back to top
2024. május 06. 03:14

KezdőlapF1Hamiltonnak Senna McLarenje a kedvence, de nem az, amelyikben V12-es üvöltött

Hamiltonnak Senna McLarenje a kedvence, de nem az, amelyikben V12-es üvöltött

-

Lewis Hamilton elárulta, Ayrton Senna egyik világbajnok McLarenje a kedvenc autója azok közül, amelyeket valaha vezethetett. A hétszeres világbajnok arról is beszélt, hogy mi a legszebb pillanat a pályafutásából.

Lewis Hamilton a tizennyolcadik szezonját fogja megkezdeni a Forma–1-ben. Amióta 2007-ben debütált, már négyszer is átélhette, hogy a technikai szabályok jelentősen módosulnak: 2009-ben, 2017-ben és 2022-ben is olyan autók gurultak pályára, amelyek jelentős mértékben eltértek elődjüktől, 2014-ben pedig a motorszabályok változtak meg gyökeresen.

A brit versenyző azonban nem abból az időszakból választotta ki kedvenc autóját, amikor már aktívan versenyzett. Erre a szurkolói kérdésre a Mercedes által közzétett videóban kellett válaszolnia, és egy olyan kocsira esett a választása, amely egészen a tavalyi Red Bull érkezéséig statisztikailag minden idők legeredményesebb konstrukciója volt.

„Valószínűleg az volt a kedvencem, amikor Ayrton Senna MP4/4-esét vezettem” – jelentette ki, utalva az 1988-as McLarenre. Ezzel a brazil versenyző és akkori csapattársa, Alain Prost 16-ból 15 versenyt megnyertek, amivel a 2023-as szezonig rekordtartók voltak a győzelmi arányt tekintve. Hozzá kell tenni, hogy ha az Indy 500-akat kivesszük a képletből, akkor mind a wokingiak akkori autóját, mind a tavalyi Red Bullt megelőzi az 1950-es Alfa Romeo és az 1952-es Ferrari, amelyek minden „normál” versenyt megnyertek.

Az F1 egykori playboya szerint Hamiltonnak ennyi volt, de nem mindenki ért vele egyet

Elsőre talán meglepő lehet, hogy Hamilton a négy világbajnok McLaren-Hondából pont azt említette, amely turbómotorral ment, és nem valamelyik V10-es vagy V12-es erőforrást használó kocsit. Ennek azonban egyszerű oka van: ez volt az, amelyiket vezethette. Erre 2009-ben, a ’Top Gear’ című népszerű műsor egyik forgatásán került sor.

„Szerintem az akkori autók aerodinamikailag sokkal kevésbé voltak hatékonyak – fogalmazott akkoriban, a különbség pedig nyilvánvalóan azóta is csak nőtt ebben a tekintetben. – Akkoriban inkább olyanok voltak, mint a gokartok, mert szó szerint hatalmas gumijaik voltak, [nagy] mechanikus tapadással.”

Egy másik szurkoló arra volt kíváncsi, hogy Hamilton számára mi volt karrierjének legkedvesebb emléke. A Mercedes versenyzője számos győzelméből és világbajnoki címéből választhatott volna, de ő egy korábbi mozzanatot idézett fel. Aztán persze mégiscsak megemlítette az egyik diadalát, hiszen bizonyos szempontból akkor teljesedett be ez az emlék.

„Az egyik kedvenc pillanatom az volt, amikor bekerültem az F1-be – árulta el. – Nem tudtuk elhinni. Nagyon sok sötét és nehéz pillanat volt, amikor tényleg azt hittük, hogy ennyi volt, és soha nem fog megvalósulni. Egyszerűen soha nem adtuk fel. Az, ahogyan láttam apámat az első, montreali futamgyőzelmem után, ahogyan a dobogón állva lenéztem rá, megerősített [abban, hogy jó úton járok]. Úgy éreztük, hogy megérte a sok éjszakázás és utazás, amit végigcsináltunk, a sok viszontagság, amivel szembe kellett néznünk.”

Friss