2024. május 05. 17:27

KezdőlapF1Óriási blamával indult a Las Vegas-i Nagydíj - 20 perc után véget...

Óriási blamával indult a Las Vegas-i Nagydíj – 20 perc után véget ért az első szabadedzés

-

Biztosan nem ilyen kezdésről álmodott a Forma-1 a dollárszázmilliókból összehozott első Las Vegas-i Nagydíján, amelynek első szabadedzése mindössze 20 percen át tartott. Az ok: Carlos Sainz Ferrariját megrongálta egy rosszul rögzített csatornafedő, ami után az FIA-nak a teljes pályát át kellett vizsgálnia, hogy biztosítsa, nem fordul elő hasonló, illetve le kellett hegesztetnie azokat a fedőket, amelyeket potenciálisan veszélyesnek ítélt meg. Ezért nem indították újra a gyakorlást.

Videón Sainz balesete:

A spanyol pilóta Ferrarijának padlólemeze komoly sérüléseket szenvedett, az FIA pedig a vizsgálata során kiderítette, hogy a csatornafedél körüli betonkeret mondta fel a szolgálatot. Egyébként nemcsak Sainz, hanem Esteban Ocon is eltalálta a fedőt a piros zászlós megszakítás alatt, ami miatt az ő autóján kasztnit kell cserélni.

Ami az első 20 percben történteket illeti, Valtteri Bottasé volt az első mért kör (1:50.227) az ultragyors utcai helyszínen, de rohamosan javultak a köridők, és az első öt perc végén már Charles Leclerc állt az élen 1:44.091-cel, majd ő is fejezte be ott a kurta edzést 1:40.909-es idővel Nico Hülkenberg (1:43.446) és Kevin Magnussen (1:44.261) előtt.

Hatalmasat durrant, amikor szétbombázta Sainz Ferrarijának alját a vegasi csatornafedő (videó)

FRISSÍTÉS:

Noha a Ferrari engedélyt kért, hogy vis major miatt büntetlenül beszerelhessen egy, a felhasználható kereten kívül eső akkumulátort Sainz autójába (motorból és vezérlőelektronikából még volt felhasználható), az FIA felügyelői nem adták ezt meg, így a spanyol pilótának saját vagy csapat önhibáján kívül kell bűnhődnie, és 10 helyes hátrasorolással kezdenie a magyar idő szerint vasárnap reggeli versenyt.

Friss