back to top
2024. május 21. 04:40

KezdőlapF1Odaszúrt Hamiltonnak a Red Bull főnöke: Ő az egyetlen, akinek ezt nem...

Odaszúrt Hamiltonnak a Red Bull főnöke: Ő az egyetlen, akinek ezt nem kéne emlegetnie

-

Christian Horner szerint Lewis Hamiltonnak nem kellene kritizálnia a Red Bull egyeduralmát, ismerve a korábbi éveket. A bikások csapatfőnöke most kényelmes helyzetben van, de úgy véli, ez már a következő évekre meg fog változni.

Az elmúlt másfél-két év egyértelműen a Red Bull egyeduralmáról szólt a Forma–1-ben. A tavalyi Francia Nagydíjtól kezdve, vagyis az előző harmincegy futamból mindössze kétszer fordult elő, hogy nem a bikások valamelyik pilótája nyert, ami nyomasztó fölényről árulkodik. Ráadásul e huszonkilenc győzelemből huszonhatot Max Verstappen húzott be.

Lewis Hamilton a nyár folyamán kijelentette, hogy szerinte a Forma–1-nek, illetve az FIA-nak kezdenie kellene valamit a dominanciával. A hétszeres világbajnok egy olyan szabályban látja a megoldást, amely meghatározza, hogy egy adott időpontnál korábban senki nem kezdheti el fejleszteni a következő évi autóját. Sokan azonban kritizálták a megszólalását, mondván, amikor ő uralkodott, akkor nem beszélt ilyen jellegű problémákról. Christian Horner most ismét odaszúrt honfitársának.

„Úgy érzem, szelektív a memóriája – jelentette ki a Red Bull csapatfőnöke az Eff Won with DRS című podcast vendégeként. – Néhány, abban az időszakban elért győzelmük egyszerűen obszcén [mértékű] volt. Pár éve jó szériában vagyunk, de szerintem az egyetlen, akinek ezt nem kellene emlegetnie, az Lewis.”

Lewis Hamilton kijelentése minden Mercedes-drukker legrosszabb rémálmait válthatja valóra

Hamilton 2014-től 2020-ig hat világbajnoki címet nyert, egyedül a 2016-os szezonban nem ő nyert, de akkor is csapattársa, a másik Mercedest vezető Nico Rosberg győzött. 2021-ben aztán Verstappen és a Red Bull megszorongatta, majd végül meg is verte őket egy olyan küzdelemben, ahol a csapatfőnökök még a pilótáknál is jobban hergelték egymást, illetve a közönséget. Ez az idény Horner számára is megterhelő volt, és bár azóta nyugodtabb időszakot él, szerinte ez hamarosan megváltozik.

„’21 volt a sportág történetének legnagyobb összecsapása – fogalmazott. – Egyszerűen nehézsúlyú [küzdelem] volt az első futamtól az abu-dzabi fináléig, ahova a két versenyző azonos pontszámmal érkezett meg. Hihetetlen. Abban az évben sokat öregedtem fizikailag. Az elmúlt néhány év kellemesen telt, kevésbé volt stresszes, de garantálom, hogy a mezőny [tagjai] közeledni fognak egymáshoz, ez csak idő kérdése, és már most is lehet látni. Szóval ’24-ben és ’25-ben sokkal szorosabb lesz, ezt most is lehet látni.”

Mindezt az előző korszakban is megfigyelhettük, hiszen a szabályrendszer utolsó évében, 2021-ben volt a legkiélezettebb a küzdelem az élcsapatok között. Ennek egyik oka, hogy a legjobban betaláló csapatot a többiek idővel másolni kezdik, és előbb-utóbb lesz olyan, aki felér a szintjére. Persze néhány év múlva ismét komoly változtatások jönnek, de Horner szerint azután is ugyanez a folyamat fog végbemenni, persze nem kizárt, hogy más szereposztásban.

„Ami az autókat illeti, vannak dolgok, amelyeket látunk a McLarenen, és azt gondoljuk, hogy »rendben, ezt felismerjük, nagy mértékben hasonlít a mi megoldásunkra«, de a Forma–1 már csak ilyen – magyarázta. – Jövőre pedig sok kocsi ugyanúgy fog kinézni, ebben biztos vagyok, mert meglesz a konvergencia. ’26-ban, amikor jönnek az új szabályok, ismét nagy lesz a szórás, de a következő néhány évben közeledni fogunk egymáshoz.”

Friss