back to top
2024. május 17. 13:01

KezdőlapF1Ritkán látni ilyesmit: a Mercedes főnöke örül, hogy vizsgálatot indítottak ellene

Ritkán látni ilyesmit: a Mercedes főnöke örül, hogy vizsgálatot indítottak ellene

-

Toto Wolff örömmel fogadta, hogy nem megfelelő nyelvezet miatt vizsgálatot indítottak ellene és a Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur ellen. A Mercedest irányító üzletember szerint fontos, hogy mindenki tisztában legyen a felelősségével.

A Las Vegas-i Nagydíj első napján Toto Wolff emlékezetes módon kifakadt, miután az egyik újságíró azt fejtegette, hogy mekkora blama a Forma–1-nek, hogy Carlos Sainz autója feltépett egy csatornafedelet. A Mercedes csapatfőnöke személyeskedve adta az újságíró tudtára, hogy szerinte ennek semmi jelentősége nincs, hiszen az első szabadedzésen történt az eset.

Monológja közben az osztrák üzletember szájából elhangzott az a bizonyos F-betűs szó, amelyet magyarra leginkább B-betűsként lehet lefordítani. Kollégája, a Ferrarit irányító Frédéric Vasseur szintén káromkodott, amikor felháborodva véleményezte az őket igencsak rosszul érintő történteket. A nem megfelelő nyelvezet miatt Abu-Dzabiban mindkettőjüket beidézték a sportfelügyelőkhöz, aminek Wolff szokatlan módon örült.

Totálisan kiborult és személyeskedni kezdett a Mercedes csapatfőnöke az egyik újságíróval

Nagyon jónak tartom, hogy emlékeztetünk minden érintettet, aki a nyilvánosság előtt szerepel, hogy felelősek vagyunk azért, amit a médiában, illetve a televízióban mondunk – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Ha azzal, hogy Fed és én elmegyünk a sportfelügyelőkhöz, elérjük az általános szemléletváltást a káromkodást illetően, akkor az jó. Senki nem használhatja az F-betűs szót az autóban vagy azon kívül. Példaképeknek kell lennünk, különösen a szurkolóink, főleg a fiatalok számára.”

Végül mindkét csapatfőnök megúszta figyelmeztetéssel a történteket, vagyis érdemi büntetést nem kaptak. Wolff kiemelte, hogy mindenki felelősséggel tartozik a sportág iránt ilyen téren, és nem véletlenül léteznek különböző szabályzatok és szerződések, amelyek előírják, hogy mit, illetve még inkább hogyan lehet mondani, és hogyan nem.

Csúnya beszéd miatt magyarázkodhatott a Ferrari és a Mercedes csapatfőnöke

„Fontos emlékeztetni minden érintettet, legyen szó a versenyzőkről, a csapatfőnökökről [vagy] az FIA tisztviselőiről, hogy van egy [Nemzetközi] Sportkódex, ott van az FIA etikai kódexe, és van egy Concorde-egyezmény – magyarázta. – Be kell tartanunk az integritás, a becsületesség és az átláthatóság szabályait, azzal az egyetlen céllal, hogy fejlesszük a sportágat. Mindannyiunknak megvan ez a felelőssége, és mindannyiunkat felelősségre kell vonni a tetteinkért, függetlenül attól, hogy milyen magas rangú pozícióban vagyunk. Ezért tartom jónak a sportfelügyelők részéről, hogy emlékeztessenek minket, hogyan lépünk kapcsolatba egymással, kezdve a nyelvezettel, amelyet használnunk kellene.”

Wolff hozzátette, „a nyelvezet, a tisztesség, az integritás, az őszinteség, az átláthatóság, a hitelesség, az irányítási folyamat és a döntéshozatal tiszteletben tartása, a méltányosság, valamint a sportszerűség” mindannyiuk számára fontos szavak. Éppen ezért értékeli a sportfelügyelők által meghatározott irányt. „Nagyon tetszik a kezdeményezés, mert remélem, hogy eléri, hogy ne használjuk az F-betűs szót a médiában, bárhol is vagyunk – fogalmazott. – Felelősséggel tartozunk. Nagyfiúk vagyunk a sportágban, és kötelességünk a sportággal szemben, hogy ne essünk hibába a szavakkal.”

Friss