2024. február 22. 01:44
KezdőlapF1Leclerc több szempontból is brutális szerződést kaphat, Sainzcal még nem jutott dűlőre...

Leclerc több szempontból is brutális szerződést kaphat, Sainzcal még nem jutott dűlőre a Ferrari

-

Sajtóértesülések szerint Charles Leclerc öt évvel, 2029-ig hosszabbított a Ferrarival, és a mostani fizetésének a dupláját fogja kapni. Carlos Sainzcal azonban egyelőre nem sikerült megegyezniük a maranellóiaknak.

A Ferrari jelenlegi pilótái 2024-ig rendelkeznek szerződéssel, vagyis jelen állás szerint Charles Leclerc és Carlos Sainz jövője sem biztosított a következő idény után időszakra. John Elkann, az olasz márka elnöke azonban nemrég kijelentette, hogy mindkét pilótával hosszabbítani fognak, ám sajtóinformációk szerint csak az egyikük esetében ilyen egyszerű a helyzet.

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint a monacói pilóta már alá is írta a hosszabbítást, amely több szempontból is brutálisnak mondható. Egyrészt a felek állítólag 2029-ig egyeztek meg, ez esetben pedig ő lenne a leghosszabb időre szerződéssel rendelkező versenyző. Másrészt a fizetését megduplázzák, így ebből a szempontból csatlakozik Lewis Hamilton és Max Verstappen „ligájába”.

A Forma–1-ben nem nyilvános, hogy melyik pilóta mennyi pénzt kap kézhez a csapatától, de időről időre készülnek becslések. Ha hinni lehet az olasz szaklapnak, akkor Leclerc jelenleg évi 25 és 30 millió dollár között keres a Ferrarinál. Ez az összeg pedig a hírek szerint 54 millió dollárra, azaz közel 18,8 milliárd forintra emelkedik.

Eldőlt, milyen sorsot szán a Ferrari a versenyzőinek?

Sainz esetében viszont bonyolultabb a helyzet, ugyanis a beszámolók szerint a spanyol pilóta egyelőre nem tudott megegyezni a Ferrarival. A vita a szerződés hosszán megy, ugyanis a 29 éves versenyző kétéves hosszabbítást szeretne, munkaadója viszont csak 2025-ig írna alá vele, hogy aztán szabadon dönthessen arról, hogy a továbbiakban is meg akarja-e őt tartani.

A Ferrarival nemrég a Williamsnél jól teljesítő Alexander Albont hozták szóba, aki szintén a következő idény végéig rendelkezik szerződéssel. Lando Norris pedig 2025-ig kötelezte el magát a McLarennel, így adott esetben akár ő is opció lehet. Ami Sainzot illeti, vele kapcsolatban felmerült, hogy a Saubert felvásárló Audinál folytathatja majd a pályafutását.

Leclerc 2019 óta versenyez a Ferrarinál, miután korábban az olaszok akadémiájának a növendéke volt, és közülük elsőként jutott el a nagycsapatig. Sainz 2021-ben csatlakozott a maranellóiakhoz. Az első és a legutóbbi közös szezonjuk szoros volt, előbbit a spanyol, utóbbit a monacói versenyző zárta előkelőbb pozícióban, miután mindkét évben az utolsó futam után történt helycsere egymás között. Tavaly viszont, amikor egy ideig úgy tűnt, hogy a Ferrari harcolhat a világbajnoki címért, Leclerc sokkal jobb teljesítményt nyújtott csapattársánál.

Friss