2024. április 30. 09:19

KezdőlapF1Az ütközések után megromlott a bizalom Hamilton és csapattársa között? – Russell...

Az ütközések után megromlott a bizalom Hamilton és csapattársa között? – Russell válaszolt

-

George Russell normálisnak tartja, hogy néha túlságosan is közel kerültek egymáshoz Lewis Hamiltonnal, hiszen szerinte hasonló tempót produkáltak. Az ifjabbik brit pilóta kijelentette, hibáihoz a mentalitása is hozzájárult.

Azok után, hogy 2022-ben semmilyen összezördülés nem volt a Mercedes pilótái között, a tavalyi szezonról ez már nem mondható el. Lewis Hamilton és George Russell többször is konfliktushelyzetbe kerültek egymással. A Spanyol Nagydíj időmérőjén egy kommunikációs félreértés miatt össze is értek, majd Japánban a 38 éves versenyző leszorította honfitársát, hogy aztán ellenszegüljön az egyébként nem túl racionális csapatutasításnak.

7% – ennyit keres Hamiltonhoz képest a csapattársa, míg Verstappen a legjobban fizetett pilóta

A csúcspont viszont csak ezután következett, amikor Russell a második, Hamilton pedig a harmadik helyről indult a katari főversenyen, viszont utóbbi lágyabb abroncsokon kezdett. Az első kanyarban annak rendje és módja szerint oda is ért csapattársa mellé, ám aztán ráhúzta a kormányt, aminek következtében mindketten kiestek. Az ifjabbik brit pilóta tudta folytatni a futamot, a hétszeres világbajnok viszont kiesett, és bár először csapattársára mutogatott, végül hamar elismerte a felelősségét. Russell azonban úgy véli, ez nem jelenti azt, hogy különösebben megromlott volna köztük a viszony.

„Szerintem normális, hogy amikor ennyire közel van a [versenyzők] teljesítménye, amikor azonos köridőket futnak, vagy egymás mellől rajtolnak, akkor mindig közel lesznek egymáshoz – válaszolta az Autosport kérdésére. – A megbeszéléseken rendre végigmegyünk a stratégiánkon. Kettőnk között nulla a tempókülönbség. Egy huszonnégy futamból álló szezon során átlagosan hatvan kört megyünk versenyenként, sokszor keresztezzük egymás útját, ő az a versenyző, akivel a legtöbbször keresztezzük egymás útját. Szóval szerintem ennek a számlájára írhatjuk [a csatákat].”

Bár a pontok és a bajnoki helyezés tekintetében nagy volt a különbség a Mercedes pilótái között a tavalyi idényben, az tény, hogy egy körön közel vannak egymáshoz, olyannyira, hogy a főfutamra történő kvalifikációkon 11–11-re végeztek egymással szemben. Ebből pedig szinte automatikusan következik, hogy a versenyen is gyakran találkoznak, így fontos, hogy a legjobbat feltételezzék a másikról, ami a viselkedést illeti. Russell úgy véli, hogy mindez továbbra is fennáll kettőjük között.

„Úgy vélem, bízunk is egymásban – fogalmazott. – Lehetnek feszült [pillanatok], lehet, hogy nehéz, de bízunk egymásban. Tudjuk, hogy elég helyet hagyunk egymásnak ahhoz, hogy harcoljunk, és nem fogjuk átlépni a határt. Katarban nyilvánvalóan csak egy apró első körös hibáról volt szó. Az egy lehetőség volt, ahol egy újabb dobogót vagy akár egy potenciális győzelmet szalasztottunk el.”

Míg Hamilton a harmadik helyen zárt a tabellán, addig Russell csupán a nyolcadik lett, pontokban pedig 59 egység volt a különbség köztük. Ennek több mint a fele a 25 éves versenyző kanadai és szingapúri hibájának tudható be. Ezek nyilvánvalóan nem vetettek jó fényt a teljesítményére, de tisztában van vele, hogy miért követte el őket.

Hiába kapott ki az idén Hamiltontól, még Rosbergnek sem jött össze, ami Russellnek eddig igen

„Szándékosan próbálok tovább és tovább hajtani – jelentette ki. – Nem elégszem meg azzal, hogy az időmérőn, vagy bármi is legyen az, egy szinten legyek a csapattársammal. Vagy a tavalyi [idénnyel], amikor egész szezonban nagyon kiegyenlített volt [a csata]. Előtte akarok lenni. Ez az, amiért hajtok. Ez talán kis mértékben hozzájárult ahhoz, hogy valamivel többet hibáztam.”

Friss