2024. május 02. 12:27

KezdőlapF1„Hiányzik a régi Michael” – öccse is megszólalt Michael Schumacher síbalesetéről

„Hiányzik a régi Michael” – öccse is megszólalt Michael Schumacher síbalesetéről

-

Michael Schumacher öccse elszomorította a Michael Schumacherért aggódókat, ugyanakkor némi reményt is kelthetnek a szavai. Michael Schumacher öccse kettejük kapcsolatáról is beszélt.

Ritka alkalom, amikor Michael Schumacher öccse, a Forma-1-ben 1997 és 2007 között versenyző, ez idő alatt 6 futamot nyerő Ralf Schumacher bátyja síbalesetéről és az az óta eltelt 10 évről beszél, de a 48 esztendős ex-pilóta most megtette ezt. Emellett pedig felidézte, hogy miként segített neki nála 7 évvel idősebb bátyja abban, hogy ő is profi autóversenyző legyen.

„Michael nemcsak a bátyám volt. Amikor gyerekek voltunk, coach-omként és mentoromként is viselkedett. Szó szerint mindent ő tanított meg nekem a gokartozásról. Hét év van köztünk, de mindig mellettem volt. Együtt versenyeztünk, előzési manővereket gyakoroltunk és mindent, ami számít a motorsportban. Mindent továbbadott, amit addig megtanult, engem pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a legjobbtól tanulhattam” – nyilatkozta Ralf Schumacher a Bildnek. 

Történelmet írtak a Schumacher-testvérek, de Ralf az egészből nem emlékszik szinte semmire

A Schumacher-testvérek 1998-ban és 2001-ben is történelmet írtak, hiszen előbbi évben az Olasz Nagydíjon ők lettek az első testvérpár, amelynek tagjai egyszerre állhattak dobogóra Forma–1-es versenyen, majd három évvel később az első, amelynek tagjai az első és második helyen végeztek. Pályafutásuk azonban az F1-ben eltöltött 10 közös év ellenére nagyon eltérően alakult, hiszen míg Michael 7 vb-címet és 91 futamot nyert, addig Ralfnak „csak” 6 győzelem jutott. Ennek ellenére a kisebbik Schumacher-testvér nagyon hálás a bátyjának, aki nélkül szerinte be sem került volna az F1-be.

„Ha belegondolunk, hogy honnan indultunk, egy gokartpályáról a szüleinkkel közösen jutottunk el egészen az F1-ig, elképesztő, amit megtapasztaltunk. Természetesen az ő esetében ez egy teljesen másik dimenziót jelentett. Csodálatos emlékeim vannak arról az időszakról, amikor ő volt a szerelőm és a mentorom.”

„Hogy mire jutottam volna? Az F1-be jutáshoz kellenek bizonyos kapcsolatok, és rengeteg pénzre is szükség van, úgyhogy ez elképesztően nagy segítség volt, különösen Willi Weber (kezdetben Michael Schumacher, majd mindkét testvér menedzsere – a szerk.) miatt. Végtelenül hálás vagyok mindkettőjüknek.”

Michael Schumacher, Ferrari, Ralf Schumacher, Williams, Német Nagydíj, 2002
Ölelés a 2002-es Német Nagydíjon, amelyen Michael Schumacher indult a pole-ból öccse elől, majd a futamot is megnyerte, míg Ralf a 3. lett / Fotó: BMW Picture by John Townsend

„Végső soron nekem kellett vezetni az autót, de az ösvényt így is ki kellett taposni nekem. A nagyobb korkülönbség miatt nem volt bennünk olyan sok közös gyerekként, ő inkább a nagytestvér szerepét töltötte be, akinek időnként gondoskodnia kellett rólam. A legfontosabb a családunkkal kapcsolatban az, hogy mindig összetartottunk. Persze előfordultak köztünk viták, amikor egymás ellen versenyeztünk a Forma-1-ben. Ha bármilyen okból olyan esélyt kaptam, hogy egyenlőek legyünk, vagy nyerni tudtam ellene, gyakran töltöttünk időt együtt a versenyek után. Ezek csodálatos emlékek, beleértve a legendás szuzukai partikat.” 

Az élet olykor igazságtalan

Ralf Schumacher bátyja 10 évvel ezelőtt, 2013. december 29-én történt síbalesetére is kitért, és Jean Todthoz, Michael Schumacher barátjához és egykori főnökéhez csatlakozva elárulta, hogy bátyja nem ugyanaz, mint egykor volt. „Michael nagyon szerencsés volt az élete során, de aztán jött ez a tragikus baleset. Szerencsére a fejlett orvostudomány számos lehetőséget kínál, ugyanakkor semmi nem olyan, mint egykor volt. Hiányzik a régi Michael. Az élet időnként nem igazságos.”

A baleset természetesen Ralfra is nagy hatással volt, de Michael Schumacher gyerekeit, Gina-Mariát és Micket természetesen jobban megviselte.

„Komoly tapasztalat volt ez nekem, de természetesen a gyerekeinek méginkább. Az élet olykor igazságtalan, aznap pedig rengeteg balszerencse érte. Ez a sorscsapás megváltoztatta a családunkat. Ugyanakkor mindenek felett remek látni, hogy mit csinál Corinna (Michael Schumacher felesége – a szerk.), aki elképesztően erős nő. És természetesen a gyerekek is. Gina és a lovaglás, és Mick, aki szintén eljutott az F1-be, most pedig új munkája van (az idén az Alpine színeiben versenyez a sportautó-világbajnokságban – a szerk.), ami a segítségére lehet. A dolgok jobban alakultak a gyerekekkel, mint amire a legtöbben számítottak, úgyhogy minden rendben van.”

Friss