2024. április 30. 05:05

KezdőlapF1Alonso bravúros megmozdulása Fourmaux óriási mentését és Østberg rekordját is lepipálta (videó)

Alonso bravúros megmozdulása Fourmaux óriási mentését és Østberg rekordját is lepipálta (videó)

-

Pénteken átadták a díjakat az FIA gáláján, ahol eldőlt, hogy a szurkolók kinek a manőverét szavazták meg az év akciójának. A győztes Fernando Alonso Sergio Pérez elleni megmozdulása volt.

Pénteken rendezték meg az FIA szokásos év végi gáláját Bakuban. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a világbajnokok ekkor vehették át a sikerükért járó trófeát, így többek között a Forma–1-es egyéni vb-t megnyerő Max Verstappent, valamint a konstruktőri pontversenyt behúzó Red Bullt is díjazták, de a második, illetve harmadik helyen végző Sergio Pérez és Lewis Hamilton is ott voltak.

Ellentétben Fernando Alonsóval, aki ugyan a dobogóról pont lecsúszott, de őt is díjazták. A 42 éves versenyző a szurkolók által megszavazott év akciója díjat kapta meg. A spanyol pilóta jó néhány bravúrt végrehajtott az idei évben, de ezek közül is kiemelkedik a Sergio Pérez ellen vívott brazíliai csatája, amelynek köszönhetően visszatérhetett a dobogóra.

Így oktatott Alonso védekezést, majd előzte meg Pérezt az utolsó körben (videó)

Mint ismert, a Red Bull versenyzője körökön át követte ellenfelét, majd az utolsó előtti körben el is ment mellette az 1-es kanyarban. Ekkor úgy nézett ki, hogy Alonsónak elúszott a harmadik hely, de egy körrel később sikerült visszaelőznie vetélytársát a 4-es kanyarban, hogy aztán minden rést lezárjon előtte, és végül 53 ezredmásodperccel hamarabb érjen célba. A kétszeres F1-es világbajnok egyébként videóüzenetben jelentkezett be, amelyben a nézők mellett Péreznek is köszönetet mondott, kiemelve, hogy egy ilyen csatához mindig két ember kell.

A szurkolók egyébként tíz kategória jelöltjei közül választhattak. A WRC képviselője idén Adrien Fourmaux volt, aki a márciusi Mexikó Rallyn mutatott be elképesztő mentést. A francia versenyző túlságosan szűken akart bevenni egy kanyart, aminek következtében a jobb oldali kerekei elemelkedtek a talajtól. A Ford nagyon könnyen fel is borulhatott volna, ám Fourmaux-nak óriási bravúrral ezt sikerült elkerülnie.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FIA – Official account (@fia.official) által megosztott bejegyzés

Ami az ERC-t illeti, ott egy rekorddöntést választottak ki jelöltnek. A júliusi Skandináv Rallyn Mads Østberg megdöntötte a leghosszabb ugratás csúcsát, amelyet a Colins Crest ugratón hajtottak végre. A korábbi rekordot Eyvind Brynildsen tartotta 44 méterrel, a norvég versenyző viszont egészen 47 méterig jutott a Citroënnel.

A magyar bajnok elsőre megdöntötte a Colin’s Crest leghosszabb ugrását! (videó)

Sebastian Montoya, a hétszeres F1-es futamgyőztes Juan Pablo fia szintén jelölt volt, miután a 6-os, illetve 7-es kanyarban kívülről, a kavicságyon keresztülhajtva előzte meg Dino Beganovicot a Forma–3-asok spielbergi főfutamán. Ezenkívül a ralikrossz-vb-ről és -Eb-ről, a WEC-ből, gokartból, a tereprali-vb-ről, illetve a Formula E-ből voltak jelöltek.

Friss