2024. április 30. 06:56

KezdőlapF1Beperelték az F1-es Mercedest, miután 110 évre is elítélhetik egykori szponzoruk vezérét

Beperelték az F1-es Mercedest, miután 110 évre is elítélhetik egykori szponzoruk vezérét

-

A tavaly csődbe ment FTX kriptovaluta-tőzsde korábbi ügyfeleinek csoportja számos személy, illetve vállalat, köztük a Mercedes F1-es csapata, illetve maga a Forma–1 ellen indított pert. A csillagos istállót és a sorozatot azzal vádolják, hogy közvetett módon be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsített.

Érdekes hír látott nemrég napvilágot a kriptovaluta-piac világában, amely a Forma–1-hez is kapcsolódik. Ennek oka, hogy a sorozat, illetve az abban szereplő egyik csapat, a Mercedes is érintett az ügyben, miután egy csődbe ment cég korábbi ügyfeleinek egy része ellenük is pert indított. Mindezt arra alapozzák, hogy közvetve részt vettek egy csalásban.

A történet 2021-ben kezdődik, amikor is a Mercedes szponzori szerződést kötött az FTX-szel, amely az egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjeként működött akkoriban. A cég logója az autókon, a csapattagok ruháin és a pilóták sapkáin is megjelentek. Nagyjából ugyanekkor hasonló döntést hozott az észak-amerikai profi baseball-liga, a Major League Baseball, amely első sportligaként szerződött le a vállalattal, és a játékvezetők ruháján jelenítették meg a logókat.

Tavaly novemberben azonban az FTX csődöt jelentett, és azóta kiderült, hogy az egykori vezérigazgató, Sam Bankman-Fried félrevezette az ügyfeleket, a befektetőket és a hitelezőket, és a sajátjaként használta az ügyfelek pénzét. November elején hét, csalással, összeesküvéssel és pénzmosással kapcsolatos vádpontban ítélték el. Márciusban lesz a következő tárgyalása, és akár 110 év börtönbüntetést is kaphat.

Ennek amolyan mellékszálaként a megkárosított korábbi ügyfelek, illetve befektetők csoportja úgy döntött, hogy pert indít többek között a Mercedes, a Forma–1 és az MLB ellen, mondván, be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsítettek. Az eljárást kezdeményező emberek összesen 11 milliárd dollárt, azaz közel 3.8 billió forintot követelnek.

Pánik és összeomlás a Mercedes szponzoránál, de a csapat kitart

A Mercedes egyébként a csőd után szakított az FTX-szel. A felperesek azzal érvelnek, hogy az FTX a közösségi médiában rendszeresen hangot adott annak, hogy szurkol vagy éppen gratulál a brackley-i alakulatnak. Ez pedig szerintük „az F1-es Mercedes rajongói számára a megbízhatóság látszatát keltette. Ez a trükk nem lett volna ennyire hatékony, ha ezzel párhuzamosan az F1-es Mercedes nem reklámozza az FTX-et.”

Az említett szervezeteken kívül egyébként jó néhány hírességet is bepereltek, köztük korábbi és jelenlegi sportolókat. Az alperesek között van Tom Brady, egykori amerikaifutball-játékos, Shaquille O’Neal és Stephen Curry, korábbi, illetve jelenlegi kosárlabdázók, valamint Ószaka Naomi teniszező. A Cointelegraph szerint az amerikaifutball-játékos Trevor Lawrence-nek, valamint két YouTubernek, Kevin Paffrathnek és Tom Nash-nek sikerült peren kívül megegyezniük.

Friss