2024. május 02. 22:12

KezdőlapF1Jobban teljesített idén, mint amikor Schumachert legyőzve világbajnok lett? – Alonso szerint...

Jobban teljesített idén, mint amikor Schumachert legyőzve világbajnok lett? – Alonso szerint igen

-

Fernando Alonso úgy véli, idén jobban szerepelt, mint bármelyik világbajnoki szezonjában, és csak az az idény érhet fel a mostanival, amikor másodszor kapott ki Sebastian Vetteltől. A spanyol versenyző azt is elmondta, miért lesz könnyebb a mostani felkészülés az egy évvel ezelőttinél.

Fernando Alonso kiválóan kezdte a 2023-as idényt, hiszen az első nyolc futamból hatszor is felállhatott a dobogóra. Sokáig úgy tűnt, hogy a két Red Bull mögött övé lesz a tabella harmadik helye, de az Aston Martin ezután elkezdett visszaesni. A következő tizennégy versenyen a spanyol pilóta csupán két alkalommal zárt az első háromban, és el is vesztette az összetettbeli bronzérmet Lewis Hamiltonnal szemben.

Sőt, nagyon úgy tűnt, hogy a negyediket is el fogja, pontosabban a Las Vegas-i Nagydíj után el is vesztette, hiszen Abu-Dzabiba Carlos Sainzcal azonos pontszámmal érkezett meg, de vele ellentétben honfitársának volt futamgyőzelme. Ráadásul Lando Norris és Charles Leclerc is ott volt mögöttük, így benne volt a pakliban, hogy Alonso csak hetedik lesz.

Végül azonban a hetedik helyen ért célba a szezonzárón, ami pont elég volt arra, hogy visszajöjjön a negyedik helyre, miután a Ferrari vele azonos pontszámmal záró monacói versenyzőjének ugyanannyi második mellett kevesebb harmadik pozíciója volt. Alonso szerint ez olyan bravúr, amilyet korábban csak egyszer hajtott végre, és azt sem akkor, amikor világbajnok lett.

Miután veszélyeztette Hamiltont, Alonso viccet csinált a Mercedes-pilóta vádaskodásából

Már mondtam néhányszor, hogy a 2012-essel együtt ezt tartom a legjobb szezonomnak valaha – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Jobb, mint 2005 vagy 2006, még akkor is, ha azok bajnoki évek voltak. [Jó volt] a teljesítmény, a kiegyensúlyozottság, az, hogy kihoztam a maximumot az autóból. Annak nagyon örülök, hogy néhány hétvégén ennyire kapcsolódom a csapathoz és a kocsihoz. Ez a hétvége egy újabb bizonyítéka volt ennek: az időmérőn összeraktam egy jó kört, majd [a futamon] az utolsó körig harcoltam Cunoda [Júkival]. Ez épphogy elég volt arra, hogy a negyedik helyen végezzek a bajnokságban. Kissé váratlan volt, csütörtökön semmi pénzt nem tettem volna magamra, hogy én zárok a negyedik pozícióban, de itt vagyunk. Ajándék, hogy a Ferrarik és Lando [Norris] előtt végeztünk, elfogadjuk.”

Alonso 2005-ben Kimi Räikkönent győzte le, de mivel a McLaren kifejezetten megbízhatatlannak bizonyult, már két fordulóval a vége előtt bebiztosította elsőségét. A következő évben valamivel nehezebb dolga volt Michael Schumacherrel szemben, és akkor egészen az utolsó fordulóig küzdöttek a diadalért (bár a német versenyzőnek akkor már csak matematikai esélye volt).

Hiába spórolósabb a mai F1, Alonsónak mégis könnyebb dolga volt Schumacherrel, mint Pérezzel

Ami a 2012-es évet illeti, Alonso az utolsó pillanatig harcolt Sebastian Vettellel a vb-címért egy olyan autóval, amely összességében nem tartozott a mezőny két vagy talán három legjobbja közé. Ősszel még vezette a bajnokságot, de végül alulmaradt a sokkal gyorsabb Red Bull-lal szemben, ezzel együtt mindmáig az az évi teljesítményét tartja a legjobbnak.

Hogy mi lesz jövőre, azt az Aston Martin esetében kifejezetten nehéz megmondani. A jelenlegi tendencia nem azt mutatja, hogy ezúttal tartósan megragadnak az élmezőnyben, Alonso viszont optimistán látja a jövőt. Úgy véli, a mostani holtszezon sokkal egyszerűbb lesz, mint az előző, mert már nem kell vesződnie a beilleszkedéssel.

Szerintem sokkal jobb lesz a tél – fogalmazott. – Már nem lesz üléspróba, nem kell [megszokni] az irányítást, nem kell alkalmazkodni az ember kívánságaihoz, illetve mindenkit ismerek a csapatból arcról és névről. Az ilyesmi rengeteg energiát elvesz januárban és februárban, úgyhogy szerintem a következő tél mindenkinek kicsit egyszerűbb lesz, hogy 2023-ról átálljon 2024-re. Ahogyan mondtam, magasak az elvárások, már nem meglepő, ha dobogóra állunk. Jövőre is ilyen teljesítményt kell nyújtanunk, mi pedig készen állunk a kihívásra.”

Friss