2024. április 30. 08:31

KezdőlapF1Két pilóta is érdemtelenül tagja a Forma–1 mezőnyének a leköszönő csapatfőnök szerint

Két pilóta is érdemtelenül tagja a Forma–1 mezőnyének a leköszönő csapatfőnök szerint

-

Az AlphaTauri csapatfőnöki pozíciójából távozó Franz Tost szerint két pilóta is van a jelenlegi mezőnyben, aki nem érdemelne F1-es ülést. Mindezt David Croft, a Sky Sports kommentátora osztotta meg, aki egyetért az osztrák szakemberrel.

A Forma–1-ben időről időre felmerül az a téma, hogy kinek van helye a sportágban, és kinek nincs. Néhány versenyző állandó vitát generál a szurkolók között, de olyan pilóta is akad, akinél a többség egyetért abban, hogy egy nála érdemesebb elől foglalja el a helyet. Franz Tost szerint jelenleg két ilyen versenyző is van az F1 mezőnyében.

A sportág korábbi évtizedeiben rendre előfordultak az úgynevezett „fizetős pilóták”, jellemzően kiscsapatoknál. Ők rendszerint rengeteg pénzt vittek az őket foglalkoztató istállóhoz, cserébe viszont egyértelmű volt, hogy a képességek alapján nem lenne helyük a rajtrácson. Olyan versenyző, akinél ez ennyire tisztán látszik, szerencsére már nincs a mezőnyben, de az AlphaTauri leköszönő csapatfőnöke úgy véli, nem mindenki érdemli meg a mostani ülését.

„Volt egy fantasztikus eszmecserém vele a paddockban – utalt Tostra David Croft, a Sky Sports F1-es kommentátora a televíziós társaság podcastjában. – Csupán általános dolgokról beszélgettünk. Néha el lehetett csípni Franzot, amikor volt öt-tíz perce. Csak töprengtünk a Forma–1-en, és a pilótákról beszélgettünk. Azt mondta, hogy »ennek a paddocknak minden egyes versenyzője megérdemli, hogy ott legyen a Forma–1-ben, kettő kivételével«.”

A visszavonuló F1-es csapatfőnök búcsúzóul még lehülyézte a saját csapatát

Ezen a ponton felmerül a nyilvánvaló kérdés, hogy ki az a kettő. Erre Croft megkapta a választ, ezt azonban nem adta tovább a hallgatóknak, ami persze érthető is, hiszen mind őt, mind Tostot, mind a két szóban forgó versenyzőt kellemetlenül érintené a dolog. Azt viszont elárulta, hogy mélységesen egyetért az osztrák szakember érvelésével.

„Visszakérdeztem, hogy »tényleg? Kettő? És kik lennének azok?« – folytatta Croft. – Kijelentette, hogy »blablabla« és »blablabla«. Nem fogom megnevezni őket, de egyetlen szavával sem tudtam vitatkozni ezzel kapcsolatban. Teljes mértékben elmagyarázta, hogy jelenleg miért nem szabadna a Forma–1-ben lenniük. Nem fogom elmondani, kikről van szó, mert az igazságtalan lenne azokkal a pilótákkal szemben.”

Hogy kikre gondolt Tost, azt természetesen mi sem tudjuk. Ami tény, hogy a szezont befejező versenyzők közül hárman kaptak igazán sok kritikát. A legtöbb bírálatot talán Lance Stroll kapta, aki amellett, hogy nagyon kikapott Fernando Alonsótól, olykor a viselkedésével is felhívta magára a figyelmet. Vele kapcsolatban viszont a családi kötelékek miatt nem merült fel, hogy elveszíti az ülését (legfeljebb az, hogy magától távozik), ellentétben Sergio Pérezzel és Logan Sargeanttal, ám végül mindketten megtarthatták az autójukat, hiába az óriási vereség csapaton belül.

Friss