back to top
2024. május 14. 00:05

KezdőlapF1Leclerc a rajtig sem jutott el, piros zászlót érő baleset után Alonso...

Leclerc a rajtig sem jutott el, piros zászlót érő baleset után Alonso parádés csatában lett dobogós

-

Max Verstappen nyerte a São Pauló-i Nagydíjat Lando Norris előtt, Fernando Alonso pedig az utolsó körben előzte vissza Sergio Pérezt, így dobogóra állhatott. Charles Leclerc önhibáján kívül már a felvezető körben összetörte a Ferrarit, majd a rajt után nagy baleset történt, aminek következtében meg kellett szakítani a futamot.

A levegő 21, az aszfalt hőmérséklete 47 fokos volt a São Pauló-i Nagydíj előtt. A pole pozícióból a szombati sprintfutamot megnyerő Max Verstappen indulhatott, mellőle pedig Charles Leclerc várta a piros lámpák kialvását. A második sort az Aston Martinok sajátították ki, Lewis Hamilton pedig az ötödik pozíciót szerezte meg a kvalifikáción. Ami a gumiválasztást illeti, a közepeseken rajtoló Logan Sargeant kivételével mindenki a lágyakra voksolt kezdésnek.

Verstappen pole-t szerzett, az Aston Martin feltámadt a brazíliai Armageddon árnyékában

A felvezető körön máris jött a dráma, ugyanis Leclerc a falnak csapta az autóját. Bár utána tovább tudott menni, de a becsapódás akkora erejű volt, hogy esélye sem volt elindulnia a futamon. A monacói versenyző arra panaszkodott a rádióban, hogy elment a hidraulika, és ez okozta azt, hogy elvesztette az autója felett az irányítást.

Leclerc a felvezető körben (!) törte össze a Ferrarit, el sem tudott rajtolni Brazíliában (videó)

A rajt után aztán jött a következő dráma: Nico Hülkenberg összeért Alexander Albonnal, aki megpördült, és nekiütközött Kevin Magnussennek, így mindketten a falban kötöttek ki. Oscar Piastri és Daniel Ricciardo autója szintén megsérült, utóbbit eltalálta a leszakadó kerék. Előbb beküldték a biztonsági autót, majd két kör után megszakították a versenyt. Ekkor Verstappen vezetett, aki a rajtnál megtartotta az elsőségét, mögötte pedig Lando Norris és Hamilton volt a sorrend, akik egyaránt kiválóan indultak. Mögöttük Fernando Alonso, Lance Stroll, George Russell, Sergio Pérez, Carlos Sainz, Esteban Ocon és Cunoda Juki volt az első tíz sorrendje.

25 perc után aztán ismét megnyitották a bokszutcát, így a mezőny megint felállhatott a rajtrácsra. A két ausztrál pilóta autóját sikerült megjavítaniuk a szerelőknek, így a bokszutcából, körhátrányban kezdhették újra a futamot. Ricciardo rádiózását be is játszották, hogy megköszönte a csapatnak az erőfeszítést.

Verstappen a második rajtot is jól kapta el, Hamilton pedig megpróbálta megelőzni Norrist. A manőver azonban nem sikerült, sőt, nem sokkal később Alonso is megelőzte a hétszeres világbajnokot. Stroll két helyet is bukott, ugyanis Russell és Pérez is megelőzte a kanadai versenyzőt.

Verstappennek nem sikerült elhúznia Norristól, így a McLaren versenyzője használhatta a DRS-t a címvédő ellen. A 8. körben kétszer is közel került a Red Bullhoz, de érdemi támadást nem tudott intézni ellene. Mint kiderült, ez volt az egyetlen esélye, ugyanis a háromszoros világbajnok ezután hamar elhúzott ellenfelétől.

A következő körökben aztán Hamilton mögött alakult ki egy boly, és Pérez a 14. körben megelőzte Russellt, így feljött az ötödik pozícióba. Négy körrel később a mexikói pilóta a hétszeres világbajnokot is maga mögé utasította, aki ugyan a 4-es kanyar előtt próbált visszatámadni, de nem járt sikerrel. Ugyanebben a körben Hamilton kiállt a bokszba, és a tizenegyedik helyen tért vissza a közepeseken.

A 19. kör végén csapattársa is hasonlóan cselekedett, és közvetlenül Hamilton mögé tért vissza. Újabb egy kör múlva Pérezt is kihívták, és a mexikói versenyző a két Mercedes közé került vissza, vagyis a hétszeres világbajnokkal szemben pozíciót vesztett. A Red Bull versenyzője azonban másodszor is megelőzte riválisát, így feljött a hetedik helyre, miközben Stroll szintén teljesítette első kiállását, majd nem sokkal később megelőzte Russellt.

Alonso a 25. körben állt ki kerékcserére, és a hatodik helyre, 2 másodperccel Pérez elé érkezett vissza a pályára. Honfitársa, Sainz Gaslyval és Cunodával együtt egy körrel később állt ki, aztán következett Verstappen és Norris, akik természetesen simán visszajöttek az első két pozícióba.

Mindeközben Stroll Hamilton mellett is elment, akinek gondjai voltak a bal első kerekével. Russell utol is érte csapattársát, ám előzni nem tudott, viszont Sainz a 35. körben elment az ifjabbik brit pilóta mellett, így feljött a hetedik helyre. Sőt, két körrel később a 38 éves versenyző mellett is elment, így már a hatodik pozícióban haladt.

Russell tempója aztán nagyon visszaesett, így a 44. körben Gasly is maga mögé utasította őt, így már csak a kilencedik helyen haladt. A 25 éves pilóta aztán másodszorra is kiállt, és lágyakat kapott. Egy körrel később Pérez, Hamilton és Gasly is kiállt, majd Alonso is kereket cserélt, és simán maradt a mexikói versenyző előtt, aki azonban utána utolérte őt.

Az 50. körben Gasly Hamiltont is megelőzte, így feljött a nyolcadik pozícióba. Ami a kiállásokat illeti, előbb Sainz, majd Stroll is meglátogatta a bokszot, és bár az Aston Martinnak 4,3 másodpercig tartott a kerékcsere, sikerült visszatérnie a Ferrari pilótája elé. Mivel Cunoda akkor még nem állt ki, ez a hatodik helyet jelentette.

Az 56. körben Verstappen is teljesítette második kerékcseréjét, és mivel Norris ezt akkor nem tette meg, a holland pilóta bukta a Grand Slamet. A brit pilóta három körrel később állt ki lágyakért, így a címvédő visszavette a vezetést. Hátrébb Russell kálváriája véget ért, ugyanis az egyszeres futamgyőztes feladta a versenyt. Korábban egyébként a két Alfa Romeo is ugyanezt tette.

Az utolsó körökre annyi izgalom maradt, hogy Pérez megelőzi-e Alonsót a harmadik helyért. Ez a 70. körben sikerült is neki, ám a következő körben az Aston Martin versenyzője sikeresen visszatámadott. Végül 53 ezreddel győzte le ellenfelét, így a Holland Nagydíj óta először állhatott dobogón. Verstappen simán megnyerte a futamot Norris előtt, aki ezzel egy kétes értékű rekordot állított be. A brit pilótának ez volt a tizenharmadik pódiuma, amivel utolérte Nick Heidfeldet a győzelem nélküli pilóták rangsorában. Pérez mögött Stroll, Sainz, Gasly, Hamilton, Cunoda és Ocon lett az első tíz sorrendje.

A São Pauló-i Nagydíj végeredménye

Friss