back to top
2024. május 16. 03:08

KezdőlapF1Hamilton olyat tehet Schumacher rekordjának megdöntésével, ami eddig senkinek sem sikerült

Hamilton olyat tehet Schumacher rekordjának megdöntésével, ami eddig senkinek sem sikerült

-

Ezen a napon ünnepli 39. születésnapját Lewis Hamilton. Ennek apropójából összegyűjtöttük, hogy milyen rekordokat dönthet meg vagy állíthat be az idei évben, amennyiben a Mercedes magára talál, és ő is jó formában fog vezetni.

1985. január 7-én, azaz éppen 39 évvel ezelőtt született Lewis Hamilton. A brit versenyző 2007-ben mutatkozott be a Forma–1-ben, és azóta hét világbajnoki címet szerzett, amivel utolérte a rekordtartó Michael Schumachert. A futamgyőzelmek és a pole pozíciók számában pedig felül is múlta a német legendát, így kijelenthető, hogy statisztikailag ő az F1 történetének legeredményesebb versenyzője.

Az elmúlt három év viszont nem úgy sikerült számára, ahogyan szerette volna. 2021-ben vitatható körülmények között, az utolsó pillanatban bukta el az új csúcsot jelentő vb-címet, 2022-ben és 2023-ban pedig a Mercedestől nem kapott versenyképes autót. Ebben az időszakban a brackley-iek csupán egyszer ünnepelhettek a dobogó tetején, és ezt a diadalt nem Hamilton, hanem George Russell húzta be a tavalyelőtti São Pauló-i Nagydíjon.

Bár a sajtóban felmerült, hogy a hétszeres világbajnok távozik legnagyobb sikereinek helyszínéről, végül hosszabbított a csillagos márkával. Egészen 2025-ig, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi korszak végéig még az F1-ben fog versenyezni. A Mercedesnél pedig fogadkoznak, hogy idén versenyképesebb autót építenek, ha pedig ez valóban így lesz, és a W15-ös fel tudja venni a versenyt a Red Bull-lal, akkor Hamilton további rekordokat adhat át a múltnak. Az alábbiakban azokról esik szó, amelyeket nem vagy nem kizárólag ő tart már most is.

Hamilton elmondta, miért tesz olyat, amiről korábban úgy vélte, biztos nem fogja

A legegyértelműbb nyilvánvalóan a világbajnoki címek száma, hiszen amennyiben idén felér a csúcsra, akkor megdönti Schumachernek a már említett csúcsát. Azonban nem csupán ebben a tekintetben érne el egyedülálló dolgot, ugyanis ez esetben ő lenne az első, aki négyszer is megszerzi a végső győzelmet úgy, hogy nem címvédőként vágott neki a szezonnak. Másként fogalmazva, ha az egymást követő vb-címek egynek számítanának, akkor Hamilton már a negyediket szerezné, ami korábban senkinek sem sikerült. Ebben a tekintetben jelenleg Jackie Stewarttal, Niki Laudával, Nelson Piquet-vel és Alain Prosttal áll holtversenyben.

Ennek, ha matematikailag nem is, de reálisan nézve szükséges, de nem elégséges feltétele a futamgyőzelem. Amennyiben Hamilton a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj után ismét elsőként haladt át a célvonalon egy főfutamon, akkor ő lenne az első a Forma–1 történetében, aki a 300. versenye után nyer. Már amennyiben ezt Fernando Alonso előtt teszi meg, akinek szintén van esélye erre.

A győzelem legalább két rekord megdöntését is magával hozná, de ezek aligha maradnak az övéi, ha a spanyol pilóta is diadalmaskodik hátralévő karrierje során. Ez pedig a legtöbb idő és a legtöbb megrendezett futam az adott versenyző első és utolsó futamgyőzelme között. A jelenlegi rekordot Kimi Räikkönen tartja 15 évvel és 212 nappal, illetve 294 versennyel, de mivel Hamilton a 2007. június 10-én megrendezett Kanadai Nagydíjon ünnepelhetett először a dobogó tetején, egy újabb győzelem rekorddöntést jelentene jelen állás szerint.

Hamiltonnak és Schumachernek 11-11 vb-címe is lehetne, de előbbi közelebb állt ehhez

Sőt, ezzel Schumachernek egy másik csúcsát is megjavítaná, hiszen mindketten 15 szezonban nyertek legalább egy futamot. Ha pedig Hamilton a Brit és/vagy a Magyar Nagydíjat nyerné meg, akkor elmondhatná magáról, hogy kilencszer győzött egyazon nagydíjon, illetve helyszínen. Jelenleg holtversenyben vezet a magny-cours-i Francia Nagydíjat nyolcszor behúzó Schumacherrel.

A győzelmek mellett Hamilton a leggyorsabb körök tekintetében is dönthet hasonló rekordokat. Ez lehet a tizenhetedik olyan idény, amikor legalább egyszer övé a futam legjobb körideje, ami rekord. Ami pedig az egymást követő éveket illeti, a tizenötödikkel beérné Schumachert. Abban a mutatóban pedig szintén megelőzné, hogy övé a legtöbb leggyorsabb kör ugyanazzal a márkával, hiszen jelenleg mindketten 53-nál tartanak. Ami a helyszíneket illeti, itt Monzára kell figyelni, hiszen itt már hétszer is a brit pilótáé lett a leggyorsabb kör: a nagydíjak tekintetében Mansell-lel és Schumacherrel, a helyszínek szempontjából csak utóbbival vezeti holtversenyben a vonatkozó ranglistát.

Végezetül pedig még további két rekordot kell megemlíteni, amelyek közül az egyik szinte biztosan az övé lesz egy-két futamon belül. Ez pedig az egymást követő olyan szezonok száma, melynek során pontot szerzett, hiszen jelenleg ő és Jenson Button is 17-nél áll. Emellett 300-zal mindössze egyre van a rekordtól a befejezett versenyek számában, azonban itt van egy kis „gond”: ezt a listát Alonso, vagyis egy másik aktív versenyző vezeti.

Friss