back to top
2024. május 12. 11:45

KezdőlapF1Hamilton egyik napról a másikra eltűnhet a föld színéről

Hamilton egyik napról a másikra eltűnhet a föld színéről

-

Korábban azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy ennyi idősen még a Forma-1-ben fog versenyezni, ám jelen állás szerint Lewis Hamilton 40 felett is a mezőny tagja lesz. De mi van akkor, ha a következő egy vagy két évben is elmaradnak a győzelmek?

Lewis Hamilton a 2021-es szezon utáni tél folyamán a visszavonulás gondolatával is eljátszott, de aztán folytatta, sőt, az idén újabb két évre, egészen 2025 végéig írt alá a Mercedesszel. Ez azt jelenti, hogy a hétszeres világbajnok megteszi azt, amit korábban elképzelhetetlennek tartott, azaz 40 éves kora fölött is versenyezni fog (2025 januárjában tölti be a 40-et).

Ám eközben óhatatlanul felmerülnek vele kapcsolatban azok a kérdések, hogy mi lesz akkor, ha az elmúlt két szezont követően továbbra sem lesz versenyképes autója, és még egy vagy két évig nem harcolhat a világbajnoki címért. A The-Race.com-nak adott nagyinterjúban elárulta, hogy ezek a dolgok őt is foglalkoztatják, jelenleg azonban csak arra koncentrál, hogy a győzelmek elmaradása ellenére fenntartsa a motivációját.

Drámai szavak Hamiltontól: A sikertelen évek megrövidítették az életemet

„Próbálok nem azzal foglalkozni, ami körülveszi [ezeket a kérdéseket] és elfogadni az apró győzelmeket, apró nyereségeket, amelyeket megtehetünk a csapattal, mint a konstruktőri második hely, és hogy mennyit jelent ez a csapatban dolgozóknak. Próbálok többet megtudni arról, hogy ez miként érinti a családi életüket, hogy tudják fizetni a hiteleiket, vagy a gyerekeik iskoláztatását. Ez olyasmi, amire igazán büszkének lehet lenni, és amit a kívülállók talán nem értenek.”

„Ez inspirál, [korábban] ugyanakkor egyáltalán nem gondoltam rá, hogy még most is versenyezni fogok. Egy kicsit tovább el kell viselnetek. De lehetnek majd pillanatok, amikor majd az ideihez hasonló éven megyünk keresztül, és mondjuk jövőre azt gondolom, hogy »a francba, nem fogok túljutni a 40-en.«”

Az interjút készítő Mark Hughes ezek után feltette a kérdést, hogy ez esetben mi lesz? Netán korábbi csapattársához, Nico Rosberghez hasonlóan egyik napról a másikra visszavonul?

„Nem tudom megmondani, mert valójában fogalmam sincs – felelte Hamilton, de egy ilyen forgatókönyvet sem zárt ki. – Lehet hirtelen lesz, és csak eltűnök majd a föld színéről. Lehet, hogy más szerepkörre váltok. Tényleg nem tudom. Továbbra is imádok vezetni, imádok beülni az autóba. Amikor beindítják az autót, ott van körülötted az a sok ember, aztán kigurulsz a bokszutcába, akkor továbbra is ott van az a mosoly az arcomon, ami az első napon, amikor vezettem. Ha eljön a nap, amikor már nem lesz, és remélem, hogy ilyesmi soha nem következik be, de különösen akkor fogom talán már tudni [hogy mihez kezdjek], ha eljön. Közben pedig lesz majd egy pont, amikor valami másba akarom majd fektetni az energiáimat, vagy hosszabb ideig akarok majd ugyanazon a helyen maradni. Ezt jelenleg nem tudom, de most, ha egy hétig ugyanott vagyok, akkor máris viszketni kezd a tenyerem, és máshová kell mennem. Talán ez velem marad, ki tudja?”

Egyértelmű, hogy Hamiltonék komolyan érdeklődtek a Red Bullnál, véli a csapat kulcsembere

Azt Hamilton is elismeri, hogy a Mercedesen hatalmas a nyomás, hogy ismét ütőképes autót építsenek, és ezt nemcsak a csapatfőnök Toto Wolff, hanem az összes alkalmazott érzi. „Óriási a nyomás a csapaton, ez biztos. Nem csak Totón, hanem mindannyiunkon. A gyárban dolgozó minden egyes emberen hatalmas a nyomás. Végső soron olyan főnökként, mint amilyen Toto, el kell kezdened nyomást helyezni az emberekre ahelyett, hogy hátralépnél, és az, hogy ezt miként teszed, nem könnyű, hiszen az emberek egy bizonyos ponton megtörnek. Hogyan csinálod ezt konstruktív módon, úgy, hogy azzal a folytatásra ösztönözd őket?”

„Ami engem illet, szeretném azt gondolni, hogy remélhetőleg néhány eredményemmel és versenyemmel inspiráltam a srácokat arra, hogy »ó, már majdnem ott vagyunk«, és ez átmegy az egész rendszeren, hogy »ó, még mindig megvan benne, ha keményen dolgozunk és jó autót adunk neki, akkor el fog vinni minket oda.«”

„Arra törekszem, hogy megpróbáljam ezt tenni. Több időt töltök a gyárban, találkozom a különböző részlegek vezetőivel, próbálom pozitívan tartani őket, mert képzelhetik, hogy senki sem érzi nagyszerűen magát. Ez demoralizáló lehet. Beszélek velük, hogy »Oké, meg tudjuk csinálni, ezen a területen van problémánk, ebbe az irányba kell dolgoznunk.« Csak próbálok segíteni és pozitívnak maradni velük. Nézem a többi autót, és rengeteget kérdezek, hogy stimuláljam őket, végső soron pedig csak hagyom, hogy végezzék a dolgukat.”

Toto Wolff a szezonzárón Abu-dzabi Nagydíjon kijelentette, hogy a Mercedes teljesen más koncepció mentén tervezi a jövő évi autóját, de ez persze még nem garancia arra, hogy nagyot lépnek előre a riválisokhoz viszonyítva.

Friss