2024. május 04. 19:23

KezdőlapF1Hatalmasat kaszált az ember, aki már tíz évvel korábban látta Hamilton első...

Hatalmasat kaszált az ember, aki már tíz évvel korábban látta Hamilton első vb-címét

-

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt nyerte meg Lewis Hamilton pályafutása első világbajnoki címét. A drámai futam végén rengetegen izgultak, köztük az a brit férfi is, aki tíz évvel korábban hatalmas szorzóval fogadott honfitársa végső győzelmére.

2008. november 2-án, azaz napra pontosan 15 évvel ezelőtt nyerte meg Lewis Hamilton pályafutása első világbajnoki címét. A drámai Brazil Nagydíjra alighanem mindenki emlékszik, az ehhez túlságosan fiatalok pedig hallottak róla, már csak azért is, mert az utóbbi hónapokban ismét aktuálissá vált, ezért csak röviden idézzük fel a történteket.

Massa szerint az FIA elnöke hazudik; akár két világbajnoka is lehet a 2008-as szezonnak?

Felipe Massa vezetett, míg a brit pilóta a negyedik helyen haladt, amikor a hajrára leszakadt az ég, így a mezőny nagy része kiállt az intermediate gumikért. Timo Glock azonban maradt a száraz pályára alkalmas abroncsokon, így Hamilton elé került, ahogyan nem sokkal később Sebastian Vettel is, aki megelőzte az ideális ívről lecsúszó McLaren-versenyzőt.

Az akkor 23 éves pilóta ezzel visszaesett a hatodik helyre, amely már nem volt elég a bajnoki címhez, hiszen a pontegyenlőség Massának kedvezett volna. Egészen a legvégéig úgy tűnt, hogy elbukja a végső győzelmet, ám az utolsó előtti kanyarban utolérték a teljesen lelassuló Glockot, így Hamilton visszajött az ötödik helyre, és egyetlen pontos előnnyel megszerezte első vb-címét.

A McLarennél nyilvánvalóan hatalmas volt az öröm, ahogyan a szurkolóinak is hatalmas boldogságot okozott a végeredmény. Annak a férfinak és családjának pedig pláne, aki már egy évtizeddel korábban is bízott Hamiltonban, és ezt azzal bizonyította, hogy a pénzét is hajlandó volt kockára tenni érte, természetesen busás haszon reményében.

Richard Hopkins 45 éves volt, amikor először találkozott az akkor 13 éves brit pilótával. Az apropó egy gokartverseny volt, illetve az a tény, hogy a férfi Hamiltonnal egykorú fia, Evan a későbbi hétszeres világbajnok ellenfele volt a pályán. Az idősebbik Hopkins pedig meglátta benne a potenciált, és nem kevés összeggel fogadott a későbbi sikerére.

„Lewist már a kezdeti idők óta ismerem, és könnyen látható volt, hogy nyilvánvalóan jó vezetési képességekkel rendelkezik, amihez fantasztikus hozzáállás társul – idézi a Dalily Mailnek a futam másnapján megjelent cikke a férfit. – Volt egy megérzésem, hogy nagy dolgok felé halad. Hosszú távra terveztem, de kifizetődött.”

Köztudott, hogy az Egyesült Királyságban lényegében mindenre lehet fogadni, így az sem jelentett akadályt, hogy meghatározzák a szorzóit egy gokartversenyző későbbi F1-es sikereinek. Hopkins 200 fontot tett arra, hogy Hamilton már 25 éves kora előtt futamot nyer, amire 200-as odds-cal lehetett fogadni. Ez a 2007-es Kanadai Nagydíjon be is jött, így akkor 40 ezer font ütötte a markát.

Emellett 500-as szorzóval 100 fonttal megfogadta, hogy ugyancsak 25 éves kora előtt világbajnok lesz, és további 50-nel azt, hogy mindkét esemény bekövetkezik. Utóbbit 1500-as odds-cal kínálták, ami meglehetősen furcsa, hiszen ha a világbajnoki cím megvalósul, akkor szinte biztos, hogy addigra már a futamgyőzelem is bekövetkezik.

„Próbáltam nem nézni, gyakorlatilag a kanapé mögé bújtam – emlékezett vissza Hopkins a drámai végjátékra. – Őszintén szólva azt hittem, hogy elszúrta. Nem tudtam elhinni, amikor láttuk, hogy Glock esik vissza, annyira összezavarta az embert, hogy Lewishoz hasonlóan meg kellett várnunk a megerősítést, mielőtt ünnepelhettünk.” Felesége, Sally annyit tett hozzá, hogy az utolsó pillanatokban meglehetősen nagy volt a feszültség. „El voltunk ragadtatva, és több mint elégedettek voltunk Lewis miatt – fogalmazott. – Nagy gratuláció jár neki, nagyon jól ismerjük a családot, és nagyon örülünk nekik.”

Hopkins tehát 125 ezer fontot nyert a már korábban szerzett 40 ezer mellé. Felmerül a kérdés, hogy mire költötte a hatalmas összeget. Nos, csupán annyit lehet tudni, hogy mire akarta: egyrészt ki akarta fizetni a jelzáloghitelét, másrészt saját maga és családja igényeit is ki szerette volna elégíteni. „Van egy listám a megvásárolni kívánt dolgokról, például egy TAG Heuer óráról, és megígértem, hogy elviszem a családomat nyaralni Kubába, ahol a feleségem delfinekkel szeretne úszni” – árulta el.

A család már egy évvel korábban is közel járt ahhoz, hogy a nyeremény nagyobbik része is az övék legyen, hiszen Hamilton kis híján az első évében világbajnok lett. Akkor két futammal a vége előtt 17 ponttal vezetett Kimi Räikkönen előtt, ám végül mégis a Ferrari pilótája örülhetett a brit versenyző és akkori csapattársa, Fernando Alonso kárára.

Bunda volt Räikkönen egyetlen vb-címe, Hamilton felsőbb utasítás miatt nem nyerhetett?

„Már egy ideje izzadtunk ezen fogadás miatt – jelentette ki Nick Weinberg, az érintett fogadóiroda szóvivője. – Tavaly túléltük, de volt egy olyan érzésünk, hogy ez elkerülhetetlen. Ez a legnagyobb kifizetés, amit valaha is tettünk motorsportra vonatkozó fogadás kapcsán, és ez a jól megérdemelt jutalma ennek az ügyfélnek, aki olyan régóta bízott Hamiltonban.”

Bár Hamilton csak 2010 elején töltötte be 25. életévét, vagyis ha 2008-ban elbukik, elméletileg lett volna még egy lehetősége, de azzal biztosan nem élt volna, hiszen a McLaren katasztrofálisan kezdte a 2009-es idényt. Néhány hónapja Massa előállt azzal a tervével, hogy a szingapúri csalás miatt el akarja vetetni Hamiltontól a McLarennel megszerzett vb-címét. Már ennek is kicsi a valószínűsége, de az biztos, hogy a családtól már senki nem fogja visszakövetelni a pénzt.

Friss