2024. május 05. 17:10

KezdőlapF1A Mercedes tolt ki a Ferrarival? - Leclerc volt a leggyorsabb, de...

A Mercedes tolt ki a Ferrarival? – Leclerc volt a leggyorsabb, de a maranellóiak így is bosszúsak lehetnek

-

Helyi idő szerint hajnali 4-kor ért véget a Las Vegas-i Nagydíj kínos jelenetekkel tarkított, jelentősem megcsúsztatott első edzésnapja, amelyet a Ferrari zárt az élen, de a vörösöknek így sem lehet felhőtlen az öröme.

Charles Leclerc elsőségével ért véget a Las Vegas-i Nagydíj első érdemleges, hivatalosan második szabadedzése. A monacói pilóta és a 19 másik pilóta nézők előtt körözött az eredeti időpontnál 2 és fél órával később kezdett, helyi idő szerint hajnali fél 3-tól 4 óráig rendezett tréningen, amelyen már az összes csatornafedő a helyén maradt. A maranellói istálló autói végig jól mozogtak, amit mutat, hogy a másik Ferrarival Carlos Sainz zárt a 2. helyen.

Hatalmasat durrant, amikor szétbombázta Sainz Ferrarijának alját a vegasi csatornafedő (videó)

A Scuderia azonban bosszankodhat, hiszen miután egy elszabadult csatornafedél megrongálta Sainz autóját – aki emiatt eredetileg részt sem tudott volna venni a második edzésen, ha azt nem halasztják el 2 és fél órával –, amelyben emiatt motort, akkumulátort és vezérlőelektronikát is cserélni kellett, hiába kértek engedélyt az FIA-tól arra, hogy vis major miatt akkumulátorból büntetlenül szerelhessenek be újat (abból nem állt csak rendlelkezésre szabadon felhasználható), a felügyelők elutasították a kérelmet, majd megerősítették, hogy Sainz a csere miatt 10 helyes rajtbüntetést kap a versenyre.

David Croft, a Sky Sports kommentátora pedig a második edzés közvetítése alatt azt mondta, legalább egy csapat tiltakozott az FIA-nál amiatt, hogy a Ferrari engedményt kapjon, később pedig megnevezte, hogy a maranellóiakkal a konstruktőri bajnokság 2. helyéért csatázó, velük szemben jelenleg 20 pontos lemaradásban levő Mercedes volt ez a csapat.

Újabb nevetséges jelenetek Vegasban: az összes nézőt és VIP-vendéget hazaküldték

Rengeteg volt a hiba, de senki nem törte össze

Ami a 90 perces gyakorlást illeti, annak nagy része a pályával való ismerkedéssel telt, így a köridők folyamatosan javultak, ahogy a versenyzők egyre jobban elmerészkedtek a határokig, illetve ahogy egyre inkább felgumizódott az aszfalt. Végül Leclerc 1:35.265-ös körrel kaparintotta meg az első helyet, amivel 0,517 másodpercet vert az utolsó 20 percben javító csapattársára, aki Fernando Alonsót előzte meg.

A két Red Bull csak a 4. (Pérez) és a 6. (Verstappen) helyet csípte meg, és meglepetésre Valtteri Bottas választotta el őket. A legjobb tízbe még befért Hülkenberg, Stroll, Hamilton és Albon is.

Miként az várható volt, a hűvös idő (14-15 fok volt hajnalban Vegasban), a felgumizatlan és az új aszfalt miatt egyébként is csúszós pálya számos vezetői hibát eredményezett, de ezek többsége olyan elfékezés volt, amelyek után az adott versenyző kiengedte az autót a bukótérbe, majd gond nélkül folytatni tudta a körözést, azaz balesetet senki nem szenvedett.

Stroll a bukótérben:

Friss