2024. április 29. 05:29

KezdőlapF1Felfoghatatlan statisztikák - az Ascarit lepipáló Verstappent már a Mercedes sem előzheti...

Felfoghatatlan statisztikák – az Ascarit lepipáló Verstappent már a Mercedes sem előzheti meg

-

Max Verstappen idei 17. győzelmével saját rekordját megjavítva nyerte meg a Brazil Nagydíjat, hiszen tavalyról már eddig is ő tartotta az egy szezonban aratott legtöbb győzelem rekordját. Ám a holland pilóta lehengerlő fölényét egy másik rekord, valamint több észbontó statisztika is alátámasztja.

A Brazil Nagydíjat megnyerő Max Verstappen az interlagosi versenyhétvége után 524 ponttal vezeti az összetett pontversenyt a 258 pontos Sergio Pérez előtt, amivel újabb lépést tett afelé, hogy minden idők legdominánsabb idényét zárja. Hogy milyen bődületesen nagy ez a különbség, azt jól mutatja, hogy például az örökranglistán 53 győzelmével Verstappent már csak eggyel előző Sebastian Vettel első világbajnoki szezonjában összesen gyűjtött 256 pontot (19 futamon, sprintek és leggyorsabb körért járó pont nélkül), azaz kevesebbet, mint amennyi most a két Red Bull-pilóta között van.

Itt a rekordot jelentő statisztika, ami megmutatja, miért nem tarthatja meg Pérezt a Red Bull

Egy másik döbbenetes statisztikai adat: Verstappen legyőzte a konstruktőri második helyen álló Mercedest, amit úgy kell érteni, hogy amennyiben nem állna rajthoz az idei szezonból hátralevő két nagydíjon, a Mercedes pedig két, leggyorsabb körrel spékelt kettős győzelmet aratva zárná az idényt – azaz maximális pontot szerezne –, akkor sem érné utol a hollandot. Magyarán kijelenthető, hogy Verstappen egymaga is megnyerte volna a konstruktőri trófeát a Red Bullnak.

És ha már a konstruktőri tabellánál tartunk, a Red Bull is döntött, illetve állított be rekordot Brazíliában: mivel az interlagosi futam után már 782 pont áll a bikások neve mellett, megdöntötték a Mercedes 2016-os, 765 pontos csúcsát az egy szezonban szerzett legtöbb pont terén, illetve beállították a brackley-iek 19 győzelmét, és amennyiben a hátralevő két futamból egyet megnyernek, az övék lesz a legtöbb győzelem egy adott szezonban.

Brazil Nagydíj, Red Bull, trófea
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A legrégebbi megdöntött rekord azonban nem a fentebb felsoroltak egyike, hanem Alberto Ascari 71 éve fennálló csúcsának megdöntése. Erről sokáig mindenki azt gondolta, hogy örökre állni fog, hiszen a növekvő futamszám miatt lehetetlennek tűnt megdönteni, de Verstappennek sikerült.

Ascari az 1952-es világbajnoki éve alatt 8 versenyből 6-ot nyert meg (ebbe beletartozott az Indy 500 is), ami 75%-os arány, a Red Bull háromszoros világbajnoka pedig brazíliai győzelmével 85%-on áll, azaz, ha az utolsó két verseny egyikén sem nyer, akkor is 77,2 %-on zárja az évet. Így már hivatalosan is ő minden idők legjobb győzelmi arányával rendelkező F1-es pilótája egy adott szezonban.

Gianpiero Lambiase, Verstappen versenymérnöke fel is hívta ezen rekord megdöntésére a holland figyelmét a levezető körben, mire Verstappen azzal válaszolt: „Igen, ezt mi értük el, mi mindannyian.”

Friss