2024. április 29. 00:06

KezdőlapF1A Ferrarik „rossz sorrendben" győzték le Verstappent az időmérőn, Hamilton és Pérez...

A Ferrarik „rossz sorrendben” győzték le Verstappent az időmérőn, Hamilton és Pérez is kiesett

-

Charles Leclerc szerezte meg a pole pozíciót a Las Vegas-i Nagydíj időmérőjén, miután legyőzte a tízhelyes rajtbüntetéssel rendelkező Carlos Sainzot és Max Verstappent. Lewis Hamilton és Sergio Pérez már a Q2-ben kiestek.

A pénteki blama után a második és a harmadik szabadedzés rendben lezajlott a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéjén, így helyi idő szerint éjfélkor jöhetett az időmérő. Az utolsó gyakorláson George Russell 1:34.093 másodperccel volt a leggyorsabb, de sokan nem tudtak igazi gyorskört autózni, mert a hajrában Alexander Albon falnak csapta a Williamst, a bal hátsó gumi pedig levált az autóról. Lance Strollt dupla sárga zászló alatt történt előzés miatt öt rajthellyel megbüntették, így Carlos Sainz mellett ő is hátrébbról fog indulni a kvalifikáción elért eredményénél.

Russell állt az élre az utolsó edzésen

Elsőként a két Haas gurult pályára, aztán szépen lassan egyre többen elhagyták a garázst, amit Max Verstappen és a Mercedesek meglehetősen későn tettek meg. Az első gyorskört Kevin Magnussen futotta meg, a dán pilóta 1:35.968-at autózott, 498 ezreddel megelőzve csapattársát, Nico Hülkenberget. A 31 éves versenyzőt aztán hamar letaszították az élről: az első próbálkozások után Charles Leclerc 1:34.898-cal vezetett, 163 ezreddel megelőzve Logan Sargeantot és további 262-vel Sergio Pérezt.

Verstappen aztán feljött a második helyre, 89 ezreddel lemaradva a Ferrari pilótájától, míg Magnussen javított, és a negyedik pozícióig ugrott fel, Valtteri Bottas pedig közvetlenül mögötte állt. A monacói versenyző aztán szintén gyorsult, és 1:34.072-re módosította a legjobb időt, mögé pedig Sainz jött fel, de hátránya 715 ezred volt csapattársához képest. Eközben Pérez feltartotta Lando Norrist, amiért akár meg is büntethetik.

A mexikói pilóta aztán 502 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, mögé pedig Lewis Hamilton, Norris és George Russell zárkóztak fel. Verstappen ezután ismét javított, és úgy tűnt, hogy ő az egyetlen, aki valamelyest tudja tartani a tempót Leclerc-rel, hiszen hátránya mindössze 118 ezred volt.

4 perccel a vége előtt Csou Kuan-jü, Daniel Ricciardo, Hülkenberg, Pierre Gasly és Cunoda Juki álltak kieső helyen, de a pályakörülmények és így a köridők rohamosan javultak. A német versenyző fel is jött a negyedik helyre, majd az Alpine és az Alfa Romeo pilótája is javítottak, igaz, utóbbi így is a tizenhatodik volt Oscar Piastri és Stroll előtt.

A kínai és az ifjabbik ausztrál pilóta nem tudtak javítani, ahogyan Cunoda sem, aki az 5-ös kanyarban hibázott. Ellentáétben Ricciardóval és Stroll-lal (aki megint nem lassított a sárga zászló alatt), akik így Norrist, illetve Esteban Ocont ütötték el a továbbjutástól, vagyis meglepetésre mindkét McLaren búcsúzott a Q1-ben. A francia pilóta körét Verstappen tette tönkre, aki bevetődött mellé az 1-es kanyarban, és, ahogyan ez ilyenkor lenni szokott, a két fél egymást hibáztatta, Leclerc végül 1:33.617-tel zárt az élen, 234 ezreddel megelőzve Sainzot és 52 századdal Russellt.

A Q2-re a Ferrarik használt gumikon mentek ki, ellentétben Pérezzel, míg Verstappen és a Mercedesek ismét tovább vártak a többségnél. Az első próbálkozások után a mexikói versenyző 1:33.965-tel állt az élre, mindössze 1 ezreddel megelőzve Leclerc-t és további 18 századdal Sainzot. Az addig semmi különöset nem mutató, két bemelegítő kört teljesítő Fernando Alonso aztán mindenkinél gyorsabb volt, és 85 ezredes előnnyel átvette a vezetést.

Az egyaránt friss gumikon autózó Verstappen, Hamilton és Russell átvették az első három helyet, de csak ideiglenesen, hiszen a két Ferrari hamarosan ismét élre állt: Leclerc 1:32.834-gyel vezetett, 504 ezreddel megelőzve Sainzot és 773-mal Verstappent, Magnussen a negyedik, míg Pérez a hatodik pozícióba jött fel.

3 perccel a vége előtt Albon, Gasly, Sargeant, Stroll és Ricciardo álltak kieső helyen. Közülük azonban mindenki javított, és csak az utolsó két versenyző sorrendje maradt meg. A másik három viszont továbbjutott, aminek következtében Hamilton, a bokszban lévő Pérez és Hülkenberg esett még ki, előbbi kettő nyilvánvalóan meglepetésnek számít.

A Ferrarik, valamint Verstappen és Russell új, míg a többiek használt lágyakon kezdték meg az időmérő utolsó szakaszát. Az első próbálkozások a sorrendet tekintve nem hoztak meglepetést, de az első három rendkívül szoros volt, hiszen Leclerc, Sainz és Verstappen között mindössze 83 ezred volt a különbség. Alonso hátránya már 534 ezred volt a negyedik helyen, mögötte Russell, Gasly és Magnussen volt a sorrend, míg Bottas és a Williamsek nem teljesítettek mért kört a Q3 első felében.

A második próbálkozások során Leclerc 1:32.726-ra javított, és 44 ezreddel megverte Sainzot. Bár megszerezte a pole pozíciót, a Ferrari jobban járt volna a fordított sorrenddel, hiszen így Sainznak a tizenegyedik helyett a tizenkettedikre kell visszamennie. Verstappen az első két szektorban nem javított, így be sem fejezte a körét, mögötte pedig Russell, Gasly, Albon, Sargeant, Bottas, Magnussen és Alonso lett a sorrend.

Friss