2024. május 02. 07:43

KezdőlapF1Nem tudtuk meg, hogy milyen állapotban van Michael Schumacher

Nem tudtuk meg, hogy milyen állapotban van Michael Schumacher

-

Michael Schumacher állapota lassan 10 éve foglalkoztatja a német pilóta rajongóit, az F1-et követőket, a sportrajongókat és úgy általában rengeteg embert, ám ettől még a hozzá közel állók nyilatkozataiból kicsipegethető apró morzsákon kívül semmilyen konkrétum nem ismert arról, miként éli napjait a hétszeres világbajnok. Ez pedig az utóbbi napokban sem változott, hiába olvasható több helyen ennek az ellenkezője.

Két hét múlva, december 29-én lesz Michael Schumacher síbalesetének 10. évfordulója, így nem meglepő, hogy már most megszaporodtak a hétszeres világbajnokkal kapcsolatos hírek, amelyek többsége hozzá közel, vagy kevésbé közel álló személyek megszólalásait kürtöli világgá. Így aztán sok helyen belefuthattak a médiafogyasztók Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnökének, korábbi FIA-elnöknek a szavaiba, aki Schumacher barátjaként azon kevesek közé tartozik, akik látogathatják a felépülésért vívott harcát továbbra is otthonában folytató legendát.

Megjelent a Schumacherről szóló dokumentumsorozat, Hamilton és Alonso is megszólal benne

„Michael itt van, úgyhogy nem hiányzik, de egyszerűen már nem az a Michael, aki volt. Más, és csodálatosan vigyáz rá a felesége és a gyerekei, akik megvédik őt. Más már az élete, nekem pedig részem van abban a kiváltságban, hogy osztozhatok vele pillanatokon. Ez minden, amit mondani lehet. Sajnos a sors tíz évvel ezelőtt lesújtott, és ő már többé nem az a Michael, akit a Forma-1-ben ismertünk.”

Ezek Todt szavai a L’Equipe vele készített interjújában, amit egyes médiumok úgy tálalnak, mintha most véget ért volna a 10 éve tartó hírzárlat, és Schumacher barátja végre elárulta volna a hétpecsétes titkot.

Ez azonban olyannyira nincs így, hogy még csak új információt sem tudhattunk meg a hétszeres világbajnokkal kapcsolatban, sőt, még Todt sem nyilatkozott olyat, amit eddig ne nyilatkozott volna.

„Természetesen a barátságunk nem lehet ugyanolyan, mint egykoron, de csak mert már nem ugyanolyan a kommunikáció, mint korábban, folytatja a harcot és a családja is ugyanúgy harcol” – nyilatkozta például 2019-ben a Radio Monte Carlónak a francia, elárulva azt is, hogy szokott közösen futamokat nézni Schumacherrel.

Todt már ebben az interjúban is utalt rá, hogy Schumacher nem ugyanaz, mint volt, így ez nem új információ, mint ahogyan az sem, hogy látogatja őt.

Családja megfontolta, hogy nyilvánosságra hozza Michael Schumacher egészségi állapotát

De nemcsak a korábbi csapatfőnök, hanem Michael Schumacher felesége, Corinna Schumacher is kijelentette már, hogy férje jelen van, de másként, hiszen a Netflixen 2021-ben megjelent Schumacher című dokumentumfilmben úgy fogalmazott: „Michael itt van. Más, de itt van, és ez ad nekünk erőt.”

Emellett Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok fia ugyanebben a dokumentumfilmben azt mondta: „Szerintem apám és én most más módon is megértenénk egymást, pusztán azért, mert ugyanazt a nyelvet beszéljük, a motorsport nyelvét. Annyi mindenről tudnánk beszélni. A leggyakrabban erre gondolok, hogy milyen klassz lenne. Bármit feladnék ezért.”

Jean Todt tehát semmi olyat nem mondott a L’Equipe-nek, amit már ne tudtunk volna, pusztán a ritka interjúinak egyikében ismét a lehető legkorrektebb módon felelt arra a kérdésre, amit a legtöbb vele készített interjúban feltesznek neki, és egy centivel sem árult el többet annál, amit már amúgy is tudtunk: Michael Schumacher jelen van, de továbbra is viseli balesetének következményeit.

A balesetről sem derültek ki újabb részletek

Schumacherrel kapcsolatos hír volt az elmúlt napokból az is, hogy Jens Gideon német újságíró oknyomozást folytatott a német pilóta síbalesetével kapcsolatban, amely során az egyik olyan helyi oktatóval is beszélt, aki az elsők között ért oda a 2013. december 29-i baleset helyszínére. Gideon német ARD-nek adott nyilatkozatát számos helyen úgy tálalták, mintha „új” és „drámai” részletek derültek volna ki a balesetről, amiről „kitálalt” a egy síoktató, miközben akárcsak Todt esetében, semmilyen új információt nem tudhattunk meg.

Hogy lehet most Michael Schumacher? – 9 éve történt a hétszeres világbajnok síbalesete

A síoktató ugyanis elmondta, hogy szerinte Schumacher hibázott akkor, amikor a kijelölt pályáról letérve egy olyan, sziklás területre síelt, amelyet vékony hóréteg borított, Gideon pedig úgy vélte, a német pilóta 3 perccel hamarabb megfelelő ellátásban részesülhetett volna, ha nem a közeli Moutiers kórházába, hanem azonnali a grenoble-i klinikára viszik.

Csakhogy a balesetről Schumacher sisakkamerájával készített felvételt egyikük sem látta, új részlet birtokába tehát nem kerültek, azt pedig eddig is tudtuk, hogy Schumacher hol és milyen körülmények között esett is, miként azt is, hogy a helikopteres szállítás során kezdett gyorsan romlani az állapota, és ezért módosítottak a moutiers-i leszállás után a terveken. Az pedig csak puszta találgatás, hogy az ezzel állítólagosan elveszített 3 perc számított-e volna valamit, mert bár az ilyen eseteknél minden perc számít, utólag ezt nem lehet kijelenteni.

Friss