back to top
2024. május 06. 15:54

KezdőlapF1Totálisan kiborult és személyeskedni kezdett a Mercedes csapatfőnöke az egyik újságíróval

Totálisan kiborult és személyeskedni kezdett a Mercedes csapatfőnöke az egyik újságíróval

-

Toto Wolff nagyon rossz néven vette, hogy a rendkívül kínosan kezdődő Las Vegas-i F1-es hétvégén történtekről alkotott véleményével az egyik újságíró nem értett egyet, majd személyeskedve, szenvedélyes monológban vágott vissza.

Óriási blamával indult a Forma-1 új koronaékszerének szánt Las Vegas-i Nagydíj hétvégéje, amelynek első szabadedzését nem tudták teljes egészében lefutni, majd a második edzést is két órával halasztani kellett, mert Carlos Sainz eltalált egy meglazuló csatornafedelet, ami hatalmas károkat okozott az autójában.

Hatalmasat durrant, amikor szétbombázta Sainz Ferrarijának alját a vegasi csatornafedő (videó)

Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke elfogadhatatlannak nevezte a történteket, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint azonban a vegasi szervezés kritizálása helyett inkább dicsérni kellene azokat, akik összehoztak egy ilyen nagyszabású eseményt.

Amikor az osztrák üzletembernek az FIA sajtótájékoztatóján felvetették, hogy a történtek rombolják a sportág hírnevét, először még nyugodt hangnemben reagált: „Ez nem hírnévromboló. Ez semmi. Csütörtök éjszaka van, és nem zajlott le az első szabadedzés. Most megnézik a fennmaradó csatornafedeleket, holnap pedig senki nem fog már erről beszélni” – közölte.

Erre azonban az egyik újságíró közbeszólt, hogy „De fognak. Ez abszolút hülyeség.”

Wolffnál erre a megjegyzésre pedig elpattant valami, és felindult, némi személyeskedéssel fűszerezett monológba kezdett (aki videón nézné meg az esetet, IDE KATTINTVA megteheti):

„Ez teljesen nevetséges! Teljesen nevetséges! Hogyan merészel egyáltalán visszabeszélni egy olyan eseményről, amely mindenben új sztenderdet állít fel? Egy kiba**ott csatornafedőről beszél, amit nem rögzítettek. Ilyesmi már korábban is megtörtént. Ez semmi, ez az első szabadedzés. Ismerje el azokat az embereket, akik létrehozták ezt a nagydíjat, akik nagyobbá tették ezt a sportágat, mint amekkora valaha is volt. Mondott már valaha jót valakiről, vagy írt egy jó szót is? Ezekről az emberekről írhatna!” – ment neki az újságírónak, de itt még nem volt vége.

Az F1 első Las Vegas-i látogatása óriási blama volt, a második jobb lesz?

„A [jogtulajdonos] Liberty elképesztő munkát végzett, és csak mert az első szabadedzésen elszabadult egy fedő, nem kellene siránkoznunk. Az autó megsérült, ez sajnálatos, Carlos [Sainz] számára pedig veszélyes lehetett volna mindez. Az FIA-nak, a pályának és mindenkinek ki kell elemeznie a történteket, hogy biztosítsák, ne forduljon elő újra. De a sportág hírnévrontásáról beszélni csütörtök este… Amúgy sem nézi ezt senki az európai időzónákban.”

Wolffnak abban természetesen igaza van, hogy korábban is történt ilyen: a 2016-os Monacói Nagydíj első szabadedzésén Nico Rosberg Mercedese szippantott fel egy csatornafedelet, amely aztán súlyosan megrongálta Jenson Button McLarenjét, 2019-ben pedig George Russell Williamse szenvedett Sainz Ferrarijához hasonló sérüléseket, amikor a bakui verseny első szabadedzésén ráment egy meglazult csatornafedőre.

Ám ettől még igencsak kínos, hogy miután a Forma-1 több mint félmilliárd dollárt költött arra, hogy visszavigye Las Vegasba a száguldó cirkuszt, az óriási csinnadrattával, szerdán külön nyitóceremóniával – amelyen a vegasi futamról most is nagyon kritikusan nyilatkozó Max Verstappen úgy érezte magát, mint egy bohóc – beharangozott esemény első edzésnapján eddig alig tudtak körözni az autók, mert a pálya nem lett megfelelően felkészítve.

Verstappen kőkeményen beleszállt a vegasi show-ba, szerinte bohócot csináltak belőlük (videók)

Ezek után a második szabadedzést két órával, helyi idő szerint éjfélről hajnali 2-re (magyar idő szerint reggel 9-ről délelőtt 11-re) kellett elhalasztani (de legalább 60 helyett 90 perces lesz), hogy a szervezőknek legyen ideje kijavítani a hibákat. Akik pedig kisebb vagyont fizettek azért, hogy a helyszínről követhessék az eseményeket (és a pályán történtek is érdeklik őket), bizonyára szintén nem repesnek az örömtől…

Friss