back to top
2024. május 18. 14:33

KezdőlapF1Eldőlt a Mercedes csapatfőnökének jövője

Eldőlt a Mercedes csapatfőnökének jövője

-

Toto Wolff tíz éve irányítja a csapatot, most pedig megszületett az egyezség arról, hogy minimum meddig folytatja.

Toto Wolff 2014 óta irányítja a Mercedes F1-es istállóját, amelynek csapatfőnöke és ügyvezető igazgatója is egyben, 33%-os részesedéssel a csapatban. Ezzel az osztrák üzletember a Red Bullt annak saját istállóval történő F1-es részvétele, azaz 2005 óta vezető Christian Horner után a második legrégebb óta pozícióban levő F1-es csapatfőnök.

Az eltelt 10 év alatt Wolff zsinórban 8 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címhez segítette a Mercedest, ami rekord, az elmúlt két évben viszont csak egy futamot nyertek, és az új technikai szabályok mellett egyelőre nem sikerült visszatalálniuk a győztes ösvényre.

Noha ez idő alatt történtek jelentős változások a csapat összetételében (Mike Elliott technikai igazgató távozott, James Allison pedig visszatért a korábbi pozíciójába), tavaly Lewis Hamilton és George Russell is meghosszabbította szerződését a 2025-ös év végéig, így várható volt, hogy Toto Wolff is marad a csapatfőnöki székben.

Az 52. születésnapját két nappal ezelőtt ünneplő osztrák így is tesz, és 3 évvel, azaz 2026 végéig kötelezte el magát, ami azt jelenti, hogy a 2026-os új szabályok bevezetésének első évében is még biztosan ő lesz a Mercedes csapatfőnöke.

Vihar a biliben, vagy tényleg komoly bajba kerülhet az F1-es Mercedest irányító Toto Wolff?

„A legfontosabb hármunk (a három tulajdonos, azaz ő, valamint Ola Kallenius, a Mercedes elnöke, és Jim Ratcliffe, az INEOS vezérigazgatója) között az, hogy megbízunk egymásban – idézi a Telegraph a Mercedes csapatfőnökét. – Végső soron részvényesként én is azt akarom, hogy a befektetésem a legjobb megtérülést hozza, ami pedig a győzelem.”

„Nem fogok ragaszkodni egy pozícióhoz, amit szerintem más jobban tudna csinálni nálam. Biztosítom, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik szólnak, ha ez a helyzet, de végső soron hárman úgy döntöttünk, hogy »Csináljuk meg újra!«” – mondta Wolff.

„Különböző szerepkörökben vagyok ennek a csapatnak a részese. Társtulajdonos vagyok, benne vagyok az igazgatótanácsban. Ezek a dolgok nem fognak változni, bármilyen ügyvezetői, vagy nem ügyvezetői szerepköröm van, de jól érzem magam. Számomra a kockázatot mindig is inkább az jelenti, hogy beleunok a munkámba, mintsem, hogy kiégek. Ezért is fogadom tárt karokkal a jelen kihívásait, még ha olykor nagyon-nagyon nehéz is kezelni azokat.”

Hogy addig sikerül-e újabb vb-címet nyerni, az a jövő zenéje, de alighanem nem véletlen a 3 éves hosszabbítás, hiszen bőven benne van a pakliban, hogy legkorábban csak az új szabályrendszer kezdetekor lesz bárkinek esélye letaszítani a Red Bullt a trónról. Wolff viszont addig is az idei és a 2025-ös évnek is úgy vág neki, hogy lehet esélyük.

„Mindig úgy hiszem, hogy lehetséges [felvenni a versenyt a Red Bull-lal]. Nem lehet olyan hozzáállással kezdeni egy szezont, hogy »Ez nem lesz lehetséges«. Láttuk, hogy a McLaren tavaly milyen óriási előrelépést tett egyetlen fejlesztési csomaggal. Két éves hosszabbítást írtunk alá Lewis [Hamiltonnal], és tartozunk neki, George [Russellnek], valamint az egész csapatnak azzal, hogy a teljes figyelmünket 2024-re és 2025-re fordítjuk. Szerintem lehetséges.”

A Mercedes jövőre elkaphatja a Red Bullt? – nehéz lesz, de Wolff elmondta, miben bíznak

Friss