérdés, hogy Alonso milyen következményekre gondol, de amikor ezt megkérdezték tőle, az Aston Martin sajtósa közbelépett, és megtiltotta neki a válaszadást. A pletykának valamilyen szinten táptalajt adott a csapat közelmúltbeli formája, hiszen azok után, hogy kiválóan kezdték az idényt, mostanában gyenge teljesítményt nyújtanak.

„Nem vagyunk annyira versenyképesek, mint szerettük volna – ismerte el a 32-szeres futamgyőztes. – Mindannyian megpróbáljuk elérni a legjobbunkat, ami nem az, amit most mutatunk. Elemezzük az utóbbi időben hozott fejlesztéseket. Itt, Brazíliában sprintformátumban versenyzünk, és nem kísérletezünk annyit, mint az előző két alkalommal. Nyilvánvalóan nem vagyunk elégedettek, Mike [Krack csapatfőnök] sem, senki sem elégedett a jelenlegi formával. Ugyanakkor, ahogyan néhány versennyel ezelőtt mondtam, két évvel ezelőtt ez a csapat kétszázötven főből állt, most pedig átmeneti időszakban vagyunk, hogy a jövőben remélhetőleg [világbajnoki] esélyesek legyünk. Nyolcszáz ember, új gyár, idén hét dobogós helyezés, kétszáz ponttal több, mint tavaly. Ezek nem a jelenlegi formánkat tükrözik. Nem lehetünk túl boldogok, de nem kezelhetjük túlságosan drámaian a helyzetet, amikor a 2023-as egy szuper szezon volt számunkra.”

Alonso a katari időmérőn még a negyedik helyet szerezte meg, és akkor még a mezőnyből egyedüliként elmondhatta magáról, hogy minden Q3-ban ott volt az idei szezonban. Azóta viszont kettőből kétszer már a Q1-ből sem jutott tovább, a futamokon pedig kiesett, bár Austinban legalább a versenytempója biztató volt. A spanyol pilóta bízik benne, hogy Interlagosban valamelyest kilábalnak a gödörből.

Totális mélyponton az Aston Martin: Alonso sorozata megszakadt, a folytatást tesztnek fogják fel

„Ezek az autók nagyon összetettek, több dolog kombinációi – fogalmazott. – Az egyik a beállítások, amelyeket minden egyes pályára optimalizálni kell. Továbbá az időmérős tempó rendkívül fontos, mivel jelenleg nagyon szoros a mezőny. Ha az ember az élmezőnyből indul, akkor követheti azt a tempót. Ha hátulról rajtol, akkor a forgalom árt a leszorítóerőnek, a gumiknak, a hőmérsékletnek. Az apró részletek óriási különbséget jelenthetnek. Talán ezért nem aggódunk nagyon és nem pánikolunk. Tudjuk, hogy megvan a tempó, ahogyan Austinban is láttuk, mostanában pedig nem mindent rakunk össze a hétvégén. Ez a hétvége remélhetőleg kicsit normálisabb, nyugodtabb lesz a változtatások, a beállítások és a kísérletezés tekintetében, illetve az adatok szempontjából, amelyeket a gyárnak próbálunk meg szolgáltatni.”

Friss