2024. május 02. 06:17

KezdőlapF1Rovanperä húzása szabadságra küldheti Verstappent? - Räikkönen és Alonso lehet a példa

Rovanperä húzása szabadságra küldheti Verstappent? – Räikkönen és Alonso lehet a példa

-

Kalle Rovanperä 23 évesen hátralép egyet, és jövőre nem indul minden futamon a rali-világbajnokságban. Ez a lépés pedig akár példaként is szolgálhat az F1 számos aspektusával elégedetlen Max Verstappennek, aki abból is erőt meríthet, hogy nála idősebb világbajnokok is sikeresen visszatértek már a legmagasabb szintre.

Még ha nem is bombaként robbant – hiszen már korábban is pedzegették –, azért így is nagy sokk a rali-világbajnokság drukkereinek, hogy Kalle Rovanperä jövőre nem teljesít teljes szezont a WRC-ben. Ezzel alighanem a 23 esztendős finn nem fog tudni Sébastian Loeb vagy Sébastian Ogier nyomdokaiba lépve zsinórban 6, vagy előbbi esetében 9 világbajnoki címet nyerni, ám könnyen lehet, hogy pont ez a lépés teszi majd lehetővé a számára, hogy a lehető legtovább kitolja a karrierje végét.

Rovanpera bővebben kifejtette, miért döntött fél WRC-szezon mellett

Amellett, hogy Rovanperä szeretne több időt szentelni az egyéb szenvedélyeinek (pl. driftversenyek), a legfőbb oka a döntésének az, hogy 15 éve szinte szünet nélkül a ralizásból áll az élete, és egyszerűen sok lett. Hiszen miközben még mindig nagyon fiatal, miként azt főnöke, Jari-Matti Latvala is elmondta: 8 éves kora óta raliautót vezet, teszi mindezt a kezdetektől fogva minimum félprofi, 17 éves kora óta profi szinten, amivel sokkal több kilométer van a lábaiban, mint a kortársainak.

Ez pedig ugyanígy elmondható Max Verstappenről is. Arról a Verstappenről, aki számos módon párhuzamba állítható Rovanperä-val: mindkettőjük korábbi vb-versenyző fia (Harri Rovanperä a WRC-ben, Jos Verstappen az F1-ben húzott le számos évet), és apjuk mindkettejüket már nagyon fiatalon elkezdte felkészíteni arra, hogy egy napon profi pilóták lesznek. Ezért aztán Rovanperä-t és Verstappent is már azelőtt a jövő nagy ígéreteként tartották számon, hogy megérkeztek volna a legmagasabb szintre, ahol aztán mindketten igazolták a velük szemben támasztott elvárásokat.

A hasonlóságok azonban nem érnek itt véget. Hiszen miközben Verstappen szüntelenül kritizálja a Forma-1-et a neki nem tetsző újdonságok miatt (sprintfutam, Las Vegas-i Nagydíj, a show előtérbe helyezése, túl nehéz és túl nagy autók), addig már számos alkalommal kifejtette azt is, hogy a rengeteg verseny sincs ínyére, éppen ezért nem tudja elképzelni, hogy 40 éves koráig a mezőny tagja lesz. Emellett Rovanperä-hoz hasonlóan Verstappen is kifejezetten érdeklődik más szakágak és versenyek iránt, és nem titkolt célja, hogy GT-versenyeken, illetve Le Mans-ban is megméresse magát. Sőt, már azt is kijelentette, hogy ezt nem kiöregedő autóversenyzőként, hanem még ereje teljében szeretné megtenni.

Max Verstappen, Red Bull, Las Vegas
Verstappennek sok minden nem tetszik, miközben a sikerei alapján azt gondolhatnánk, semmi oka nincs a panaszra / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Eközben pedig – még ha egyelőre nem mutatja ennek semmi jelét – a kiégés, vagy legalább a „besokallás” Verstappen esetében sem elképzelhetetlen. Mert az egy dolog, hogy a 2005-ben induló gokartos időszakkal kezdve azóta minden évet végigversenyez (az egyetlen F1 előtti formaautós évében egyszerre két bajnokságban is indult), de az F1-es versenyek megnövekedett száma miatt 26 éves korára a száguldó cirkuszból is rengeteg jutott már neki.

Összehasonlításképpen eddigi 184 futamával már most, ennyi idősen lehagyta a szintén háromszoros világbajnok Niki Laudát (171) és Ayrton Sennát (161), és csak 3 versenyre van az F1-ből 41 évesen visszavonuló Nigel Manselltől. De mondhatnánk a királykategóriából 34 évesen kiszoruló, ott 12 évet lehúzó Nick Heidfeldet is, akit Verstappen pont Las Vegasban hagyott le, és aki csak 2 évvel volt fiatalabb, mint most a holland, amikor bemutatkozott a száguldó cirkuszban.

Bármilyen irányba is változzon az F1, még ha ezek a változások Verstappen ínyére valók is lesznek (ami korántsem garantált), egy biztos: kevesebb verseny soha nem lesz, ezzel a tényezővel tehát mindig is számolnia kell a hollandnak, akinek jelenleg 2028 végéig van szerződése a Red Bull-lal, sokak szerint pedig bőven benne van a pakliban, hogy bármennyi világbajnoki címe is lesz akkor, 5 év múlva elsétál és maga mögött hagyja az F1-et. Ugyanakkor az még 5 több mint 20 futamos szezont jelent, amelyek korántsem biztos, hogy egyaránt győzelmekkel és világbajnoki címekkel kecsegtetnek, egy ilyen sikerszéria végén pedig mindig nehezebb megtalálni az embernek a motivációt, mint akkor, amikor fut a szekér. De mint azt Rovanperä példája mutatja, akkor sem ördögtől való hátralépni egyet, ha még nyerésben van valaki.

A kétszeres világbajnok úgy lép hátra egyet, hogy semmilyen akadálya nincs annak, hogy jövőre is a vb-címért menjen / Fotó: Toyota Gazoo Racing

Azt mondjuk kizárhatjuk, hogy Verstappen egyszer csak résszezont fusson az F1-ben, de mondjuk egy vagy akár két év szünet bőven benne lehet a pakliban, ha tényleg eljön a pillanat, amikor ő is besokall. Az biztos, hogy akárcsak a finnek sztárja, a hollandok kedvence is van abban a pozícióban, hogy megtehesse ezt, és ne röhögje azonnal ki őt az aktuális munkaadója egy ilyen felvetés esetén. Ráadásul F1-es példa is van előtte arra, hogy lehetséges egy kis feltöltődés és más szakágak kipróbálása után is versenyképesnek maradni, hiszen a WEC-ben, IndyCarban és a Dakaron induló Fernando Alonso, valamint a WRC-ben és a NASCAR-ban is feltűnő Kimi Räikkönen egyaránt kihagyott két évet (de említhetnénk a versenyzéssel teljesen felhagyó Niki Laudát is) – jóllehet, a távozáskor egyikük sem úgy ment el, hogy biztosan visszajön –, majd mindketten felfrissülve, motiváltan tértek vissza az F1-be.

Verstappen valószínűleg nem habozna meglépni valami hasonlót, ha úgy érezné, hogy erre van szüksége; Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója tavaly például közölte, hogy szerinte a holland nem fogja beérni Lewis Hamiltont, mert már azelőtt egyszer csak közli majd, hogy ennyi elég volt neki a Forma-1-ből, majd veszi a kalapját és elsétál.

Talán egy ilyen eshetőséget is megelőzne, vagy legalábbis későbbre tolna egy hosszabb szünet.

Friss